A gdje su magnolije?

Nasilje nad javnim prostorom i javnim interesom neće proći bez čvrstog otpora

U subotu 23. ožujka 2019. navršilo se točno godinu otkako su iščupane magnolije s Trga žrtava fašizma. Bio je to čin koji su brojne građanke i građani, udruge, inicijative, ali i strukovna udruženja prepoznale kao nasilje nad javnim prostorom i kao ogledni primjer načina na koji strukture vlasti u gradu Zagrebu na čelu s Milanom Bandićem vode ovaj grad, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“.

Današnjim će se druženjem kod fontane na Trgu žrtava fašizma obilježiti godinu dana borbe Inicijative „Vratite magnoliju“, a posvetit će se magnolijama za koje se još uvijek ne zna gdje završile. Budući da iz Zrinjevca dolaze vrlo kontradiktorne informacije, danas se planira zajedničko potpisivanje zahtjeva Gradu Zagrebu i Zrinjevcu za davanje točnih lokacija na kojima se sada nalaze iščupane magnolije i omogući njihov obilazak.

Usprkos brojnim akcijama, prosvjedima i svim argumentima struke, gradonačelnik Milan Bandić je sproveo svoj naum i uklonio svo zelenilo s Trga žrtava fašizma, a magnolije su postale simbol otpora upravo takvom načinu vođenja grada. Kako niti jedna borba nije uzaludna, čak ni ona naizgled unaprijed izgubljena, jasno se pokazalo kako nasilje nad javnim prostorom i javnim interesom neće proći bez čvrstog otpora, stoji u priopćenju Inicijative „Vratite magnoliju“.

Foto: Vratite magnoliju

To su potvrdili i brojni građani koji su se priključili prosvjedima Inicijative te dolazili na okupljanja i sudjelovali na prosvjednim akcijama. Neki su pisali – članke, eseje, pjesme, seminarske i diplomske radove. Neki su radili duhovite i kritičke fotomontaže ili su snimali filmove i radijske emisije. Inicijativa „Vratite magnoliju“ zahvaljuje se svim građankama i građanima, umjetnicama i umjetnicima, novinarkama i novinarima, stručnjacima i svima onima koji su sudjelovali u otporu i dali svoj doprinos u borbi za javni prostor i javni interes.

Današnje okupljanje kod fontane na Trgu žrtava fašizma počinje u 18 sati. Dođite!

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Devastacija je završena, a Zagreb je dobio još jedan mrtav trg

Inicijativa „Vratite magnoliju“ u srijedu je postavljanjem transparenata „Totalna prevara“  na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu iznova upozorila na, kako navode, neprihvatljivu devastaciju tog trga te nepoštivanje zakona i procedure pri uređivanju zaštićenih kulturnih dobara u Zagrebu.

Vratite magnoliju: Ne odustajemo od svog grada!

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“ i pozivaju na 26. po redu prosvjedno okupljanje srijedom ispred Meštrovićevog paviljona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER