Sve toplija mora i oceani utječu na razvoj te smanjuju sposobnost kretanja i prilagodbe riba

Zbog klimatskih promjena zauvijek bismo mogli izgubiti pojedine vrste riba

Uslijed klimatskih promjena uskoro bi se mogla drastično smanjiti količina ribe u svjetskim morima i oceanima. Njihovo sve brže zagrijavanje, potpomognuto prekomjernim izlovom, dodatno će utjecati na smanjenje ribljeg fonda, kao i pokretljivost i sposobnost prilagodbe riba, tvrdi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu „Nature Climate Change“.

U studiji koju su vodili Centar za napredne studije o sušnim zonama (El Centro de Estudios Avanzados en Zonas Áridas - CEAZA) u Čileu i britansko Sveučilište u Readingu, objavljenoj u mjesečniku „Nature Climate Change“, razmatra se povezanost globalnog zatopljenja i smanjenja ribljeg fonda u svjetskim morima i oceanima te posljedične promjene sposobnosti kretanja i prilagodbe riba novim životnim uvjetima. Ovakve promjene već su se događale u posljednjih 150 milijuna godina te postoje vrlo jasni dokazi o evoluciji ribljih vrsta, no procjene takvih predviđanja ipak otežava nedostatak empirijskih podataka koji obuhvaćaju širu vremensku i zemljopisnu skalu. U studiji se, korištenjem filogenetske metode, ukazuje kako su se određene riblje vrste, poput inćuna i haringa, sporije kretale u toplijim vodama te prelazile kraće udaljenosti. Nadalje, ribe su se brže kretale i razvijale pri većim promjenama temperatura, ali su te povijesne stope bile daleko niže od sadašnjih stopa zagrijavanja. Rezultati studije ipak upućuju na zaključak kako ćemo se u skoroj budućnost suočiti sa smanjenjem ribljeg fonda.

„Zagrijavanje mora i oceana ne samo da smanjuje razvoj ribljih vrsta, već smanjuje i njihovu sposobnost prelaska u prikladnije okruženje“, rekao je Chris Venditti s britanskog Sveučilišta u Readingu. „Naše istraživanje podržava teoriju da će klimatske promjene utjecati na količinu i veličinu riba, ali otkriva još veći problem da se one neće moći prilagoditi novim uvjetima tako učinkovito kao što se ranije mislilo.“

Profesor Venditti i njegovi kolege iz Čilea i Perua izvijestili su u časopisu „Nature Climate Change“ da su u svom istraživanju primijenili suptilne statističke tehnike na dokazima o evoluciji ribljih vrsta prikupljenih u međunarodnoj bazi podataka pod nazivom „The Fish Tree of Life“ kako bi dokazali povezanost promjena temperatura mora i oceana te sardinki (Clupeiformes), reda manjih riba iz razreda zrakoperki (Actinopterygii), koje su gospodarski najvažnije za ribolov svake primorske zemlje. Ova skupina obuhvaća atlantsku i pacifičku haringu, japansku i južnoameričku srdelu, inćune i druge vrste, no ono što vrijedi za jedan red riba vjerojatno će biti fatalno za gotovo sve vrste. Topliji oceani za ribe predstavljaju veći stres, ističu istraživači i dodaju kako im pravi stres tek slijedi.

Tijekom posljednjih 150 milijuna godina, ribe su se morale prilagoditi promjenjivim temperaturama, ali porast se u tisuću godina mjeri razlikom od oko 0,8 °C. Prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA), temperatura mora i oceana je od 1981. godine svakog desetljeća rasla za čak 0,18 °C.

Prijetnja evoluciji i opstanku vrsta

Rezultati studije upućuju na ono što biolozi već odavno znaju, odnosno da se životinjske vrste suočene s višim temperaturama slabije razvijaju. Kako se morske vode zagrijavaju, smanjuje se koncentracija otopljenog kisika, mriještenje postaje sve problematičnije, a migracije sve hitnije, ali i teže za manje organizme s manjim rezervama energije.

U tradicionalnim svjetskim ribolovnim područjima smanjuje se sveukupna količina ulova, kao i veličine pojedinih riba. Najnovije istraživanje sugerira da bi zagrijavanje mora i oceana moglo ograničiti sposobnost preživljavanja isključivo na vrste koje se mogu prilagoditi promjenjivim uvjetima.

„Sve to imat će ozbiljne posljedice za riblji fond i našu sigurnost hrane", tvrdi profesor Venditti. „S temperaturom mora koja raste brže nego ikad, ribe će evolucijski vrlo brzo zaostati i boriti se za preživljavanje, a mnoge vrste koje najčešće jedemo mogle bi postati sve rjeđe ili čak izumrijeti u sljedećim desetljećima.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Sredozemno more - najbrže zagrijavajuće more na svijetu

Zagrijavanje Sredozemnog mora uzrokuje migracije stranih vrsta koje zamjenjuju njegove endemske vrste, a tome doprinose i sve ekstremniji vremenski uvjeti koji uništavaju morsko dno i cijele morske ekosustave.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER