MOBILITYWEEK 2020: Aktivnosti Sindikata biciklista

Europski tjedan mobilnosti 2020. održava se od 16.-22. rujna pod sloganom „Mobilnost s nultim emisijama za sve!“

Sindikat biciklista se svojim aktivnostima uključuje u obilježavanje ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti uz snažnu podršku poticanja novih mjera za suzbijanje pandemije reorganizacijom prometnih površina ka održivim oblicima kretanja.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve!“ (“Zero-emission mobility for all!”) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, koji je istaknula predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na predstavljanju Europskog zelenog plana. Ovogodišnjom temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicati uključivi pristup koji obuhvaća svakog pojedinca.

Sindikat biciklista se i ove godine uključio svojim aktivnostima, uz snažnu podršku poticanja novih mjera za suzbijanje pandemije reorganizacijom prometnih površina ka održivim oblicima kretanja. European Mobility Week objavio je naučene lekcije u gradovima uslijed „lockdowna“ za vrijeme pandemije koronavirusa. Kao i svake godine do sada, u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, osiguran je besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala na području Hrvatske.

U nastavku navodimo aktivnosti Sindikata biciklista:

Srijeda, 16.9.2020. - Predavanje “Presjek prometnih intervencija u EU gradovima za vrijeme pandemije koronavirusa”

Aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa i zahtjev za ograničenjem fizičkih kontakata značajno su promijenili načine kretanja građana. Međutim, regulacija i prostorno oblikovanje prometnica nisu prilagođeni za te primjetne promjene u izboru prijevoznih sredstava. Da bi se održao preporučeni sigurnosni razmak prilikom kretanja, a istovremeno zadržala sigurnost u prometu, potrebna je nova privremena regulacija i preraspodjela prostora na gradskim prometnicama. Metropole europskih zemalja poput Francuske, Njemačke, Austrije, Belgije i Mađarske prepoznale su taj problem i implementirale privremena rješenja. Donosimo vam presjek prometnih intervencija u EU gradovima te primjere dobre prakse koji bi se mogli primijeniti u Hrvatskoj.

  • Predavač: Janko Večerina
  • Datum: 16.9.2020.
  • Vrijeme: 19 sati
  • Lokacija: Park Ribnjak (u slučaju kiše – Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3)

Četvrtak, 17.9.2020. - Dijeljenje navlaka za sjedalo bicikla Programa Kreativna Europa!

Nema lošeg vremena, samo loše odjeće! Isto vrijedi i za sjedala naših bicikala. Pronađite nas kako u jutro 17. rujna na ulicama Zagreba dijelimo navlake za sjedala Programa Kreativna Europa!

Program Kreativna Europa (2014. – 2020.) je EU program čiji je osnovni cilj podržati razvoj europskog kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora, što se provodi putem dva potprograma – MEDIA i Kultura. Mobilnost je jedan od glavnih prioriteta Programa Kreativna Europa čiji temelj predstavljaju četiri slobode kretanja: roba, usluga, kapitala i ljudi. Za kulturni i kreativni sektor mobilnost znači: mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca, umrežavanje i suradnja, ali i mobilnost umjetničkih djela i umjetničkih kolekcija, međunarodni projekti, suradnje – produkcije i transnacionalna razmjena znanja, kao i pristup novim tržištima. Mobilnost potiče širenje svježih ideja i vrijednosti, razumijevanje drugih kultura i tradicija, kao i međusobno učenje. Mobilnost poziva na prezentaciju vlastitog rada, eksperimentiranje, nadahnjuje, inspirira, poziva na suradnju i proširivanje profesionalne mreže. Upravo iz tog razloga Desk Kreativne Europe – potprograma Kultura, koji je ustrojen pri Ministarstvu kulture i medija, kreirao je navlake za biciklistička sjedala.

  • Organizator: Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija i Sindikat biciklista
  • Datum: 17.9.2020.
  • Vrijeme: 07:30-08:30
  • Mjesto: Iznenađenje!

Nedjelja, 20.9.2020. - MiniPEDALAFEST – Nizozemski dokumentarac „Why we cycle“

  • Organizator: Sindikat biciklista, uz pomoć Ambasade kraljevine Nizozemske u Zagrebu i Ureda za kulturu Grada Zagreba
  • Datum: 20.9.2020.
  • Vrijeme: 19:30
  • Lokacija: Art park - Park Ribnjak (u slučaju kiše – Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3)

Ponedjeljak, 21.9.2020. - Dijeljenje svjetla biciklistima i biciklisticama u sklopu projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama”

Nema izgovora za ne nošenje svjetla na biciklu. Jeftina su i lako dostupna, a uvelike utječu na sigurnost u prometu te ih nosimo kako bi bili vidljivi drugim sudionicima u prometu. Zakonska obaveza su upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Stižu nam jesen i kraći dani – osvijetlimo se! Pronađite nas kako jedno popodne od 16. do 22. rujna na ulicama Zagreba dijelimo svjetla za bicikl! Projekt  “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” provode ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Fakultet prometnih znanosti i Sindikat biciklista, u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

  • Organizator: Sindikat biciklista
  • Datum: 21.9.2020.
  • Vrijeme: 18:00-20:00
  • Mjesto: Iznenađenje!

Utorak, 22.9.2020. - MiniPEDALAFEST – Švedski dokumentarac "Bikes vs Cars"

  • Organizator: Sindikat biciklista, uz pomoć Ambasade kraljevine Švedske u Zagrebu i Ureda za kulturu Grada Zagreba
  • Datum: 22.9.2020.
  • Vrijeme: 19:30
  • Lokacija: Art park - Park Ribnjak (u slučaju kiše – Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3)

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Otvorene su prijave za Europski tjedan mobilnosti 2023.

Svake godine sredinom rujna vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti poziva građane i lokalne samouprave iz cijele Europe, ali i šire, na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER