Europski tjedan mobilnosti 2020.

#MOBILITYWEEK - Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Mobilnost s nultim emisijama za sve!“ (“Zero-emission mobility for all!”)

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH zaduženo je za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj te vas poziva da se uključite u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, i ove godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti Mobilnost s nultim emisijama za sve!“ (Zero-emission mobility for all!”) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, koji je istaknula predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na predstavljanju Europskog zelenog plana. Ovogodišnjom temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicati uključivi pristup koji obuhvaća svakog pojedinca.

Unatoč različitim klimatskim, geografskim i društveno-gospodarskim uvjetima diljem europskih urbanih područja, moguće je poduzeti mjere za promicanje ugljično neutralnog i uključivog urbanog okoliša. Stoga Europski tjedan mobilnosti služi i za poticanje ljudi i lokalnih vlasti da poduzmu korake kako bi postigli dugoročan cilj ugljično neutralnog kontinenta.

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te „Dana bez automobila“ koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Brojne lokalne samouprave ulažu velike napore u promicanje održive urbane mobilnosti, a najuspješnije konkuriraju za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2018. godine dodjeljuje u dvije kategorije – jedna europskim gradovima većim od 50.000 stanovnika, a druga manjima od te brojke. Njima je 2012. godine pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP), a od prošle se godine dodjeljuje i Nagrada za sigurnost u gradskom prometu.

Podsjetimo, dobitnici nagrada u 2019. godini bili su srpski Kruševac u kategoriji velikih gradova (2018. portugalski Lisabon) i grčka Karditsa u kategoriji gradova manjih od 50.000 stanovnika (2018. njemački Lindau). Nagradu za održivu mobilnost (SUMP) u 2019. osvojio je Bruxelles, dok je Nagrada za sigurnost u gradskom prometu po prvi put dodijeljena španjolskom gradu Pontevedra.

Ove godine u Europskom tjednu mobilnosti sudjeluje 40 zemalja i 2.014 gradova, među kojima su i hrvatski gradovi Zagreb, Rijeka, Osijek, Koprivnica, Kutina i Drniš, a sve prijavljene aktivnosti i događaje možete potražiti na poveznici www.mobilityweek.eu.

Grad Zagreb se u obilježavanje „Dana bez automobila“ uključio još 2001. godine te je osamnaest godina zaredom organizirao sedmodnevne programe aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti. Među finaliste Europskog tjedna mobilnosti uvršten je 2008. i 2011. godine, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti svi građani/ke Zagreba imat će priliku u srijedu 16. rujna besplatno voziti gradske bicikle na 24 sata i sudjelovati u besplatnoj edukaciji za odrasle bicikliste, a pružit će im se i mogućnost upoznavanja praktičnosti kombiniranja javnih bicikala s ostalim prijevoznim sredstvima ili korištenja bicikla kao osnovnog prijevoznog sredstva za kretanje gradom s ciljem poticanja mobilnosti s nultom emisijom. Cjelokupni program Europskog tjedna mobilnosti u Zagrebu dostupan je na sljedećoj poveznici.

Aktivnosti Sindikata biciklista u sklopu Europskog tjedna mobilnosti dostupne su na sljedećoj poveznici.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti i ove godine HŽ Putnički prijevoz u suradnji s Gradom Zagrebom i udrugom Sindikat biciklista provodi zajedničke aktivnosti u cilju populariziranja prijevoza vlakom i biciklom pa tako od 16.-22. rujna 2020. omogućava besplatan prijevoz djece od 6-12 godina i bicikala u vlakovima.

Karte za besplatan prijevoz djece od 6-12 godina potrebno je preuzeti na blagajnama, a popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle možete pogledati ovdje. U HŽ-u napominju kako se na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli ne mogu prevoziti. Na poveznici Stanje u prometu možete provjeriti informacije vezane uz radove na prugama.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan mobilnosti 2019.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije ugljika, poboljšati kvalitetu zraka te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

MOBILITYWEEK 2020: Aktivnosti Sindikata biciklista

Sindikat biciklista se svojim aktivnostima uključuje u obilježavanje ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti uz snažnu podršku poticanja novih mjera za suzbijanje pandemije reorganizacijom prometnih površina ka održivim oblicima kretanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER