Stara Vlaška s drvoredom i bez parkirnih mjesta svidjela bi se i Augustu Šenoi

Hvalevrijedna incijativa za staru Vlašku

Građanska platforma 1POSTOZAGRAD službeno je predložila uklanjanje parkirnih mjesta, proširenje pločnika i sadnju drvoreda u dijelu Vlaške ulice od Branjugove do Draškovićeve ulice

Pokrenuta je nova hvalevrijedna inicijativa građanske platforme 1postozagrad kojom se predlaže ukidanje parkirališta, proširenje nogostupa i sadnja drvoreda u staroj Vlaškoj ulici, u dijelu između Branjugove i Draškovićeve ulice. Prijedlog je 8. studenog dostavljen Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba te se u njemu navodi kako „sadašnji kapaciteti parkirališta podmiruju svega 20-ak automobila, a javna garaža na Langovom trgu (kapaciteta 305 mjesta) nalazi se u neposrednoj blizini. U tome smislu gubitak parkirališnih mjesta je neznatan, a dobit višestruka. Prometna protočnost ulice ostala bi kao i do sada.“

Uklanjanjem navedenih parkirnih mjesta Zagreb bi se konačno pridružio europskom trendu čije metropole, posebice Pariz i Beč, radikalno smanjuju parkirališne kapacitete u korist pješačkih i zelenih površina. Podsjetimo, David Belliard, zamjenik pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, nedavno je otkrio plan prema kojem će se s gradskih ulica u narednih šest godina ukloniti gotovo polovica parkirnih mjesta. Oslobođeni prostor omogućit će uređenje novih biciklističkih staza, gradskih vrtova i zelenih površina, postavljanje novog uličnog namještaja, terasa ugostiteljskih objekata te javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, a Parižani i Parižanke o tome upravo odlučuju te iznose svoje prijedloge i mišljenja tijekom ovomjesečnog javnog savjetovanja.

Kako ističu u građanskoj platformi 1postozagrad, proširenjem ionako preuskog nogostupa ovaj dio Vlaške ulice konačno bi „prodisao“, a vjerujemo da bi ovaj atraktivan i ambijentalno vrlo vrijedan prostor, osim građanima/kama, daleko ljepše izgledao i posjetiteljima Zagreba kojima je spomenik Augustu Šenoi kiparice Marije Ujević-Galetović čest motiv fotografiranja.

Nadalje, ističe se kako bi sadnja drvoreda, i to svega nekoliko stabala, „značajno doprinijela ambijentalnim i boravišnim kvalitetama mjesta, uz osnovnu komunalnu opremu kao što je nekoliko klupa uz neka od budućih stabala“. Potreba sadnje stabala, koja su u urbanim sredinama sve važnija u borbi protiv klimatskih promjena, ne bi se trebala posebno isticati, no s obzirom na stanje zagrebačkog zelenila i učestalu sječu stabala, smatramo da je to, nažalost, vrlo bitno.

  • Stara Vlaška / Foto: Ekovjesnik

Kao dio prijedloga navodi se i denivelacija uzdignutog platoa oko spomenika Augustu Šenoi kako bi se olakšala pješačka komunikacija. U platformi 1postozagrad ističu kako je spomenik nepotrebno uzdignut od razine nogostupa ostatka ulice. „Nespretno je to rješenje koje ima i sigurnosne mane za pješake, izvedeno tako kao branik parkiranja automobila, a u dovoljnoj mjeri ne uvažava potencijal lokacije. Sve to se lako može ispraviti cjelovitim projektom predmetnog poteza koji treba u prvi plan staviti pješake i stvoriti pristupačniju 'pjacetu' oko spomenika i duž poteza do Draškovićeve“, ističe se u prijedlogu.

Novouređeni dio ulice postao bi tako svojevrsni nastavak pješačke zone koja već postoji na Europskom trgu i u dijelu Vlaške prema zapadu. Uistinu, ovaj prijedlog predstavlja jednostavno, učinkovito, financijski nezahtjevno i brzo izvedivo poboljšanje grada.

„Nadamo se da gradske službe, osobito one nadležne za promet, neće pronalaziti samo opravdanja i izlike da se ovo poboljšanje ostvari, već se koncentrirati na moguća rješenja i dobrobit grada u cjelini“, zaključuju u građanskoj platformi 1postozagrad.

Podsjetimo, sedam mjeseci nakon razornog potresa, u Zagrebu je počeo projekt „Poezija u gradu“ (Poezija to go) posvećen upravo velikanu hrvatske književnosti Augustu Šenoi. U sklopu projekta su u spomen ovom književnom velikanu u osvijetljenim city light vitrinama postavljeni plakati s nekim od njegovih najljepših pjesama, neki od njih u neposrednoj blizini spomeniku Augustu Šenoi. Možemo li mu se u ovoj teškoj godini dodatno odužiti i realizacijom prijedloga kojim se može značajno podići ambijentalna vrijednost ovog javnog prostora?

S.F. / Ekovjesnik

1POSTOZAGRAD je građanska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra. Platforma je osnovana 2012. godine u Zagrebu na inicijativu Saše Šimprage. 1POSTOZAGRAD nije udruga, nema proračun niti raspolaže ikakvim sredstvima. Sav angažman na poboljšanjima Zagreba provodi se isključivo kroz počasni rad tj. volonterski.

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Pariz odlučno protiv automobila. S ulica nestaje polovica parkirnih mjesta!

Francuskim medijima odjeknula je vijest koju je u utorak za dnevnik Le Parisien otkrio David Belliard, zamjenik pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Oslobođeni prostor omogućit će uređenje novih biciklističkih staza, gradskih vrtova i zelenih površina, postavljanje novog uličnog namještaja, a Parižani i Parižanke o tome će odlučivati tijekom velikog javnog savjetovanja.

Kako su europski gradovi svom stanovništvu olakšali podnošenje ljetnih vrućina?

Potaknut velikim vrućinama koje su ovog kolovoza vladale u Londonu, BBC je istražio mjere koje različiti europski gradovi poduzimaju s ciljem ublažavanja klimatskih promjena i smanjenja učinka urbanih toplinskih otoka. Među njima navodi i neke primjere dobre prakse o kojima smo već ranije pisali na Ekovjesniku.

Barcelona povećava površinu svojih „superblokova“

Broj pješačkih zona glavnog grada Katalonije ubrzano se povećava od 2016. godine, no realizacijom plana najnovijeg „superbloka“ na području gradske četvrti Eixample do 2030. godine, promet će se zabraniti u velikom dijelu gradskog središta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER