Greenpeace: Trebaju nam zeleni gradovi za zeleni planet!

Od osmero kandidata i kandidatkinja samo se dvoje nije izjasnilo o svojim stavovima

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad na zagrebačkom Hipodromu podigli 27-metarski balon koji prikazuje planet Zemlju s porukom „Zeleni grad za zeleni planet”. Time žele naglasiti važnost zelenila u gradovima u borbi protiv klimatskih promjena. Ovom prilikom predstavljeni su i odgovori kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika na Greenpeaceov apel za zeleniji Zagreb.

© Nevio Smajić / Greenpeace

„Prema podacima Ujedinjenih naroda danas 55 % svjetskog stanovništva živi u gradovima, a prema projekcijama taj udio će porasti na čak 68 % do 2050. godine. Zadržavanje sadašnjih i stvaranje novih zelenih površina nameću se kao imperativ jer doprinose prilagodbi na klimatske promjene kao i njihovom ublažavanju, povećavaju bioraznolikost, poboljšavaju kvalitetu zraka, smanjuju razinu buke i općenito unapređuju kvalitetu života u gradu. Posebno je to došlo do izražaja u aktualnom vremenu pandemije kada su zatvorena brojna uobičajena mjesta okupljanja”, izjavio je voditelj kampanje #ZazeleniGrad u hrvatskom Greenpeaceu Ivan Gregov.

>>> Pročitajte još >>> Greenpeace: Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu!

© Bojan Haron Markičević / Greenpeace

Ne dođe li do globalnog preokreta u ublažavanju klimatskih promjena, do kraja 21. stojeća Zagreb i ovaj dio Europe može očekivati porast temperature čak do 4,5 °C. Europska agencija za okoliš Hrvatsku svrstava među zemlje najpogođenije klimatskim promjenama u Europi u odnosu na BDP, uz financijske štete posljednjih godina u približnom iznosu od 300 milijuna eura godišnje. Istraživanje zagrebačkog PMF-a pokazuje da veći stupanj izgrađenosti i urbanizacije donosi i više temperature pa tako primjerice, po mjerenjima DHMZ-a, postaja Grič koja je u centru Zagreba, očitava više temperaturne vrijednosti od postaje Maksimir.

Greenpeace je u Apelu za zeleniji Zagreb zatražio zaštitu postojećih zelenih površina, uvođenje novog zelenila te da u taj proces u što većoj mjeri budu uključeni i građani. Anketni upitnik poslan je kandidatima za mjesto gradonačelnika koji su prema posljednjim anketama prelazili 2 % podrške građana. Većina onih koji su se odazvali, odgovorili su da se slažu sa svim zahtjevima. Od svih osmero kandidata samo se Filipović (HDZ) i Pavičić Vukičević (BM365) nisu izjasnili o svojim stavovima. Sadržaj i rezultati ankete mogu se vidjeti ovdje ili preuzeti putem ove poveznice.

© Bojan Haron Markičević / Greenpeace

„Šest od osam kandidata odgovorilo je na naš apel i to pozitivno. Pratit ćemo rad buduće gradske uprave i, tko god bude na čelu grada, podsjećat ćemo ga na dana obećanja. Zelenilo i zelena infrastruktura u Zagrebu iznimno su važne teme kojima se svi zajedno moramo baviti već danas i razmišljati dugoročno, jer sasvim je jasno da su klimatske promjene realnost hrvatskih gradova i njihove posljedice već osjećamo”, dodao je Ivan Gregov.

Greenpeace Hrvatska / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Apel Greenpeacea za zeleniji Zagreb

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Apel Greenpeacea za zeleniji Zagreb

Greenpeace je 28. travnja u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad predstavio Model dostupnosti zelene infrastrukture u gradu Zagrebu, izrađen u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Također, ovom prilikom upućeni su zahtjevi i preporuke kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto u vezi sa zelenim površinama.

Greenpeace: Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu!

Greenpeace je u srijedu u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu. Model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Ovom prilikom Greenpeace je također uputio zahtjeve kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto, u vezi s gradskim zelenim površinama.

ZAZELENI GRAD: Zagreb treba više zelenila, a manje betona

Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske (Corylus colurna) u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom „TRI, ČETIRI, SADI!“ čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina i drveća u našim gradovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER