Kritična masa: Najbrži put od zdravog grada

Ranije najavljena kritična masa otkazana je zbog lošeg vremena

U organizaciji Sindikata biciklista, u petak 26. svibnja, održat će se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

Kritične mase koje organizira Sindikat biciklista su masovne vožnje biciklima kroz grad kojima se želi ukazati na brojnost i važnost biciklista u prometu. To su vesele vožnje biciklom u kojima sudjeluju sve dobne skupine, uz dobru zabavu. Također pokazuju kako grad može izgledati na par sati bez gomile automobila, ispušnih plinova i buke motora, s nasmijanim licima i ulicama prepunim biciklista.

 

„Porast broja osobnih automobila i taksi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima – čak dva ili više – i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici.” – upozoravaju u Sindikatu biciklista.

Dodaju kako su gužve postale neizdržive što ukazuje na nužnost ulaganja u bolji javni prijevoz koja, međutim, iziskuju puno vremena i novca. „Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine.” – zaključuju u Sindikatu biciklista.

Stoga u petak 26. svibnja 2023. organiziraju još jednu kritičnu masu – biciklističku povorku s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva te ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu. Dodatno, Sindikat biciklista skreće pozornost na važnost poštovanja prometnih propisa i uvažavanje svih sudionika u prometu, osobito onih najranjivijih.

Okupljanje je od 17:45 sati u ulici Hrvatskog sokola kod ulaza u RSC Jarun, a u 18 sati kreće se sljedećom rutom: Ulica Hrgovići - Jarunska ulica - Ulica M. Haberlea - Ulica Srednjaci - Zagrebačka avenija - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) - Slavonska avenija - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) - Ulica grada Vukovara - Miramarska cesta - Čazmanska ulica - Paromlinska cesta (Klub Route 66).

„Pozivamo vas i da isprobate bicikliranje konačno obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koja bi, prema najavama, uskoro trebala postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom.“ – pozivaju iz Sindikata biciklista.

„Vožnjom na kritičnoj masi podižemo svijest o potrebi dijeljenja ulica s motornim prometom jer je bicikl ravnopravno prometno sredstvo kojim se vozimo na posao, fakultet, tržnicu, u knjižnicu, školu!”, ističu u Sindikatu biciklista uz napomenu kako ova biciklistička vožnja nije sportska utrka, na sudjelovanje su pozvani svi, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER