ZAZELENI GRAD: Zagreb treba više zelenila, a manje betona

Predstavljena nova Greenpeaceova kampanja #ZazeleniGrad

Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske (Corylus colurna) u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom „TRI, ČETIRI, SADI!“ čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina i drveća u našim gradovima.

Današnjom akcijom sadnje drvoreda u Martićevoj ulici ujedno je predstavljena i nova Greenpeaceova kampanja #ZazeleniGrad kojoj su u fokusu upravo zelene površine, kao i podrška građanskim inicijativama koje se bore za očuvanje postojećih i stvaranje novih, kao što to čini 1POSTOZAGRAD.

Ovom akcijom Greenpeace i 1POSTOZAGRAD žele potaknuti lokalnu samoupravu na masovniju sadnju stabala. Kriza izazvana koronavirusom dodatno ukazuje na važnost zelenih površina u gradovima koje su istovremeno i sve važniji faktor u ublažavanju vremenskih ekstrema koje nam donose klimatske promjene.

© Nevio Smajić / Greenpeace

„Našim gradovima, pa tako i Zagrebu nedostaje zelenila. Posebno je to došlo do izražaja u sadašnjim uvjetima u kojima imamo pojačanu potrebu za boravkom na otvorenom i u prirodi. Želimo potaknuti snažniji razvoj tzv. zelene infrastrukture koja doprinosi bioraznolikosti, smanjuje utjecaj toplinskih otoka, osigurava hlad, smanjuje stres i općenito doprinosi boljem psihofizičkom stanju kod ljudi“, izjavio je voditelj kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov. „Predstojeći lokalni izbori su prilika da se tema zelenih površina u gradovima nametne kao prioritet, bez obzira na to koja će opcija doći u priliku da o tome odlučuje“, dodao je Gregov te zaključio da je Zagrebu potrebno više zelenih površina, a manje betonizacije.

Voditelj kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov / © Nevio Smajić / Greenpeace

Narednih mjeseci Greenpeace će pojačano ukazivati na ovu potrebu i isticati temu zelenila, kako ovakvim akcijama, tako i kroz doprinos javnim i stručnim raspravama o viziji zelenog Zagreba za budućnost.

>>> Pročitajte još >>> Ulična stabla u blizini mjesta stanovanja mogu smanjiti rizik od depresije

© Ekovjesnik

„Inicijativa 1POSTOZAGRAD na ovoj lokaciji zagovara drvored već nekoliko godina. Nažalost, tijela lokalne samouprave nisu se u dovoljnoj mjeri angažirala kako bi došlo ranije do sadnje, pa je taj nedostatak sada ispravljen budući da je Greenpeace prepoznao naša nastojanja i osigurao stabla. Problem je kada javna uprava desetljećima ne sadi tamo gdje su stabla i urbanistički predviđena, a još je veći problem kada ne shvaćaju ozbiljno građanske inicijative koje to nastoje ispraviti. Vrijedi još jednom istaknuti da stabla direktno doprinose suzbijanju zagađenja. Ona nisu rješenje, ali jesu važan dio rješenja“, izjavio je voditelj i osnivač 1POSTOZAGRAD Saša Šimpraga.

Voditelj i osnivač inicijative 1POSTOZAGRAD Saša Šimpraga / © Nevio Smajić / Greenpeace

„Kao dio zelene strategije, zagovaramo da sadnja stabala kao jednostavni i korisni potez, postane konkretni gradski program, ne samo redovitog održavanja, već sustavnog ozelenjavanja. Primjerice, u jednom mandatu drvorede bi moglo dobiti najmanje 40 ulica koje ih do sada nisu imale, a imaju preduvjete da ih dobiju i tako se približe suvremenim okolišnim standardima. Pritom se neki od tih drvoreda mogu zasaditi odmah, drugi onda kada nastupe rekonstrukcije pojedinih ulica i/ili promjene programa korištenja, na primjer kada Tratinska ulica postane pješačka zona s novim drvoredom“, dodao je Šimpraga te istaknuo kako je Europska agencija za okoliš u svom izvješću za 2020. potvrdila da je Hrvatska jedna od zemalja članica EU s najzagađenijim zrakom.

© Nevio Smajić / Greenpeace

Čuvajmo postojeće i širimo nove zelene površine, slavimo njihovu ljepotu i vrijednost koju daju našim gradovima i naseljima. Blizina urbane prirode i biološka raznolikost koju vidimo kroz prozor, dok hodamo ili se vozimo na posao, u školu ili u kupovinu, vrlo je važna za mentalno zdravlje te može značajno smanjiti osjećaj depresije i potrebu za antidepresivima. Osim toga, drveće i urbana priroda općenito doprinose ublažavanju klimatskih promjena, podižu vrijednost nekretnina, a prema nekim studijama čak smanjuju brzinu rada srca, ali i stopu kriminala. Sve što nam je potrebno u Zagrebu te gradovima i naseljima širom Hrvatske, zar ne?

 

  • Greenpeace Hrvatska / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Greenpeace: Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu!

Greenpeace je u srijedu u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu. Model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Ovom prilikom Greenpeace je također uputio zahtjeve kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto, u vezi s gradskim zelenim površinama.

Apel Greenpeacea za zeleniji Zagreb

Greenpeace je 28. travnja u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad predstavio Model dostupnosti zelene infrastrukture u gradu Zagrebu, izrađen u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Također, ovom prilikom upućeni su zahtjevi i preporuke kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto u vezi sa zelenim površinama.

Greenpeace: Trebaju nam zeleni gradovi za zeleni planet!

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad na zagrebačkom Hipodromu podigli 27-metarski balon koji prikazuje planet Zemlju s porukom „Zeleni grad za zeleni planet”. Time žele naglasiti važnost zelenila u gradovima u borbi protiv klimatskih promjena. Ovom prilikom predstavljeni su i odgovori kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika na Greenpeaceov apel za zeleniji Zagreb.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER