Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2019.

#MOBILITYWEEK 2019 - Program Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci

Europski tjedan mobilnosti 2019. će se u Rijeci obilježiti prigodnim aktivnostima i edukativnim događajima kojima se nastoji promovirati aktivne oblike prijevoza te zdrav i aktivan život.

Grad Rijeka se u promociji urbane mobilnosti, korištenju aktivnih oblika prijevoza poput hodanja i vožnje biciklom te smanjenju emisije štetnih plinova pridružuje gradovima diljem Europe po šesnaesti put, i to s ciljem promocije kvalitetnijeg načina života u urbanim sredinama. Središnja tema ovogodišnjeg programa bavi se sigurnim hodanjem i bicikliranjem te predstavljanjem prednosti i dobrobiti aktivnih oblika kretanja na zdravlje, okoliš i ekonomsku isplativost.

Program Europskog tjedna mobilnosti i kampanje „Rijeka u kretanju“, koja se ove godine održava u isto vrijeme, najavile su ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke Eda Rumora i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Među događajima je istaknuta Revija zelenog filma koja će se održati u ponedjeljak, 16. rujna od 18 sati u RiHubu, gdje će se uz projekciju filmova o biciklističkom prometnom sustavu u europskim gradovima održati i prezentacija o mogućnostima bicikliranja u Rijeci. Također, nakon edukativnog dijela slijedit će panel rasprava o stvaranju infrastrukture za riječke bicikliste, pri čemu je posebno naglašena potreba za zajedničkim pronalaženjem rješenja od strane lokalnih vlasti i civilnog društva, posebice uzevši u obzir terensku konfiguraciju Rijeke i konstantne probleme s nedostatkom prostora. Reviju zelenog filma provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka uz potporu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U srijedu 18. rujna od 10 sati u Gradskoj vijećnici će se održati predavanjeO hodanju i zdravlju“, na kojem će govoriti prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med, Alenka Brozina, dr. med. te mr. sc. Sergio de Privitellio, prof. kineziologije, kao i prezentacija gradskog projekta o uvođenju sustava javnih električnih bicikala u Rijeci s početkom u 11 sati.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci će se organizirati i brojne akcije za djecu, od oslikavanja pločnika, do prometnih aktivnosti i patrola, a svoj doprinos programu dat će i planinarsko društvo HP i HT Učka Rijeka koje će očistiti Riječke šetnice te obnoviti njihove markacije. Uz to, na dijelu nove prometnice na Rujevici, sjeverno od čvora Hosti, bit će posađeno dvadeset sadnica stabala.

Kako je kretanje osnovni element svakog pokušaja prema unaprjeđenju zdravlja, pri čemu se svima svakodnevno preporuča barem pola sata bilo kakve fizičke aktivnosti, u petak 20. rujna na riječkom Korzu će se održati simbolična modna revija u tenisicama na kojoj će sudjelovati Riječanke i Riječani iz javnog života i ostali građani.

Organizatori ovogodišnjeg riječkog Europskog tjedna mobilnosti su gradski Odjeli za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te zdravstvo i socijalnu skrb, uz suradnju Društva Naša djeca, Doma mladih Rijeka, Tranzicijske inicijative Rijeka i Libre.

Cjeloviti program Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci možete preuzeti na ovoj poveznici.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Europski tjedan mobilnosti 2019.

VEZANE VIJESTI

U Rijeci održana rasprava na temu mladih i kulture

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Rijeci je organizirao raspravu na temu mladih i kulture na kojoj je bilo riječi o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka EPK 2020. te novim kulturnim formatima.

Europski tjedan mobilnosti 2019.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije ugljika, poboljšati kvalitetu zraka te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

MOBILITYWEEK 2020: Aktivnosti Sindikata biciklista

Sindikat biciklista se svojim aktivnostima uključuje u obilježavanje ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti uz snažnu podršku poticanja novih mjera za suzbijanje pandemije reorganizacijom prometnih površina ka održivim oblicima kretanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER