Započela provedba projekta „For a plastic free Croatian islands“

Udruga Sunce provodi projekt u suradnji s Općinom Sali na Dugom otoku te Starim Gradom na Hvaru

Nakon početka projekta Plastic Free Croatian Cities u Dubrovniku i Trogiru, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru, Udruga Sunce počela je i s provođenjem aktivnosti u projektu „For a Plastic Free Croatian Islands“, u suradnji s Općinom Sali na Dugom otoku te Starim Gradom na otoku Hvaru.

Udruga Sunce započela je s provođenjem projekta „For a plastic free Croatian islands“ 1. listopada ove godine Projekt  financira organizacija The Beyond Med Association, a opći cilj je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom u dvije otočne zajednice, koje se temelji na principima „smanji, ponovno koristi i recikliraj“. Projekt će tijekom 24 mjeseca provoditi na području Općine Sali na Dugom otoku i Starog Grada na otoku Hvaru.

Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO i Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt je podržan od strane Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Provođenjem projekta povećat će se specifična znanja i dostupne informacije o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini onečišćenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice te educirati i podići svijest javnosti o utjecaju onečišćenja plastikom na morski okoliš i zagovarati održivo gospodarenje otpadom temeljeno na principima „smanji, ponovno koristi i recikliraj“. Također, projekt će pridonijeti izgradnji partnerstava i jačanju kapaciteta lokalnih partnera za provedbu održivog gospodarenja otpadom i smanjenju upotrebe jednokratne plastike i onečišćenja plastikom u ove dvije lokalne otočne zajednice.

Među aktivnosti projekta ubraja se, primjerice, provođenje analize o upotrebi jednokratne plastike i gospodarenju otpadnom plastikom u uključenim otočnim zajednicama te razvoj i provedba „Plana bez plastike“ za svaki uključeni otok participativnim pristupom i radionicama s uključenim dionicima. Planirana je organizacija javnih događanja i javnih foruma u lokalnim otočnim zajednicama usmjerenih na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o posljedicama plastičnog onečišćenja te provođenje kampanje za podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja.

Završna konferencija projekta održat će se u Splitu s ciljem upoznavanja šire javnosti s rezultatima projekta i poticanja daljnjeg smanjenja plastičnog otpada za predstavnike lokalnih otočnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, jedinica lokalne samouprave, predstavnike HGK, turističkih zajednica, relevantnih ministarstava i dr.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

„Zajedno bez plastike“

Udruga Sunce počela je s provedbom nacionalne kampanje za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER