U Beču ovog prosinca počinje prometovati prvi autobus na vodik

Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050.

Početkom rujna u 21. bečkom okrugu položen je kamen temeljac za izgradnju punionice vodika koja će ekološki prihvatljivim pogonskim gorivom opskrbljivati autobuse i teretna vozila bečkog gradskog koncerna. Već u prosincu ove godine ulicama austrijske metropole trebao bi početi prometovati i prvi autobus s pogonom na vodik.

Ekološki prihvatljiviji javni prijevoz jedan je od važnih ciljeva glavnog grada Austrije. Stoga Grad Beč ulaže u „zeleni” vodik, odnosno vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije, koji se smatra klimatski prihvatljivim gorivom budućnosti. U garaži gradskog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien u naselju Leopoldau, koje se nalazi u 21. bečkom okrugu, početkom rujna ove godine položen je kamen temeljac koji je označio početak izgradnje prve punionice vodika u austrijskoj prijestolnici gdje će se vodikom moći puniti autobusi i teretna vozila bečkog gradskog koncerna Stadtwerke. Kamen temeljac za punionicu položili su član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke i glavni direktor koncerna Stadtwerke Martin Krajcsir. To je jedino poduzeće na širem području Beča koje će samostalno proizvoditi vodik, njime opskrbljivati svoja vozila te ga koristiti kao gorivo.

  • Martin Krajcsir (lijevo) i Peter Hanke (desno) s vizualizacijom punionice © Wiener Stadtwerke GmbH/APA-Fotoservice/Schedl

Već u prosincu ove godine bečkim bi ulicama trebao početi prometovati prvi autobus s pogonom na  vodik, a do tada bi trebala biti završena i punionica. Osim toga, u 11. okrugu Simmering u tijeku su pripremni radovi za izgradnju postrojenja snage 2,5 MW koje će vodik proizvoditi elektrolizom vode. Autobus na vodik tvrtke Solaris bio je pušten u testnu fazu još u lipnju prošle godine kada su stanovnici Beča punih devet dana imali priliku besplatno koristiti autobusnu liniju 39A. Prema najavama gradskog poduzeća za javni prijevoz do 2024. godine, na toj bi liniji trebalo prometovati deset autobusa na vodik.

  • Direktor tvrtke Wiener Linien Günter Steinbauer predstavlja autobus na vodik © Wiener Stadtwerke GmbH / APA-Fotoservice / Schedl

Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Može se upotrebljavati u različitim područjima kao što su energetika, industrija i prijevoz, a ekološki je prihvatljiv jer pri korištenju ne emitira ugljikov dioksid.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montpellier uvodi besplatan javni prijevoz

Od 21. prosinca 2023. stanovnici Montpelliera moći će se besplatno koristiti prijevozom u gradskoj autobusnoj i tramvajskoj mreži. Ova odluka potaknuta je potrebom smanjenja onečišćenja i emisija iz prometa te poboljšanjem dostupnosti javnog prijevoza svim stanovnicima grada i njegovog metropolitanskog područja.

Beč testira nove električne autobuse

Bečki gradski prijevoznik pustio je u testnu fazu električni zglobni autobus dužine 18 metara. Prometuje na tri redovne linije do 22. lipnja, a putnici se njime mogu voziti potpuno besplatno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER