Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2021.

#MOBILITYWEEK - Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2021.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

 • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
 • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
 • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
 • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
 • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
 • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Europski su građani još od njezinih početaka 2002. godine prepoznali u ovoj inicijativi idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i odlučili učiniti veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unaprjeđenju svoga zdravlja ostavljanjem automobila kod kuće.

Grad Rijeka uključen je u ovu manifestaciju od već od samog početka 2002. godine

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“, dok slogan glasi „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci će se održavati stručna predavanja, prezentacije sigurne vožnje e-romobila te sportsko-edukativne aktivnosti u sklopu  kampanje „Rijeka u kretanju“ koju provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke s partnerima. Grad Rijeka poziva vas da se uključite u događanja koja navodimo u nastavku.

Program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 2021. godine u Rijeci

ČETVRTAK 16.09.2021. - Stručna predavanja u Gradskoj vijećnici

 • 10-11 h - Prezentacija rezultata izrade izvedbenog projekta označavanja biciklističke trase od Preluka do centra grada, predavačica Azra Benčan, mag aedif. ispred tvrtke Rijekapromet.
 • 11-12 h - Predavanje o riječkim iskustvima vezanim za iznajmljivanje električnih romobila, predavač Ivan Begović, Operations Manager | Rentals Croatia & Italy, ispred tvrtke Bolt.
 • 12-13 h - Predavanje „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost", predavač Asst. Prof. Vedran Kirinčić, PhD, ispred Tehničkog fakulteta u Rijeci. Pored pregleda trenutnog stanju u RH, poslovnih izazova i prilika, s naglaskom na elektromobilnost, bit će dani primjeri dobre prakse na regionalnoj i lokalnoj razini.

SUBOTA 18.09.2021. - Aktivnosti koje provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb s partnerima

 • 10 h - „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“ na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj - U sklopu navedene manifestacije bit će organizirane vježbe disanja, razgibavanja, hodanja, plivanje i vaterpola, namijenjene osobama s invaliditetom. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a  povodom Europskog tjedna mobilnosti. Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.
 • 10 h u Parku Mlaka - „U zdravom tijelu zdrav zub“ - Manifestacija je namijenjena osobama s invaliditetom a uključuje hodanje, tjelovježbu te edukaciju o oralnom zdravlju. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i projekta „Živjeti zdravo“, a  povodom Europskog tjedna mobilnosti te Europskog dana oralnog zdravlja. Organizatori su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Grad Rijeka i udruga DIP - Društvo za istraživanje i potporu.

PONEDJELJAK 20.09.2021. - Od 10-14 h prezentacija sigurne vožnje električnih romobila na Korzu –First Ride Academy“

„First Ride Academy“ organizira kompanija Lime, a program je namijenjen građanima svih dobnih skupina koji žele naučiti kako sigurno voziti e-romobil. Na poligonu na Korzu (ispred gradske ure) polaznici će se moći informirati o ispravnom i sigurnom načinu korištenja e-romobila te se okušati u vožnji na poligonu u sigurnim i kontroliranim uvjetima.

UTORAK 21.09.2021. u 10 h nastavak sadnje drveća na lokaciji nove ceste od čvora Hosti prema Viškovu

 • Grad Rijeka je Europski tjedan mobilnosti obilježio i prošle godine, iako bez većih javnih okupljanja građana zbog pandemije koronavirusa. / Foto: Grad Rijeka

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan mobilnosti 2019.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije ugljika, poboljšati kvalitetu zraka te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER