Društvene mreže užarene zbog novog rušenja drveća u Zagrebu

Svako stablo je bitno!

Inicijativa Zagreb te zove je na svojoj Facebook stranici u ponedjeljak objavila fotografije uklanjanja stabala ispred Hoto tornja u Savskoj cesti, a u utorak ujutro i fotografije posječenih stabala u Prilazu Gjure Deželića.

Kako nas je obavijestila Gordana Pasanec iz građanske inicijative Zagreb te zove, odmah po uklanjanju stabala s platoa ispred Hoto tornja u Savskoj cesti 32, zatraženo je objašnjenje nadležnih službi te se prema odgovoru zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet doznaje kako su stabla posječena „na inicijativu vatrogasne inspekcije“ i to „zbog sigurnosnih razloga“. Naime, vatrogasna inspekcija je utvrdila kako se stabla nalaze na požarnom putu „zbog kojih isti ne zadovoljava sigurnosne standarde“!

U objašnjenju se također navodi da se sječa stabala na području Zagreba „izvršava sukladno nalozima i mišljenjima nadležnih stručnih službi“. S obzirom da su navedena stabla predstavljala „smetnju“ toliki niz godina, pa čak i onda kad je s tornja prije osam godina pao komad staklene stijene, uistinu se može postaviti, doduše, laičko pitanje – zašto su nesretna stabla posječena tek sada? Također, stoji li i ograda ispred platoa Hoto tornja na požarnom putu i hoće li se i ona ukloniti?

  • Uklonjena stabla s platoa ispred Hoto tornja u Savskoj cesti 32 / Foto: Zagreb te zove / Jelena Kolarac

Početkom studenog prošle godine nasuprot Hoto tornja, točnije na križanju Savske ceste i Koturaške ulice, povodom Svjetskog dana romskog jezika počeli su radovi na uređenju Parka 5. studenoga. Iako površinom vrlo mali, uređenje novog parka je razveselilo velik broj građana/ki jer Zagreb nove zelene površine i parkove ipak ne dobiva tako često. Najnovije uklanjanje stabala, kao i prijetnja uklanjanju male zelene površine na Knežiji ili nedavna devastacija Trga žrtava fašizma najbolje dočaravaju tužnu sudbinu gradskog zelenila.

  • Posječena stabla na lokaciji u Prilazu Gjure Deželića / Foto: Zagreb te zove / Marina Šarinić

Što se tiče lokacije u Prilazu Gjure Deželića, u odgovoru zagrebačke gradske uprave navodi se da je uklanjanje stabala obavio Zagrebački holdnig - Podružnica Zrinjevac i to sukladno Rješenju Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Posječena stabla bila su „lošeg vitaliteta s vidljivim gljivama truležnicama“, a prema informaciji kojom raspolaže Gordana Pasanec, u narednom periodu izvršit će se zamjenska sadnja.

  • Početkom srpnja ove godine na Facebook stranici Drveće grada Zagreba građani/ke su komentirali uklanjanje četiri stabla sa zagrebačkog Cvjetnog trga, zbog čeka smo uputili upit nadležnim gradskim službama na koji nismo dobili odgovor. / Foto: Ekovjesnik

S obzirom na odluku tog istog Gradskog zavoda, iz sada već daleke 2016. godine, o obvezi ponovne sadnje stabla gledičije ili trnovca (Gleditsia triacanthos), posječenog radi postavljanja terase jedne slastičarnice u Masarykovoj ulici, a koja ni nakon četiri godine nije realizirana, vrlo ćemo pozorno pratiti kada će se izvršiti najavljena zamjenska sadnja. Dosadašnje iskustvo s trenutnom gradskom upravom ipak nam daje za pravo da sumnjamo kako će na mjestu posječenih stabala niknuti nešto nimalo zeleno – novo parkiralište ili ugostiteljska terasa.

Kako naknadno doznajemo, nadležni službenici Sektora za komunalno i prometno redarstvo izvršili su nadzor sječe na lokaciji u Savskoj cesti 32 te su utvrdili da su stabla posječena na temelju naloga MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite - Službe za inspekcijske poslove. Stabla, naime, nisu bila planski posađena temeljem glavnog projekta i svojom su visinom narušavala operativnu površinu vatrogasnih vozila na istočnom dijelu građevine. „Radi ekološke i estetske funkcije stabala te očuvanja fonda stabala grada Zagreba, izvršit će se zamjenska sadnja na k.č. 804 k.o. Trnje na slobodnim prostorima Parka 5. studenog putem pravne osobe kojoj je Grad povjerio održavanje javnih zelenih površina“, ističe se u dopisu Grada Zagreba.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

A gdje su magnolije?

U subotu 23. ožujka 2019. navršilo se točno godinu otkako su iščupane magnolije s Trga žrtava fašizma. Bio je to čin koji su brojne građanke i građani, udruge, inicijative, ali i strukovna udruženja prepoznale kao nasilje nad javnim prostorom i kao ogledni primjer načina na koji strukture vlasti u gradu Zagrebu na čelu s Milanom Bandićem vode ovaj grad, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“.

Vratite magnoliju: Ne odustajemo od svog grada!

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“ i pozivaju na 26. po redu prosvjedno okupljanje srijedom ispred Meštrovićevog paviljona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER