20. Europski tjedan mobilnosti 2021. - Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

#MOBILITYWEEK - Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH zaduženo je za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj te poziva građanstvo na uključivanje u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, i ove godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. No, Europski tjedan mobilnosti uobičajeno se obilježi fotografiranjem i snimanjem hrvatskih ministara dok tog jednog dana u godini hodaju na sjednicu Vlade RH, a građanima istovremeno poručuju da pješače i bicikliraju što je moguće više jer je to zdravo i rasterećuje promet u centru grada. Koliko im je uistinu stalo do obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti svjedoči i činjenica da su na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u trenutku objave ovog članka još uvijek istaknute tematske smjernice za obilježavanje ove manifestacije za 2019. godinu te informacija o Europskom tjednu mobilnosti 2020. godine.

Manje od dva tjedna dijeli nas od obilježavanja jubilarnog 20. Europskog tjedna mobilnosti

Nakon što se prošlogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti podržao ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, ovogodišnja jubilarna 20. manifestacija održava se pod sloganom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ („Safe and Healthy with Sustainable Mobility!“). Ovaj slogan odabran je s ciljem odavanja počasti svim teškoćama koje su Europljani i Europljanke, kao i ostatak svjetske populacije, osjetili tijekom trajanja pandemije COVID-19, no isto tako ukazuje na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka nakon ove velike zdravstvene krize.

Mnogi europski gradovi reagirali su na pandemiju te ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti. Stoga se ovogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti želi naglasiti važnost otpornosti gradova i njihovih postignuća tijekom pandemijske godine te nastoji zadržati pozitivan zamah i podržati zaokret prema dugoročnoj održivosti. Trendovi koji su započeli prošle godine, poput povećanih ulaganja u području aktivne mobilnosti i mobilnosti s niskim ili nultim emisijama, ipak zahtijevaju daljnje promicanje.

  • Tematske smjernice za lokalne voditelje kampanja dostupne su na hrvatskom jeziku putem sljedeće poveznice.

Kao što smo tijekom protekle godine izvještavali o brojnim pozitivnim primjerima poticanja i razvoja održivih oblika mobilnosti, brojni europski gradovi su još tijekom prvog zatvaranja počeli širiti postojeću infrastrukturu za biciklistički promet i/ili  pješačenje. Te aktivnosti su se u početku počele provoditi kao privremena rješenja, posebice uvođenje privremenih biciklističkih staza s ciljem osiguranja sigurnog kretanja i rasterećenja javnog prijevoza, da bi se postepeno pretvorila u trajna, naravno, gdje god je to bilo moguće. Europski gradovi i nacionalne vlade izdvojili su znatna sredstva za poticanje aktivne mobilnosti, a diljem Europe izgrađen je velik broj novih biciklističkih staza čime su znatno proširene postojeće biciklističke mreže u gradovima. Pandemija je tako, uz mnogo loših stvari koje nam je donijela, ipak ubrzala tranziciju prema održivom prometu.

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti savršena je prilika za isprobavanje novih oblika čiste mobilnosti, upoznavanje s mogućnostima rješavanja trenutnih prometnih izazova, ali i napretka prema održivijoj mobilnosti za gradove diljem Europe.

Tvrtke, nevladine organizacije, obrazovne institucije, ustanove i gradske uprave potiču se na uključivanje u kampanju Europskog tjedna mobilnosti, a tematske smjernice za lokalne voditelje kampanja dostupne su na hrvatskom jeziku putem sljedeće poveznice.

Također, aktivnosti se mogu prijaviti na mrežnim stranicama EUROPEAN MOBILITY WEEK, na kojima je trenutno s ovogodišnjim aktivnostima registrirano 2.635 gradova iz 50 europskih i svjetskih zemalja (stanje 15.09.2021.). Među njima je i osam hrvatskih gradova sa svojim programima obilježavanja 20. Europskog tjedna mobilnosti: ZagrebRijeka, Varaždin, Osijek, Koprivnica, Kutina, Zaprešić i Drniš. 

Podsjetimo, najuspješnije lokalne samouprave konkuriraju za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2017. godine dodjeljuje u dvije kategorije – jedna europskim gradovima većim od 100.000 stanovnika, a druga manjima od tog broja. Njima je 2012. godine pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP), a od 2019. godine dodjeljuje se i Nagrada za sigurnost u gradskom prometu (EU Urban Road Safety Award).

Dobitnici EMW nagrada u 2020. godini bili su njemački gradovi Mönchengladbach i Lilienthal, dok su 2019. nagradu osvojili srpski Kruševac i grčka Karditsa. Raniji dobitnici bili su portugalski Lisabon i njemački Lindau (2018.), Beč i grčki grad Igoumenitsa (2017.), švedski Malmö (2016.), španjolska Murcia (2015.), švedski Östersund (2014.) i Ljubljana (2013. i 2003.). Nagradu je 2012. osvojio i Zagreb, a Koprivnica još 2007. godine.

Grad Zagreb redovito organizira sedmodnevne programe aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti, a u obilježavanje Dana bez automobila uključio se još 2001. godine. Među finaliste Europskog tjedna mobilnosti uvršten je 2008. i 2011. godine, a 2012. godine osvojio je i prestižnu nagradu Mobility Award 2012. (>>> pogledajte video).

Još nije poznato koji će grad osvojiti 10. nagradu za održivu mobilnost (SUMP), no 2020. godine nagrada je dodijeljena metropolitanskom području francuskog grada Grenoblea, dok je 2019. godine nagradu osvojio Bruxelles. Nagrada za sigurnost u gradskom prometu po prvi put je 2019. godine dodijeljena španjolskom gradu Pontevedra, a godinu dana kasnije nagradu je osvojio španjolski Bilbao.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti HŽ Putnički prijevoz u suradnji s Gradom Zagrebom i udrugom Sindikat biciklista i ove godine provodi zajedničke aktivnosti u cilju populariziranja prijevoza vlakom i biciklom. Od 16. do 22. rujna 2021. HŽ Putnički prijevoz omogućava besplatan prijevoz djece od 6 do 12 godina u svim vlakovima i bicikala u vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala. Karte za besplatan prijevoz djece od 6 do 12 godina potrebno je preuzeti na blagajnama, a popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle možete pogledati ovdje. Na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli se ne mogu prevoziti.

 

Kako to radi Pariz?

Podsjetimo, središte Pariza jednom mjesečno postaje velika pješačka zona. Naime, nakon uspjeha Dana bez automobila održanog 16. rujna 2018. godine, pariška gradska uprava odlučila je jednom mjesečno, i to prve nedjelje u mjesecu, središte Pariza prepustiti pješacima i biciklistima, a promet ograničiti isključivo na javni prijevoz. Uvedena je zona „Pariz diše“ (Paris Respire) koja se proteže samim središtem grada, kao rezultat suradnje Grada Pariza, Prefekture pariške policije i udruga koje promiču kretanje i zdrav život. U međuvremenu su znatno proširene zone bez automobilskog prometa i to tijekom cijele godine, u manjem dijelu grada ta se mjera provodi samo u ljetnim mjesecima, ponegdje samo na određene datume, no u većem dijelu Pariza promet se zabranjuje svake prve nedjelje u mjesecu. Osim toga, od 30. kolovoza 2021. najveća dopuštena brzina u cijelom gradu ograničena je na 30 km/h.

U nedjelju 19. rujna 2021., od 11 do 18 sati, Grad Pariz organizira sedmo izdanje Dana bez automobila, kada će Pariz ponovno disati bez automobila (la Journée Paris Respire sans voiture) i to na području cijelog grada, osim na pariškoj obilaznici Périphérique. Kao i proteklih godina, gradske ulice bit će rezervirane za pješake, bicikliste i korisnike drugih održivih oblika mobilnosti, kao i javnog prijevoza.

  • Građanska platforma 1POSTOZAGRAD zalaže se za proširenje donjogradske pješačke zone: kada bi se Masarykova ul. (konačno) proglasila pješačkom zonom, zajedno bi s Teslinom činila novu promenadu od Hrvatskog narodnog kazališta do Zrinjevca. 
Kada će Zagreb konačno dobiti novu promenadu? Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti idealna je prilika da nova zagrebačka gradska uprava Masarykovu ulicu (konačno) proglasi pješačkom zonom, barem tijekom navedene manifestacije ili na sam Dan bez automobila. Poznato je da Zagreb u usporedbi s drugim europskim gradovima ima vrlo malo pješačkih zona, koje su ograničene isključivo na područje užeg središta grada oko Trga bana Jelačića. No, čak i tako mala površina pješačkih zona uzurpirana je brojnim terasama ugostiteljskih objekata, a zahvaljujući „brzini“ kojom se Zagreb proteklih dvadesetak godina pretvarao u ugodniji grad za pješake i bicikliste, nova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem može nastaviti s ispunjavanjem predizbornih obećanja te konačno proširiti donjogradsku pješačku zonu.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvorene su prijave za Europski tjedan mobilnosti 2023.

Svake godine sredinom rujna vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti poziva građane i lokalne samouprave iz cijele Europe, ali i šire, na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER