U Splitu se 15. i 16. rujna održava konferencija „Beyond Plastic Hrvatska“

Konferencijom se žele pronaći rješenja za smanjenje morskog otpada

Udruga Sunce prvi put organizira dvodnevnu razmjenu znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u Sredozemnom moru, odnosno Jadranu.

Interdisciplinarna konferencija o prioritetima u gospodarenju otpadom – Smanji, ponovno koristi i recikliraj Beyond Plastic Hrvatska  održat će se u Splitu 15. i 16. rujna 2022.

 

„Morski otpad goruća je tema ne samo europskih politika, već i europskih ekosustava. Zato već znamo da rješenje problema zagađenja mora otpadom ne trebamo tražiti u moru, već na kopnu.“ – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata Sunca i organizatorica konferencije.

U prostorijama SPINIT inkubatora, 15. i 16. rujna 2022., konferencija Beyond Plastic Hrvatska okupit će 50 relevantnih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom koji će izlagati stručne radove i predstaviti primjere dobre prakse.

„Institut se, naravno, odazvao pozivu zbog suradnje koju imamo sa Suncem na ovoj problematici, a ovo je prva konferencija u Splitu koja se organizira na temu morskog otpada“, naglasio je Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split koji je jedan od izlagača prve sesije konferencije, Morski otpad.

Morski otpad predstavlja jednu od svjetski najbrže rastućih prijetnji morskim ekosustavima s velikim okolišnim, kulturnim, zdravstvenim i gospodarskim utjecajima i posljedicama. Iz tog razloga, sesija Morski otpad je prva na konferenciji te će s pauzama trajati cijeli prvi dan konferencije 15. rujna, od 11:15 do 16:15.

Drugog dana, 16. rujna od 9:30 do 13:30, konferencija je podijeljena u tri sesije: Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada te Poslovni sektor i gospodarenje otpadom. Cijeli program možete pronaći OVDJE.

„Ovom konferencijom želimo zajedno pronaći rješenja za smanjenje morskog otpada. Vjerujem da ćemo izgraditi partnerstava i ojačati kapacitete sudionika za provedbu održivog gospodarenja otpadom“, zaključila je Kuzmičić Rosandić.

  • Foto: Udruga Sunce

Registracija za konferenciju je službeno zatvorena. Konferencija će se održati uživo, uz mogućnost praćenja putem Facebook Livea na stranici Udruge Sunce.

Konferencija će biti prilika i za predstavljanje rezultata For Plastic-Free Croatian Island projekta, u sklopu kojeg se organizira konferencija, a koji financira The Beyond Med Association.

Projekt je započeo je 1. listopada 2020. i traje do 31. rujna 2022. Nositelj je projekta Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt podržava World Wide Fund for Nature.

Opći cilj projekta je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Započela provedba projekta „For a plastic free Croatian islands“

Nakon početka projekta Plastic Free Croatian Cities u Dubrovniku i Trogiru, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru, Udruga Sunce počela je i s provođenjem aktivnosti u projektu „For a Plastic Free Croatian Islands“, u suradnji s Općinom Sali na Dugom otoku te Starim Gradom na otoku Hvaru.

„Zajedno bez plastike“

Udruga Sunce počela je s provedbom nacionalne kampanje za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER