I jablane ubijaju, zar ne?

„Ovaj slučaj nije u nadležnosti inspekcije zaštite prirode“

Dok europske metropole ubrzano sade drveće s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite zdravlja svojih građana, zagrebačka gradska uprava uporna je jedino u njihovom rušenju. Sada namjeravaju ukloniti i posljednje stablo jablana u Čerininoj ulici.

Temeljem obavijesti Inicijative „Zagreb te zove“, ranije ovog mjeseca izvijestili smo o uklanjanju stabala jablana (Populus nigra Italica) u blizini križanja Heinzelove i Branimirove ulice. Navedena stabla uklonjena su sukladno Rješenju Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i prometa, Odjela za komunalne poslove i zelenilo, Odsjeka za zelenilo i to iz „sigurnosnih razloga“. Iako je sukladno navedenom rješenju dana 17. studenog izvršena zamjenska sadnja, priča o jablanima ovdje ne prestaje.

  • Stabla jablana uklonjena su „iz sigurnosnih razloga“ dana 12. studenog 2020. / Foto: Suzana Dobrić

Ukupno je posječeno 11 stabala, a posljednje stablo jablana u ovom dijelu grada Zrinjevac je pokušao srušiti već u dva navrata. U Inicijativi „Zagreb te zovu“ ističu kako su nadležnima u gradskoj upravi uputili dopis te im je stigao već dobro poznat odgovor kako su „stabla bolesna i slijedi zamjenska sadnja“.

„U ovom bi se slučaju trebao alarmirati i Gradski ured za urbanizam, jer ovo stablo jablana svojom visinom i starošću doprinosi identitetu i prepoznatljivosti krajobraza unutar četvrti u kojoj se nalazi, te bi ga neopravdana siječa uvelike narušila. Stablo je potrebno održavati i njegovati, te respektirati njegovu prisutnost kroz desetljeća, kao dio identiteta ovog dijela grada. Krajobrazno planiranje dio je urbane politike koje djeluje u jedinstvu s identitetom arhitekture i gradnje specifičnog lokaliteta. Neopravdana devastacija krajobraza, osim što narušava kvalitetu života stanarima Heinzelove 47, 47a, a naročito 47b gdje jablan stvara hlad i prvatnost stanarima nebodera, dok sam neboder šititi od vjetra. Uz nebodere se trebaju saditi stabla koja svojom visinom i oblikom stvaraju sinergiju, a to su upravo jablani. Njihovo micanje utječe na bioraznolikost sustava i živih bića kojima je predmetno stablo stanište“, ističu u Inicijativi „Zagreb te zove“.

  • Dana 17. studenog izvršena je zamjenska sadnja / Foto: Suzana Dobrić

„Ovaj posljednji jablan koji još nije posječen probudio je interes čitave Čerinine ulice, sva tri nebodera Heinzelove, kao i većine Bužanove jer ovo stablo krasi sve navedene ulice. U samoj Čerininoj, u kojoj se nalazi stablo jablana, pokrenuto je potpisivanje peticije koju je potpisalo više od 10 predstavnika suvlasnika, dok je u Bužanovoj osam zgrada dalo žig predstavnika suvlasnika. O udruženim neboderima koji su najviše pogođeni da ne pričamo o odazivu i predstavnika i stanara“, kazala nam je Gordana Pasanec iz Inicijative „Zagreb te zove“. „Neki su si dali truda, poput Maje Paskaš, koja se obratila svim institucijama  i uspjela organizirati stručni pregled spomenutog jablana.“

Naravno, stručnim pregledom ustanovilo se ono što su svi i pretpostavljali, kako za ovo stablo jablana, tako i za ona ranije posječena. Jablan je potpuno zdrav, i što je još važnije - stanovnici su složni da nikako ne smeta njihovoj zgradi i ne predstavlja prijetnju imovini kako tvrdi Predsjednik MO Peščenica (MB365). 

„S obzirom da se radi o javnoj površini u vlasništvu Grada Zagreba, onda smo svi mi  građani suvlasnici, te postajemo ovlašteni jer zastupamo javni interes. Žalosno je da Gradski ured za prostorno uređenje ne priznaje nalaz neovisnog stručnjaka“, ističu u Inicijativi.

  • Proći će godine dok nova stabla ne budu stvarala hlad kao posječena "bolesna" stabla jablana / Foto: Suzana Dobrić

U međuvremenu je tijekom vikenda prikupljeno 230 potpisa stanara i 21 potpis sa žigom predstavnika stanara iz Bužanove, Čerinine i Heinzelove ulice. Naravno, bilo bi ih i više da ljudi nisu preplašeni zbog širenja zaraze koronavirusa.

Akciji punu podršku daju Inicijativa Zagreb Te Zove, Udruga građana Siget, Zeleni odred – forum, kao i građanska platforma 1postozagrad. 

„Zajedno smo uputili zahtjev Gradskom uredu za prostorno uređenje da se odobri vještačenje neovisnog stručnjaka, imenovanog od naše strane jer ćemo mi snositi troškove, te da se ovaj zadnji jablan ostavi na svom mjestu. Svi potpisi bit će predani Gradskom uredu za prostorno uređenje, MO Peščenica i VGČ Peščenica – Žitnjak“, kazala je Gordana Pasanec i dodala kako se ovdje neće stati jer se ista stvar događa u cijelom Zagrebu.

U Inicijativi „Zagreb te zove“ također ističu kako su elaborati o navodnim „bolestima stabala“ upitni te napominju da je jablan pod videonadzorom s nekoliko strana i katova nebodera Heinzelove 47b tako da se niti ne pomišlja na injektiranje otrova – mogućnost koju navode u Hrvatskim šumama i kako uz podsmijeh kažu: „ako drvo nije bolesno, drvo će biti bolesno“.

Na kraju navedimo kako je Inicijativa „Zagreb te zove“ zaprimila i odgovor Državnog inspektorata u kojem se navodi kako ovaj slučaj nije u nadležnosti inspekcije zaštite prirode!

Po objavi članka pristigla nam je reakcija iz trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. koju u nastavku u cijelosti objavljujemo:

U tekstu objavljenom na internetskim stranicama Ekovjesnik.hr 30. 11. 2020. pod nazivom „I jablane ubijaju, zar ne?“, spominje se trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o, koje nitko vezano za predmetni slučaj nije kontaktirao niti postavio upit, niti s predmetnim slučajem imaju bilo kakve veze jer pojedinačna stabla u Gradu Zagrebu nisu pod njihovom ingerencijom. Citiramo: „U Inicijativi „Zagreb te zove“ također ističu kako su elaborati o navodnim „bolestima stabala“ upitni te napominju da je jablan pod videonadzorom s nekoliko strana i katova nebodera Heinzelove 47b tako da se niti ne pomišlja na injektiranje otrova – mogućnost koju navode u Hrvatskim šumama i kako uz podsmijeh kažu: „ako drvo nije bolesno, drvo će biti bolesno“.“ Hrvatske šume d.o.o. navedenu izjavu nisu dale, niti službeno niti neslužbeno, a ista služi isključivo ocrnjivanju ugleda i klevetanju navedenog trgovačkog društva, čime mu se nanosi velika šteta. Sukladno čl. 40. st. 1. i 3., 41. st. 1. i 4. Zakona o medijima, a s ciljem ispravnog informiranja javnosti, pozivamo vas da objavite ovaj ispravak netočnih informacija u cijelosti.

 

U akciju za očuvanje zadnjeg jablana u zagrebačkoj Čerininoj ulici, uključile su se mnoge građanske inicijative i udruge – Inicijativa Zagreb te zove, Udruga građana Siget, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija, građanska platforma 1postozagrad te Građani-čuvari prirode zapadnog dijela grada Zagreba. U međuvremenu je pokrenuta i online peticija s ciljem prikupljanja što većeg broja potpisa za zaštitu navedenog stabla. Jer svako je stablo bitno! Online peticija NE DAMO JABLAN dostupna je na sljedećoj poveznici.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljeni Park Leopolda Ristera idealna je zelena kvartovska oaza bečkog Margaretena

Park Leopolda Ristera u petom bečkom okrugu Margareten prostire se na površini od 4 800 četvornih metara, a nakon nedavno završene obnove još je ljepši, ugodniji i suvremeniji s više drveća, dječjim igralištem i vježbalištem na otvorenom, podnim fontanama te neizostavnom javnom česmom s vodom koja u glavni grad Austrije stiže izravno iz alpskih izvora u Donjoj Austriji i Štajerskoj.

Formalno pokrenuta procedura preuređenja Trga žrtava fašizma

Kako je u srijedu objavila Inicijativa „Vratite magnoliju“, Vijeće Gradske četvrti Donji grad na svojoj je zadnjoj sjednici prije raspuštanja u plan komunalnih aktivnosti za 2021. godinu uvrstilo i izradu projekta krajobraznog uređenja Trga žrtava fašizma.

Beograđani nastavljaju borbu za očuvanje šume na Košutnjaku

Iako su početkom rujna srpski mediji prenijeli vijest da se šuma na beogradskom Košutnjaku neće sjeći, „pluća Beograda“ su i dalje u opasnosti, upozorava Dejan Jovanović iz udruženja građana Bitka za Košutnjak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER