Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2019.

#MOBILITYWEEK 2019 - Program Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci

Europski tjedan mobilnosti 2019. će se u Rijeci obilježiti prigodnim aktivnostima i edukativnim događajima kojima se nastoji promovirati aktivne oblike prijevoza te zdrav i aktivan život.

Grad Rijeka se u promociji urbane mobilnosti, korištenju aktivnih oblika prijevoza poput hodanja i vožnje biciklom te smanjenju emisije štetnih plinova pridružuje gradovima diljem Europe po šesnaesti put, i to s ciljem promocije kvalitetnijeg načina života u urbanim sredinama. Središnja tema ovogodišnjeg programa bavi se sigurnim hodanjem i bicikliranjem te predstavljanjem prednosti i dobrobiti aktivnih oblika kretanja na zdravlje, okoliš i ekonomsku isplativost.

Program Europskog tjedna mobilnosti i kampanje „Rijeka u kretanju“, koja se ove godine održava u isto vrijeme, najavile su ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke Eda Rumora i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Među događajima je istaknuta Revija zelenog filma koja će se održati u ponedjeljak, 16. rujna od 18 sati u RiHubu, gdje će se uz projekciju filmova o biciklističkom prometnom sustavu u europskim gradovima održati i prezentacija o mogućnostima bicikliranja u Rijeci. Također, nakon edukativnog dijela slijedit će panel rasprava o stvaranju infrastrukture za riječke bicikliste, pri čemu je posebno naglašena potreba za zajedničkim pronalaženjem rješenja od strane lokalnih vlasti i civilnog društva, posebice uzevši u obzir terensku konfiguraciju Rijeke i konstantne probleme s nedostatkom prostora. Reviju zelenog filma provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka uz potporu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U srijedu 18. rujna od 10 sati u Gradskoj vijećnici će se održati predavanjeO hodanju i zdravlju“, na kojem će govoriti prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med, Alenka Brozina, dr. med. te mr. sc. Sergio de Privitellio, prof. kineziologije, kao i prezentacija gradskog projekta o uvođenju sustava javnih električnih bicikala u Rijeci s početkom u 11 sati.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci će se organizirati i brojne akcije za djecu, od oslikavanja pločnika, do prometnih aktivnosti i patrola, a svoj doprinos programu dat će i planinarsko društvo HP i HT Učka Rijeka koje će očistiti Riječke šetnice te obnoviti njihove markacije. Uz to, na dijelu nove prometnice na Rujevici, sjeverno od čvora Hosti, bit će posađeno dvadeset sadnica stabala.

Kako je kretanje osnovni element svakog pokušaja prema unaprjeđenju zdravlja, pri čemu se svima svakodnevno preporuča barem pola sata bilo kakve fizičke aktivnosti, u petak 20. rujna na riječkom Korzu će se održati simbolična modna revija u tenisicama na kojoj će sudjelovati Riječanke i Riječani iz javnog života i ostali građani.

Organizatori ovogodišnjeg riječkog Europskog tjedna mobilnosti su gradski Odjeli za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te zdravstvo i socijalnu skrb, uz suradnju Društva Naša djeca, Doma mladih Rijeka, Tranzicijske inicijative Rijeka i Libre.

Cjeloviti program Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci možete preuzeti na ovoj poveznici.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Europski tjedan mobilnosti 2019.

VEZANE VIJESTI

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Europski tjedan mobilnosti 2019.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije ugljika, poboljšati kvalitetu zraka te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Počeo je Europski tjedan mobilnosti 2018.

U tijeku je Europski tjedan mobilnosti koji se tradicionalno u Europi održava od 16. do 22. rujna. Tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je MIX AND MOVE! / KOMBINIRAJ I KRENI!, a cilj je ukazati na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište te time i pozitivnog utjecaja na okoliš.

Europski tjedan mobilnosti 2018.

Europski tjedan mobilnosti 2018. obilježit se od 16. do 22. rujna pod motom Kombiniraj i kreni! čime se želi ukazati na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER