Novi podaci o klimi: Europa u siječnju 2 stupnja toplija od prosjeka

Još ne vjerujete u klimatske promjene?

Europa je u siječnju bila 2 stupnja toplija od prosjeka, uz sve veću učestalost poplava i velike količine snijega u Alpama. Istovremeno je na Antarktici zasad izmjerena druga najniža pokrivenost ledom, javlja Euronews.

Nakon što je 2017. godina ušla među tri najtoplije godina na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja, odnosno od 1880. godine, početkom ove godine već su zabilježeni novi rekordi. Ipak, iako je diljem Europe siječanj 2018. bio topliji nego inače, u južnoj Rusiji, središnjoj Aziji te južnim i istočnim dijelovima SAD-a bio je daleko hladniji od prosjeka.

Podaci pokazuju kako je u Europi prošli mjesec bio dva stupnja topliji od prosjeka i riječ je o četvrtom najtoplijem siječnju u povijesti mjerenja. Siječanj su obilježile visoke temperature u kombinaciji s velikim količinama padalinama u mnogim dijelovima Europe – Francuska je pretrpjela velike štete uslijed poplava, dok su u alpskim regijama zabilježene velike količine snijega.

Na južnoj hemisferi su vladale potpuno drukčije vremenske prilike - istočna Australija i južna Afrika imale su vrlo suh siječanj.

Zabilježena je ispodprosječna pokrivenost ledom na oba pola, a na Antarktici je izmjerena druga najniža pokrivenost ledom u povijesti mjerenja.

Euronews.com / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Antarktika godišnje gubi šest puta više leda nego prije 40 godina

Najnoviji podaci pokazuju da se godišnji gubitak leda s antarktičkog područja povećao za 6 puta u posljednjih 40 godina, što je pridonijelo povećanju razine mora za više od 1,27 centimetara, a pod utjecajem klimatskih promjena nagli gubitak leda uočen je i na području istočnog dijela Antarktike, koji se inače smatrao mnogo stabilnijim od njenog zapadnog dijela.

U SAD-u proljetne temperature usred veljače

Jučerašnji je dan na istočnoj obali SAD-a s temperaturama koje su bile neuobičajeno visoke za ovo doba godine više podsjećao na mjesec svibanj nego na veljaču. Temperaturni su rekordi zahvaljujući strujanju toplog i vlažnog zraka iz Meksičkog zaljeva i s Atlantskog oceana zabilježeni od Floride do sjevernog dijela Mainea.

5 do12: Poziv na buđenje svijesti o klimatskim promjenama

Europski kontinent su u 2018. godini obilježile mnoge nepogode uzrokovane klimatskim promjenama te je tako 2018. okarakterizirana kao „najekstremnija“ po pitanju vremenskih neprilika. Znanstvenici upozoravaju kako prosječne svjetske temperature ne smiju rasti 1,5 °C iznad predindustrijskih razina, a vrijeme u kojem živimo predstavlja ključni trenutak za budućnost čovječanstva jer smo mi prva generacija koja je svjesna da uništava naš planet i posljednja koja za njega može nešto učiniti.

Deset katastrofa koje su 2018. stajale više od milijardu dolara

Od požara u Kaliforniji do poplava u Japanu – godina na izmaku jasno nam je pokazala da klimatske promjene nisu samo prijetnja budućnosti. Oni kojima to još nije jasno trebali bi proučiti izvješće dobrotvorne organizacije Christian Aid koje upozorava na najrazornije ekstremne vremenske nepogode u 2018. godini i visinu materijalnih šteta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER