50 Poems For Snow prvi put u Petrinji

50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske promjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju

Prvo izdanje festivala 50 Poems For Snow u Petrinji održat će se u utorak 12. siječnja u Gradskom parku, pored fontane, s početkom u 18 sati

U petrinjskom Gradskom parku pjesme će čitati Simbad Hadžić, mladi petrinjski pjesnik i aktivan volonter Civilne zaštite zadnja dva tjedna, Ines Kosturin, mlada Petrinjka, nagrađivana pjesnikinja i autorica dvije samostalne zbirke poezije i Žarko Jovanovski iz Zagreba, autor desetak zbirki poezije te aktualni dobitnik V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine.

Organizatorica je Ivana Švragulja, a ova lijepa večer poezije održava se uz pomoć pjesnika Siniše Matasovića u čijoj je organizaciji u nedjelju 10. siječnja održano i sisačko izdanje međunarodnog festivala 50 Poems for Snow. Čitanje je održano na Šetnici Slave Striegla uz Kupu, a pjesnici su pokazali zadivljujući entuzijazam i čvrstinu duha unatoč nedavnom razornom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla.

Lokalna izdanja festivala 50 Poems for Snow ove zime su do sada već održana u Sofiji, Velikom Tarnovom, Zagrebu, Delnicama, Otočcu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Križevcima, Koprivnici, Osijeku, Sisku, Požegi, Pančevu i Edinburghu, a ovisno o snijegu, predstoje u još nekoliko gradova.

Ove zime kroz više od 20 lokalnih izdanja pjesničke mreže 50 Poems for Snow, sudjeluje više od 60 pjesnika i pjesnikinja. Festival 50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatsku krizu i izostanak snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju te ima za cilj upozoriti javnost na potrebu očuvanja prirode i ublažavanja utjecaja klimatskih promjena.

Petrinjsko izdanje održava se unatoč katastrofalnom potresu i još aktivnim podrhtavanjima tla, a s porukom da je kultura ono što čini grad. Sukladno epidemiološkim mjerama, svi sudionici trebaju imati zaštitne maske i održavati razmak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Otkriven način za proizvodnju obnovljive energije iz snijega

Očito je da solarni paneli u zimskim mjesecima kada pada snijeg imaju problem s proizvodnjom obnovljive energije. Zbog klimatskih promjena i očekivanja daleko oštrijih zima, proizvodnja energije u hladnoj, snježnoj sezoni vjerojatno će postati glavno pitanje u godinama koje dolaze. Srećom, znanstvenici sa Sveučilišta UCLA otkrili su način proizvodnje energije iz snijega.

Šetnja iza ugla: Šest kratkih priča o gradu

Ove nedjelje u parkiću ispred Bookse Saša Šimpraga će vas povesti u još jednu zanimljivu šetnju zagrebačkom poviješću i arhitekturom te ispripovijedati šest kratkih priča o gradu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER