BYD izvršio isporuku prva dva e-busa u talijanskoj Anconi

U Anconi su isporučena prva dva električna autobusa tipa Midi e-bus koji su ujedno prvi potpuno električni autobusi u javnom prijevozu talijanske regije Marche

Kineski BYD, najveći svjetski proizvođač električnih autobusa, izvršio je isporuku svoja prva dva električna autobusa u Anconi. Riječ je o najmanjim BYD-ovim autobusima tipa Midi eBus, dužine 8,7 metara i kapaciteta 22 sjedala, koji će zahvaljujući svojim dimenzijama (8,750/2,455/3,400 mm) bez poteškoća prometovati uskim ulicama ovog talijanskog lučkog grada.

Predstavljanje novog Midi eBusa na Trgu Cavour u Anconi dana 22. rujna 2021. / Facebook - Valeria Mancinelli

Novi autobusi tako su obogatili flotu lokalnog javnog prijevoznika Conerobus, a osim što su pogodna za prometovanje gradom, utjecat će i na smanjenje štetnih emisija iz prometa. Jedan Midi eBus će se koristiti za prometovanje lukom, prvenstveno za turističke rute, dok će se drugi koristiti za održavanje linije u središtu Ancone.

„Poticanje održive mobilnosti je jedna od glavnih odrednica naše gradske uprave, a nabavom ova dva električna autobusa postigli smo pozitivan iskorak. Tijekom godina smo razvili sustav koji nam je omogućio sve zeleniji javni prijevoz, a pripremamo još cijeli niz projekata koji će nam omogućiti daljnje jačanje održivosti gradske mobilnosti. Time ćemo osigurati čišći zrak te zdraviji i ugodniji okoliš, a posjetiteljima pružiti još bolji način doživljavanja grada.“ – izjavila je gradonačelnica Ancone, Valeria Mancinelli.

Nabavu nova dva Midi eBusa u Anconi smatraju početkom novog razdoblja u gradskom javnom prijevozu čime se podupire strategija uvođenja vozila koja ne zagađuju okolinu, a korisnicima nude visoku razinu udobnosti.

Predsjednik Uprave tvrtke Conerobus Muzio Papaveri (lijevo) i gradonačelnica Ancone Valeria Mancinelli (desno) prilikom prve vožnje BYD-ovog Midi eBusa u Anconi. / BYD

Obnova voznog parka ekološki prihvatljivim vozilima

U sljedećih nekoliko godina planira se nabaviti još 16 električnih autobusa, kao i sedam trolejbusa, čime će se obnoviti vozni park javnog prijevoznika Conerobus i to ekološki prihvatljivim vozilima. Osim toga, nedavno je u Anconi instalirano osam dodatnih punionica za električna vozila, a u planu je njih još 15.

BYD-ov Midi eBus raspolaže udobnim sjedalima, a omogućuje i pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Sustav toplinskog upravljanja baterijom ne samo da produljuje vijek njenog trajanja, već također pruža optimalnu razinu sigurnosti. Kompaktan dizajn, lako upravljanje i sigurnost putnika čine BYD-ov Midi eBus savršenim izborom za prometovanje središtem grada i njegovim okruženjem.

Preko stotinu BYD-ovih e-autobusa trenutno je naručeno ili u funkciji na području cijele Italije, pružajući sigurnu, pouzdanu i ekološki čistu uslugu u Torinu, Novari, Alessandriji, Milanu, Padovi i Messini te drugim manjim gradovima. Samo u Italiji prešli su više od sedam milijuna kilometara i uštedjeli oko 7.000 tona emisije CO2 iz ekvivalentnih vozila na dizelski pogon.

Školska djeca tijekom prve vožnje BYD-ovog Midi eBusa u Anconi. / BYD

BYD-ovi e-autobusi uskoro i na hrvatskoj strani Jadrana?

Kako je izvijestio zadarski portal 057info, i zadarski javni prijevoznik Liburnija u skoroj budućnosti planira nabaviti električne autobuse. Tako je u četvrtak 23. rujna na Liburnijinom parkiralištu predstavljen upravo BYD-ov e-bus.

„Nažalost, mi još nemamo ovakvih autobusa u floti, do sada su nam bili nedostižni cijenom, ali to se mijenja jer Europska unija planira izdvajanje velikih sredstava za snižavanje razine CO2 u okolišu. Prvi sljedeći natječaj koji Liburnija bude raspisivala bit će za nabavku autobusa na električni pogon“, najavio je direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Kako navodi 057info, zadarska Liburnija je zahvaljujući europskim sredstvima osuvremenila svoj vozni park sa 47 novih autobusa koje pogone suvremeni dizelski motori s dosad najnižom emisijom onečišćujućih tvari i najnižom potrošnjom. Međutim, uvođenjem novih električnih autobusa zaštitio bi se okoliš te dugoročno smanjili troškovi gradske vožnje.

Liburniju, kao i druge domaće javne prijevoznike, na nabavu električnih autobusa primorat će i novi Zakon o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu, usvojen ovog proljeća. Naime, Zakonom se uvodi obveza izvješćivanja Europske komisije o ostvarenim minimalnim ciljevima javne nabave za udio čistih lakih i teških vozila, a koje obveznici javne nabave moraju uzeti u obzir kod svih postupaka javne nabave vozila koji se provode nakon 2. kolovoza 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz poticaje FZOEU-a na ceste stiže više od 2 200 novih energetski učinkovitih vozila

Putem prijavne aplikacije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas je od 9 sati pristigao ukupno 2 241 zahtjev za sufinanciranje električnih vozila.  Građani su preko 333 prodajna mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. U Fondu navode kako su sredstva bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila.

Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

Električni autobus Nemo jedinstven je u Europi

Za Amiens - stari povijesni glavni grad pokrajine Picardie, ste vjerojatno čuli zbog njegove prelijepe gotičke katedrale Notre-Dame d'Amiens. No, taj grad je pozornost europskih medija ovih dana privukao viješću o pokretanju nove mreže električnih autobusa u koju je investirano 122 milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER