WWF uoči COP26: „Sva obećanja moraju biti ispunjena!“

#WeWontForget: Od okupljenih na COP26 očekuje se hitno ispunjenje pet glavnih obećanja

Uoči početka COP26 u Glasgowu, WWF poziva građanke i građane da se priključe kampanji #WeWontForget i pošalju poruku i našim donositeljima odluka da njihova obećanja o ublažavanju klimatske krize neće biti zaboravljena

Hitno provođenje efikasnih politika i mjera te ispunjavanje svih do sada danih obećanja o klimi dva su glavna zahtjeva koja svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF stavlja pred svjetske čelnike i čelnice uoči početka konferencije o klimi COP26.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 ove se godine održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenoga. Na njoj se okupljaju predstavnici vlada iz cijelog svijeta kako bi se definirale zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu, odnosno ispune obećanja s brojnih prethodnih sastanaka na vrhu, sažeta u Pariškom sporazumu iz 2015. godine.

„Pokretanjem efikasnih i ambicioznih akcija i usmjeravanjem pregovora UN-a ka jednom cilju – ograničavanju globalnog zagrijavanja na prosječnih 1,5 °C – možemo izbjeći najrazornije utjecaje klimatskih promjena na ljude i prirodu. Okupljanje u Glasgowu možda je posljednja prilika za usporiti klimatske promjene, za postizanje dogovora svjetskih čelnika i ispunjenje svih dosadašnjih obećanja vezanih za klimatske promjene”, ističe izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

WWF je formulirao pet glavnih obećanja čije ispunjenje hitno očekuje od okupljenih na COP26 i to:

  1. ubrzano smanjenje emisija ugljikovog dioksida,

  2. primjenjivanje rješenja utemeljenih na prirodi,

  3. hitna pomoć prirodi i ljudima da se prilagode,

  4. financiranje budućnosti i efikasno provođenje politika i

  5. mjera ublažavanja klimatskih promjena.

Hitno djelovanje vlada u regiji je neophodno. Balkan je posljednjih godina pod jakim utjecajem globalnog zatopljivanja i ranjiv na klimatske promjene. Zabilježen je porast prosječne temperature od 1,2 ºC, a očekuje se dodatno zagrijavanje od 1,7 do 4 ºC, ovisno o primjeni lokalnih i međunarodnih mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova u narednim godinama.

Uoči COP26, države su pozvane da usvoje poboljšane, ambicioznije nacionalno utvrđene doprinoseNDCs (eng. Nationally Determined Contributions), što je do sada učinilo samo 13 od 192 potpisnice Pariškog sporazuma. Cilj WWF-ove kontrolne liste NDC je osvijetliti njihov napredak, potaknuti najbolje prakse, identificirati teškoće i ukazati na one koji zaostaju. COP26 je važna prilika za vlade, tvrtke i druge ključne igrače da pokažu kako su već spremni na ispunjenje svih danih obećanja vezanih za klimu.

WWF zato poziva građanke i građane da se priključe kampanji #WeWontForget i podsjete naše čelnike i čelnice da ne zaboravljamo njihova obećanja o ciljevima i konkretnim mjerama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, kao i da je nužno da oni budu usklađeni s novim globalnim naporima.

„Klimatske promjene su najveći problem s kojim se čovječanstvo suočava i da bismo ga riješili, nužno je zajedničko djelovanje. Upravo sam se zbog toga i uključila u WWF-ove klimatske projekte. Međutim, vlade su te koje trebaju povesti. Od COP26 očekujem konkretne mjere, koje bi se u najkraćem roku primijenile u većini država. Potrebni su nam i planovi, no još je važnija njihova primjena jer vremena više nemamo”, kaže Minja Parabucki, predstavnica pokreta mladih WWF Adrije.

Moramo podsjetiti donosioce odluka da više nemamo vremena, a to svatko od nas može učiniti već danas dajući svoj glas za klimu. Svaki glas čini razliku! Pošaljite jasnu poruku potpisom peticije putem sljedeće poveznice.

O radu WWF-a na temu klimatskih promjena: WWF u regiji provodi tri klimatska projekta – Da nam klima štima, Na mladima klima ostaje i Climate Impact – s ciljem povezivanja različitih interesnih grupa, profesionalnih i stručnih udruženja i građana svih uzrasta kako bi se podigao nivo razumijevanja uzroka i značaja klimatskih promjena, kao i da građane ohrabri da svojim angažmanom smanje razorni utjecaj ovih promjena na opstanak planeta i budućih generacija. Fokus projekata su mobilizacija mladih, obrazovanje, podizanje građanske svijesti i uspostavljanje suradnje s gospodarskim sektorom.

 

  • WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Klimatske promjene: snažnije globalne ambicije za uspješniji ishod klimatske konferencije COP26

Parlament je s 527 glasova za, 134 protiv i 35 suzdržanih usvojio rezoluciju o UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama COP26, koja se održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog 2021., čime se založio za ubrzavanje klimatskih akcija u cijelom svijetu i za to da EU ostane svjetski predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena.

IPCC: Klimatske promjene su prijetnja našem blagostanju i zdravlju planete

U ponedjeljak 28. veljače objavljen je drugi dio šestog izvješća II. radne skupine Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji predstavlja dosad najozbiljnije upozorenje o utjecaju klimatskih promjena na ljude i planet. Kolaps ekosustava, izumiranje vrsta, smrtonosni toplinski valovi i poplave su „neizbježne višestruke klimatske prijetnje“ s kojima će se zbog globalnog zatopljenja tijekom sljedeća dva desetljeća suočiti cijeli planet.

Svijet je na rubu klimatskog ponora, porast temperature se nastavlja

Prošla je godina bila jedna od tri najtoplije u povijesti mjerenja, a obilježili su je ekstremni vremenski događaji koji su uz pandemiju COVID-19 utjecali na milijune ljudi, navodi se u izvješću u kojem glavni tajnik UN-a António Guterres upozorava da je svijet „na rubu ponora“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER