Sindikat biciklista povodom svog 10. rođendana poručuje: SADA je naše vrijeme!

Rođendanska kritična masa

Sindikat biciklista za 10 godina rada poziva građan(k)e, ali i zagrebačku gradsku upravu da im se pridruže u vožnji

Sindikat biciklista u nedjelju 4. srpnja obilježava 10 godina rada i organizira rođendansku kritičnu masu, biciklističku vožnju gradom, pod naslovom „SADA je naše vrijeme!”. Pridružite im se s početkom u 17 sati ispred zgrade zagrebačke gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1.

Poticaj za osnivanje biciklo-zagovaračke organizacije u Zagrebu prije deset godina bilo je kritično stanje biciklističke infrastrukture. U Zagrebu, kao i u većini hrvatskih gradova, nisu postojale ni strateške odrednice prema održivom prometu, niti operativni planovi, a u mnogima je stanje nepromijenjeno do danas.

  • Foto: Tomislav Imprić

Dosadašnja uprava Grada Zagreba bavila se gotovo isključivo servisiranjem prometa osobnih automobila, a rezultat takve politike bila je samo deklarativna podrška razvoju biciklističkog prometa i sitne intervencije poput stihijski iscrtanih linija na pločnicima čime su biciklisti, čiji je broj u stalnom porastu, obvezani koristiti pločnike. Ovakav je pristup prometnom planiranju  značajno degradirao položaj pješaka u prometu i doveo do nepotrebnih sukoba dviju prometnih skupina, istovremeno štiteći komfor automobilskog prometa i sprečavajući nužnu preraspodjelu površina prometnica.

„Prva masovna javna akcija kojom smo ukazali na probleme biciklista u prometu bila je upravo kritična masa „Kotač do kotača” održana 3. srpnja 2011.”, kažu u Sindikatu biciklista te ističu kako 10 godina i 15 kritičnih masa kasnije, uz sve veće globalne rizike zbog klimatskih promjena i pandemije, lokalna prilagodba prometnih politika i otklon od autocentričnog planiranja više nije stvar odabira nego nužnost.

Sindikat biciklista poziva stoga novu zagrebačku gradsku upravu na suradnju: „Ulaskom u novu dekadu našeg djelovanja očekujemo od nove gradske vlasti zaokret u odnosu na prometnu politiku proteklog razdoblja i nudimo suradnju - kao organizacija s potrebnim iskustvom i znanjem, ali i kao građani koji žele participirati u odlukama koje im izravno utječu na kvalitetu života.”

Na kritičnu masu pozivaju sve sugrađanke i sugrađane, goste Zagreba, ali i novu gradsku upravu, da im se pridruže u vožnji gradskim ulicama koje su barem na kratko slobodne od gužve i buke automobila, ispušnih plinova i nervoze. Vožnja nije natjecateljskog tipa, već se vozi polako uz glazbu i veselje. Pridružite im se biciklom, romobilom, na skejtu ili na rolama, 4. srpnja 2021., u 17 sati ispred gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1. Vožnja završava u Art Parku u Parku Ribnjak, gdje ih čekaju DJ Zak i DJ Kuna.

Ruta kojom će se voziti, uz privremeno zaustavljanje prometa, je: Trg Stjepana Radića 1 – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Most slobode – Avenija Dubrovnik - Jadranski most – Savska cesta – Jurja Žerjavića – Ulica Pavla Hatza – Draškovićeva – Ulica Ignjata Đorđića – Smičiklasova – Iblerov trg – Vlaška ulica – Langov trg – Ribnjak ulica (Park Ribnjak).

Više informacija o desetoj obljetnici Sindikata biciklista potražite ovdje, a o samom eventu ovdje.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kritična masa: Najbrži put od zdravog grada

U organizaciji Sindikata biciklista, u petak 26. svibnja, održat će se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER