Otkriven način za proizvodnju obnovljive energije iz snijega

Snow TENG

Očito je da solarni paneli u zimskim mjesecima kada pada snijeg imaju problem s proizvodnjom obnovljive energije. Zbog klimatskih promjena i očekivanja daleko oštrijih zima, proizvodnja energije u hladnoj, snježnoj sezoni vjerojatno će postati glavno pitanje u godinama koje dolaze. Srećom, znanstvenici sa Sveučilišta UCLA otkrili su način proizvodnje energije iz snijega.

Istraživači sa Sveučilišta UCLA svoj koristan uređaj nazivaju sniježnim triboelektričnim nanogeneratorom ili Snow TENG, a o svom otkriću izvijestili su u časopisu Nano Energy. Uređaj djeluje tako da generira energiju putem statičkog elektriciteta. Kao što objašnjava Richard Kaner, glavni znanstvenik na projektu, statički elektricitet se događa kada jedan materijal koji predaje elektrone dolazi u kontakt s materijalom koji ih hvata. Snijeg je prirodno pozitivno nabijen i oslobađa elektrone padom na silikon negativnog naboja, što ga čini savršenim „materijalom“ za stvaranje energije.

Prema znanstvenicima sa Sveučilišta UCLA, Snow TENG je izrađen od silikona koji ima negativan naboj i aktivno hvata pozitivne elektrone. Kada materijal dobije pozitivne elektrone, uređaj skuplja te naboje i pretvara ih u električnu energiju.

„Uređaj može raditi u udaljenim područjima jer stvara vlastitu energiju i ne treba baterije“, tvrdi Kaner.

Richard Kaner je jedan od najutjecajnijih i najcitiranijih znanstvenih istraživača na svijetu / Foto: Reed Hutchinson/UCLA

Kaner je primijetio da ovaj uređaj pored proizvodnje obnovljive energije može imati i drugu namjenu. Prema njegovim tvrdnjama, Snow TENG također može izračunati prosjek sniježnih padalina te odrediti brzinu i smjer vjetra. Kaner i njegov tim nadaju se da će svoj uređaj integrirati u postojeće solarne panele, što bi mnogim vlasnicima kuća omogućilo proizvodnju energije tijekom cijele godine, a ne samo u toplijim sezonama.

Snow TENG se zbog svoje fleksibilnosti može ugraditi i u potplatu obuće / Foto: Abdelsalam Ahmed

Snow TENG se, također, može koristiti za napajanje raznih gadgeta i senzora, pa tako i za praćenje performansi u zimskim sportovima. Ovaj uređaj se, naime, zbog svoje fleksibilnosti može ugraditi i u potplatu obuće i tako pratiti aktivnosti kao što su hodanje ili trčanje. Daljnjim unapređenjem uređaja moguće je da će se razviti i brojni drugi autonomni uređaji za sportsko praćenje.

Nejasno je kada Kaner i njegov tim svoj uređaj planiraju učiniti dostupnim široj javnosti. Prototip su proizveli pomoću 3D pisača, elektrode i silikona, što ga trenutno čini jednim od najjeftinijih uređaja za obnovljivu energiju na tržištu.

Kaner je jedan od najutjecajnijih i najcitiranijih znanstvenih istraživača na svijetu, a između ostaloga nagrađen je nagradom American Chemical of Chemists 2019 Chemical Pioneer Award, kojom se odaje priznanje kemičarima i kemijskim inženjerima koji su dali izvanredan doprinos kemijskoj znanosti ili uvelike utjecali na kemijsku struku.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Nova hibridna solarna ćelija prikuplja energiju Sunca i kiše

Solarna energija postaje sveprisutna u suvremenom svijetu, no ipak ima jedan nedostatak, a to je izrazito oblačno i kišovito vrijeme. Tim kineskih inženjera razvio je hibridnu solarnu ćeliju koja može proizvoditi električnu energiju po sunčanom i kišnom vremenu, koristeći triboelektrični učinak za prikupljanje energije kretanja kišnih kapi po površini panela.

Sretan vam Svjetski dan Sunca!

Ideja obilježavanja Svjetskog dana Sunca potječe iz sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kako bi informirao širu javnost i industriju o solarnim tehnologijama i ukazao na sunčev potencijal u zadovoljavanju američkih energetskih potreba, devedeset peti kongres SAD-a usvojio je zajedničku rezoluciju (HJ 715) kojom se dan 3. svibnja 1978. određuje kao Dan Sunca.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER