Plima otpada nošena poplavom zaustavljena u Méricourtu

Rijeka Seine je osim izlijevanjem zaprijetila i otpadom

Izlijevanje rijeke Seine u francuskom gradiću Méricourtu (Hauts-de-France, Pas-de-Calais) uzrokovalo je nanos ogromne količine od oko 200 tona otpada i prijeti da će se proširiti nizvodno.

Visok vodostaj rijeke Seine nanio je u francuskom gradiću Méricourt (Hauts-de-France, Pas-de-Calais) nevjerojatnu količinu od nekoliko desetaka tona otpada. Gradonačelnik Méricourta je uputio alarmatni poziv u pomoć, ali ne zbog same opasnosti od izlijevanja rijeke Seine, već zbog zabrinjavajućeg onečišćenja koje je izazvala poplava.

Plima od 200 tona otpada

Gradić od gotovo 400 stanovnika predstavlja posljednju obranu od rijeke Seine na širem području Pariza iz kojeg je rijeka neumoljivom snagom donijela nevjerojatnu plimu otpada i oblikovala veliku višebojnu površinu od 8.000 m² koja se ovdje zaustavila na branama. Prizor je tužan i nevjerojatan za svakog promatrača: bačve, grane, konzerve, čamci i plastični otpad svih vrsta, boja i oblika - od bočica za vodu, preko vrećica, ambalaže do kanistera.

Méricourt u petak, 02.02.2018. Foto: Le Parisien / MG

 

Prema procjenama francuske uprave za vode Voies navigables de France (VNF) na branama u Méricourtu i Suresnesu zaustavljena je količina od oko 200 tona plutajućeg otpada, a točna količina otpada se ne može ni izmjeriti zbog uronjenog otpada čiji obujam ostaje nepoznat.

Gradska uprava Méricourta i ostalih nizvodnih općina morala je hitno djelovati. „Sav otpad je koncentriran na jednom mjestu. Brane se ne smiju otvoriti prije nego što se prikupi sav ovaj otpad“, izjavio je gradonačelnik Philippe Geslan koji je mobilizirao ljudstvo za hitnu akciju čišćenja. „U protivnom će se ovaj otpad proširiti nizvodno, a protiv tog smo se problema borili cijeli niz godina!“

Troškovi čišćenja se procjenjuju na 150.000 eura

VNF planira koristiti specijaliziranu baržu kako bi u potpunosti pokupio sav otpad. Troškovi se procjenjuju na gotovo 150.000 eura, a sama akcija čišćenja održat će se ovog tjedna. „U nesreći smo ipak imali sreću, jer je sav otpad ipak koncentriran na jednom mjestu“, izjavili su u VNF-u.

Ironično, gradonačelnik Philippe Geslan je prije samo nekoliko dana školama Méricourta uručio nagradu koju je jedna udruga za zaštitu okoliša predala gradiću za uspješno čišćenje obala Seine.

Le Parisien (02.02.2018.) / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Plastični štapići za uši izbačeni s polica francuskih trgovina

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi s odobravanjem dočekali vijest kako su štapići od 1. siječnja 2020., sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti, zabranjeni za prodaju u francuskim trgovinama.

Koji se otpad najčešće pronalazi u američkim rijekama?

Širok je raspon svih vrsta otpada na koje se može naići prilikom čišćenja riječnog područja – od shopping kolica do sofa, boca do dječjih lutaka. Volonteri „National River Cleanup“ inicijative marljivo rade na uklanjanju prisutnih otpadnih predmeta iz američkih rijeka, a temeljem njihovih iskustava Ecowatch je napravio popis pet najučestalijih pronađenih otpadnih predmeta.

Hoće li se jednokratne maske uskoro moći ponovno koristiti?

Četrdesetak francuskih laboratorija udružilo je snage kako bi otkrili siguran način sterilizacije iskorištenih kirurških i FFP2 maski koje bi se nakon toga mogle ponovo upotrijebiti. Prema francuskom dnevniku Le Parisien, prvi rezultati su obećavajući.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER