Koji se otpad najčešće pronalazi u američkim rijekama?

Donosimo popis pet najčešćih vrsta otpada koji se mogu pronaći tijekom riječnog čišćenja

Širok je raspon svih vrsta otpada na koje se može naići prilikom čišćenja riječnog područja – od shopping kolica do sofa, boca do dječjih lutaka. Volonteri „National River Cleanup“ inicijative marljivo rade na uklanjanju prisutnih otpadnih predmeta iz američkih rijeka, a temeljem njihovih iskustava Ecowatch je napravio popis pet najučestalijih pronađenih otpadnih predmeta.

Bez posebnog redoslijeda po važnosti, među najučestalije otpadne predmete ubrajaju se:

1.    Opušci cigareta 

Iako jedan opušak cigarete teži svega jedan gram ili manje, opušci cigareta su u SAD-u velika okolišna prijetnja te ukupno čine 30 posto američkog otpada. To znači da se svake godine odbacuje više od tri trilijuna cigareta, a količina otpada koja se pritom stvara je ekvivalentna težini od čak 42 Titanica nagomilana jedan na drugoga.

2.    Plastične boce i čepovi

Godišnje se u SAD-u odbacuje više od 22 milijarde plastičnih boca, a pritom se reciklira samo jedna od 6 kupljenih boca. Uzimajući u obzir da jedna plastična boca teži oko 12, 7 grama, ukupna godišnja količina svih odbačenih boca gotovo je jednako teška kao i Empire State Building.

Plastične boce i čepovi nisu biorazgradivi, ali odbačeni u prirodi podliježu fotorazgradnji. Fotorazgradnja je iznimno dugi proces u kojem se plastika pod utjecajem Sunca raspada na sitnije komadića, pri čemu otpušta razne štetne kemikalije u okoliš.

3.    Ambalaža za hranu

Ambalaža za hranu predstavlja najveću kategoriju otpada s ovog popisa budući da se u nju ubraja i ambalaža za hranu koja se koristi u domaćinstvu, kao i ona ambalaža koja se koristi za pakiranje brze hrane.

Ova vrsta otpada čini gotovo polovicu svog otpada u SAD-u i dok bi se većina predmeta iz te kategorije otpada mogla reciklirati, većina se ipak ne reciklira te se nekontrolirano odbacuje u okoliš.

4.    Plastične vrećice

Korištenje plastičnih vrećica je uobičajena pojava u SAD-u, tako da se svake godine koristi više od 100 milijardi vrećica. U okolišu godišnje završi tri puta više vrećica, no što ih se reciklira. Vrijeme njihove razgradnje vrlo je dugo i može trajati od 500 do 1.000 godina. Prilikom razgradnje, poput plastičnih boca i čepova, otpuštaju štetne kemikalije i tako remete prirodnu okolišnu ravnotežu.

5.    Aluminijske limenke

U SAD-u se godišnje koristi gotovo 100 milijardi aluminijskih limenki, od čega se samo polovica reciklira. Ostatak završava na odlagalištima ili u okolišu. Ambalaže za pića, uključujući one aluminijske i plastične čine 50 posto otpada koji se u SAD-u stvara duž cestovnih prometnica.

Jedna aluminijska limenka teži oko 14, 9 grama, što znači da ukoliko bi samo jedan posto od ukupno korištenih limenki svake godine bio odbačen, ta količina otpada bi bila ekvivalentna težini 2.500 afričkih slonova. Također, s tom istom količinom limenki ekvator bi se mogao okružiti skoro dva i pol puta.

Mikroplastika se od svih vrsta otpada najduže zadržava u rijekama

Mikroplastika nastaje usitnjavanjem većih komada plastike i većina od nje pluta u oceanima, a dio tone na dno gdje se miješa sa sedimentom. Prisutnost mikroplastike u okolišu, konkretno u vodama utječe na razinu kisika u vodi, kao i na životinje čiji život ovisi o ugroženom ekosustavu.

Zbog svojih svojstava kao što je spora razgradivost, mikroplastika se u vodama može zadržati i do 1.000 godina.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

„Biorazgradive“ vrećice u tlu i moru traju barem tri godine

Prednosti biorazgradivih vrećica, koje su preplavile i naše trgovine, trebale bi biti u njihovoj brzoj razgradnji i kratkom zadržavanju u okolišu. Međutim, nova studija istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu otkriva da to baš i nije tako. „Biorazgradive“ vrećice se unatoč našim očekivanjima i tvrdnjama proizvođača i nakon „razgradnje“ ipak još neko vrijeme mogu koristiti za kupovinu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER