A gdje su magnolije?

Nasilje nad javnim prostorom i javnim interesom neće proći bez čvrstog otpora

U subotu 23. ožujka 2019. navršilo se točno godinu otkako su iščupane magnolije s Trga žrtava fašizma. Bio je to čin koji su brojne građanke i građani, udruge, inicijative, ali i strukovna udruženja prepoznale kao nasilje nad javnim prostorom i kao ogledni primjer načina na koji strukture vlasti u gradu Zagrebu na čelu s Milanom Bandićem vode ovaj grad, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“.

Današnjim će se druženjem kod fontane na Trgu žrtava fašizma obilježiti godinu dana borbe Inicijative „Vratite magnoliju“, a posvetit će se magnolijama za koje se još uvijek ne zna gdje završile. Budući da iz Zrinjevca dolaze vrlo kontradiktorne informacije, danas se planira zajedničko potpisivanje zahtjeva Gradu Zagrebu i Zrinjevcu za davanje točnih lokacija na kojima se sada nalaze iščupane magnolije i omogući njihov obilazak.

Usprkos brojnim akcijama, prosvjedima i svim argumentima struke, gradonačelnik Milan Bandić je sproveo svoj naum i uklonio svo zelenilo s Trga žrtava fašizma, a magnolije su postale simbol otpora upravo takvom načinu vođenja grada. Kako niti jedna borba nije uzaludna, čak ni ona naizgled unaprijed izgubljena, jasno se pokazalo kako nasilje nad javnim prostorom i javnim interesom neće proći bez čvrstog otpora, stoji u priopćenju Inicijative „Vratite magnoliju“.

Foto: Vratite magnoliju

To su potvrdili i brojni građani koji su se priključili prosvjedima Inicijative te dolazili na okupljanja i sudjelovali na prosvjednim akcijama. Neki su pisali – članke, eseje, pjesme, seminarske i diplomske radove. Neki su radili duhovite i kritičke fotomontaže ili su snimali filmove i radijske emisije. Inicijativa „Vratite magnoliju“ zahvaljuje se svim građankama i građanima, umjetnicama i umjetnicima, novinarkama i novinarima, stručnjacima i svima onima koji su sudjelovali u otporu i dali svoj doprinos u borbi za javni prostor i javni interes.

Današnje okupljanje kod fontane na Trgu žrtava fašizma počinje u 18 sati. Dođite!

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Devastacija je završena, a Zagreb je dobio još jedan mrtav trg

Inicijativa „Vratite magnoliju“ u srijedu je postavljanjem transparenata „Totalna prevara“  na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu iznova upozorila na, kako navode, neprihvatljivu devastaciju tog trga te nepoštivanje zakona i procedure pri uređivanju zaštićenih kulturnih dobara u Zagrebu.

Vratite magnoliju: Ne odustajemo od svog grada!

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“ i pozivaju na 26. po redu prosvjedno okupljanje srijedom ispred Meštrovićevog paviljona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER