Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

#EUROPEANMOBILITYWEEK - Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH zaduženo je za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj te poziva građanstvo na uključivanje u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, i ove godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Tema 21. Europskog tjedna mobilnosti je „Bolja povezanost“ („Better connections“) kojom se diljem Europe nastoji potaknuti sinergija između građana i lokalnih samouprava koje nude svoju stručnost, kreativnost i predanost podizanju svijesti o važnosti održive mobilnosti i poticanja promjene ponašanja u korist aktivnih oblika mobilnosti, primjerice, pješačenja i bicikliranja, kao i korištenja javnog prijevoza. Pritom se ističe kako se pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan „Kombiniraj i kreći se!“ („Mix & Move!“), kojim se potiče odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Pritom se želi istaknuti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, ali i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje.

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjednih aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna i predstavlja središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Manje od dva tjedna dijeli nas od obilježavanja 21. Europskog tjedna mobilnosti

Nakon što se Europskim tjednom mobilnosti 2020. podržao ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, prošlogodišnja jubilarna 20. manifestacija održana je pod sloganom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ („Safe and Healthy with Sustainable Mobility!“). Ovaj slogan odabran je s ciljem odavanja počasti svim teškoćama koje su Europljani i Europljanke, kao i ostatak svjetske populacije, osjetili tijekom trajanja pandemije COVID-19, no isto tako ukazivao je na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka nakon ove velike zdravstvene krize.

Mnogi europski gradovi reagirali su na pandemiju te ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti. Stoga se jubilarnim 20. Europskim tjednom mobilnosti željela naglasiti važnost otpornosti gradova i njihovih postignuća tijekom pandemijske godine te nastojao zadržati pozitivan zamah i podržati zaokret prema dugoročnoj održivosti. Trendovi koji su započeli 2020. godine, poput povećanih ulaganja u području aktivne mobilnosti i mobilnosti s niskim ili nultim emisijama, ipak zahtijevaju daljnje promicanje.

Tijekom protekle dvije godine svjedočili smo brojnim pozitivnim primjerima poticanja i razvoja održivih oblika mobilnosti. Velik broj europskih gradova je još tijekom prvog zatvaranja počeo širiti postojeću infrastrukturu za biciklistički promet i/ili  pješačenje. Te aktivnosti su se u početku počele provoditi kao privremena rješenja, posebice uvođenje privremenih biciklističkih staza s ciljem osiguranja sigurnog kretanja i rasterećenja javnog prijevoza, da bi se postepeno pretvorila u trajna, naravno, gdje god je to bilo moguće. Europski gradovi i nacionalne vlade izdvojili su znatna sredstva za poticanje aktivne mobilnosti, a diljem Europe izgrađen je velik broj novih biciklističkih staza čime su znatno proširene postojeće biciklističke mreže u gradovima. Pandemija je tako, uz mnogo loših stvari koje nam je donijela, ipak ubrzala tranziciju prema održivom prometu.

Europski tjedan mobilnosti predstavlja savršenu priliku za isprobavanje novih oblika čiste mobilnosti, upoznavanje s mogućnostima rješavanja trenutnih prometnih izazova, ali i napretka prema održivijoj mobilnosti za gradove diljem Europe.

Tvrtke, nevladine organizacije, obrazovne institucije, ustanove i gradske uprave potiču se na uključivanje u kampanju Europskog tjedna mobilnosti, a tematske smjernice za lokalne voditelje kampanja dostupne su na hrvatskom jeziku putem sljedeće poveznice.

Također, aktivnosti se mogu prijaviti na mrežnim stranicama EUROPEAN MOBILITY WEEK, na kojima je trenutno s ovogodišnjim aktivnostima registrirano 2.637 gradova iz 46 europskih i svjetskih zemalja (stanje 15.9.2022.).

Predstavnici lokalnih samouprava svoje aktivnosti i mjere mogu prijaviti do 15. rujna 2022. i to putem mrežne stranice EUROPEAN MOBILITY WEEK, dok tvrtke, građanske inicijative i obrazovne ustanove svoje aktivnosti vezane za inicijative održive mobilnosti i „Bolju povezanost“ mogu prijaviti tijekom cijele godine.

Podsjetimo, najuspješnije lokalne samouprave konkuriraju za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2017. godine dodjeljuje u dvije kategorije – jedna europskim gradovima većim od 100.000 stanovnika, a druga manjima od tog broja. Njima je 2012. godine pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP), a od 2019. godine dodjeljuje se i Nagrada za sigurnost u gradskom prometu (EU Urban Road Safety Award).

  • Prošlogodišnji dobitnici nagrada

Dobitnici EMW nagrada u 2021. godini bili su njemački Kassel i portugalski Valongo. Godinu dana ranije nagrađeni su njemački gradovi Mönchengladbach i Lilienthal, dok su 2019. nagradu osvojili srpski Kruševac i grčka Karditsa. Raniji dobitnici bili su portugalski Lisabon i njemački Lindau (2018.), Beč i grčki grad Igoumenitsa (2017.), švedski Malmö (2016.), španjolska Murcia (2015.), švedski Östersund (2014.) i Ljubljana (2013. i 2003.). Nagradu je 2012. osvojio i Zagreb, a Koprivnica još 2007. godine.

 

  • Tijekom Europskog tjedna mobilnosti koji će se od 16. do 22. rujna 2022. održati na temu „Bolja povezanost“, u zagrebačkoj Masarykovoj ulici testirat će se proširenje donjogradske pješačke zone kao dijela dugo očekivane nove gradske promenade od HNK Zagreb do Zrinjevca. © Ekovjesnik

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

20. Europski tjedan mobilnosti 2021. - Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2022.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2022.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER