Novi podaci o klimi: Europa u siječnju 2 stupnja toplija od prosjeka

Još ne vjerujete u klimatske promjene?

Europa je u siječnju bila 2 stupnja toplija od prosjeka, uz sve veću učestalost poplava i velike količine snijega u Alpama. Istovremeno je na Antarktici zasad izmjerena druga najniža pokrivenost ledom, javlja Euronews.

Nakon što je 2017. godina ušla među tri najtoplije godina na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja, odnosno od 1880. godine, početkom ove godine već su zabilježeni novi rekordi. Ipak, iako je diljem Europe siječanj 2018. bio topliji nego inače, u južnoj Rusiji, središnjoj Aziji te južnim i istočnim dijelovima SAD-a bio je daleko hladniji od prosjeka.

Podaci pokazuju kako je u Europi prošli mjesec bio dva stupnja topliji od prosjeka i riječ je o četvrtom najtoplijem siječnju u povijesti mjerenja. Siječanj su obilježile visoke temperature u kombinaciji s velikim količinama padalinama u mnogim dijelovima Europe – Francuska je pretrpjela velike štete uslijed poplava, dok su u alpskim regijama zabilježene velike količine snijega.

Na južnoj hemisferi su vladale potpuno drukčije vremenske prilike - istočna Australija i južna Afrika imale su vrlo suh siječanj.

Zabilježena je ispodprosječna pokrivenost ledom na oba pola, a na Antarktici je izmjerena druga najniža pokrivenost ledom u povijesti mjerenja.

Euronews.com / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

U SAD-u proljetne temperature usred veljače

Jučerašnji je dan na istočnoj obali SAD-a s temperaturama koje su bile neuobičajeno visoke za ovo doba godine više podsjećao na mjesec svibanj nego na veljaču. Temperaturni su rekordi zahvaljujući strujanju toplog i vlažnog zraka iz Meksičkog zaljeva i s Atlantskog oceana zabilježeni od Floride do sjevernog dijela Mainea.

5 do12: Poziv na buđenje svijesti o klimatskim promjenama

Europski kontinent su u 2018. godini obilježile mnoge nepogode uzrokovane klimatskim promjenama te je tako 2018. okarakterizirana kao „najekstremnija“ po pitanju vremenskih neprilika. Znanstvenici upozoravaju kako prosječne svjetske temperature ne smiju rasti 1,5 °C iznad predindustrijskih razina, a vrijeme u kojem živimo predstavlja ključni trenutak za budućnost čovječanstva jer smo mi prva generacija koja je svjesna da uništava naš planet i posljednja koja za njega može nešto učiniti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER