Pridružite se kritičnoj masi i ukažite na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu

Sindikat biciklista poziva građane na masovnu vožnju biciklima kao zdravu alternativu motornom prometu

U organizaciji Sindikata biciklista, u nedjelju 14. svibnja, održat će se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

Kritične mase koje organizira Sindikat biciklista su masovne vožnje biciklima kroz grad kojima se želi ukazati na brojnost i važnost biciklista u prometu. To su vesele vožnje biciklom u kojima sudjeluju sve dobne skupine, uz dobru zabavu. Također pokazuju kako grad može izgledati na par sati bez gomile automobila, ispušnih plinova i buke motora, s nasmijanim licima i ulicama prepunim biciklista.

 

„Porast broja osobnih automobila i taksi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima – čak dva ili više – i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici.” – upozoravaju u Sindikatu biciklista.

Dodaju kako su gužve postale neizdržive što ukazuje na nužnost ulaganja u bolji javni prijevoz koja, međutim, iziskuju puno vremena i novca. „Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine.” – zaključuju u Sindikatu biciklista.

Stoga u nedjelju 14. svibnja 2023. organiziraju još jednu kritičnu masu – biciklističku povorku s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva te ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu.

Sindikat biciklista također skreće pozornost na važnost poštovanja prometnih propisa i uvažavanja svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji su najranjivija skupina.

„Iskoristite nedjeljno popodne za rekreaciju i bicikliranje konačno obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koje bi, prema najavama, uskoro trebalo postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom. Nakon toga pridružite nam se na kritičnoj masi ulicama koje dijelimo s motornim prometom!“ – pozivaju iz Sindikata biciklista.

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka, u njoj mogu sudjelovati građani svih dobnih skupina, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije. Okupljanje je od 15:45 sati kod ulaza u RSC Jarun u Ulici Hrvatskog sokola i kreće se u 16 sati sljedećom rutom: Ulica Hrvatskog sokola - Horvaćanska cesta - Ulica Srednjaci - Zagrebačka avenija - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) - Slavonska avenija - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) - Ulica grada Vukovara - Miramarska cesta - Čazmanska ulica - Paromlinska cesta (Klub Route 66).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kritična masa: Najbrži put od zdravog grada

U organizaciji Sindikata biciklista, u petak 26. svibnja, održat će se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

U nedjelju 5. svibnja održat će se još jedna kritična masa

Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici, upozoravaju u Sindikatu biciklista.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER