„Zajedno bez plastike“

Provedba projekata i aktivnosti čiji je cilj smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom

Udruga Sunce počela je s provedbom nacionalne kampanje za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom

Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš želi se spriječiti i smanjiti utjecaj određenih plastičnih proizvoda na okoliš, posebno morski, kao i na zdravlje ljudi te promicati prelazak na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima te tako doprinijeti učinkovitom funkcioniranju unutarnjeg tržišta. Izglasavanjem Direktive započelo je prijelazno razdoblje prilagodbe država članica EU-a, koje je završilo 3. srpnja 2021. godine, do kada su sve države bile dužne staviti na snagu zakone i druge propise koji su potrebni radi usklađivanja s Direktivom.

„U Hrvatskoj, nažalost, nije na vrijeme donesen zakon u sklopu kojeg bi bila implementirana Direktiva“, ističe se u priopćenju Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita, koja nastavlja s provedbom projekata i aktivnosti čiji je cilj smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom.

>>> Pročitajte još >>> Mediteranski gradovi traže izlaz iz plastične zamke

  • Trogir / Pixabay

Tako je krajem lipnja u Trogiru, u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia potpisan Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine, koji obuhvaća provedbu mjera i aktivnosti u cilju smanjenja dospijevanja plastičnog otpada u okoliš i onečišćenja mora plastičnim otpadom. Time je Trogir, nakon Dubrovnika, postao drugi grad u Hrvatskoj koji je kao Plastic Smart City usvojio jedan takav dokument. Baš kao i u Akcijskom planu Grada Dubrovnika, mjere obuhvaćaju adekvatno gospodarenje otpadom, monitoring i sanaciju ilegalnih odlagališta te ograničavanje korištenja jednokratne plastike u svim javnim tvrtkama i gradskim institucijama.

Postavljanjem izložbe koja će idući tjedan biti otvorena na Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga Sunce službeno počinje nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands na području Starog Grada i Općine Sali na Dugom otoku.

  • Dugi otok / Philipp Schneidenbach - Unsplash
Nacionalnu kampanju „Zajedno bez plastike“ financijski podržava The Beyond Med Association, nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri Grad Stari Grad (Hvar), Općina Sali (Dugi Otok) i Zelena akcija.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Započela provedba projekta „For a plastic free Croatian islands“

Nakon početka projekta Plastic Free Croatian Cities u Dubrovniku i Trogiru, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru, Udruga Sunce počela je i s provođenjem aktivnosti u projektu „For a Plastic Free Croatian Islands“, u suradnji s Općinom Sali na Dugom otoku te Starim Gradom na otoku Hvaru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER