U Parizu će se na krovovima javnih zgrada instalirati devet solarnih elektrana

Do 2030. godine 10 % obnovljive energije proizvodit će se lokalno

Pariško gradsko vijeće je početkom travnja izglasalo odluku prema kojoj će se na krovovima javnih zgrada instalirati solarni paneli čime će se osigurati cjelogodišnja opskrba električnom energijom za 170 pariških kućanstava.

Instalacija prvih solarnih elektrana na krovovima devet pariških škola povjerena je udruzi EnerCit'IF, a ukupna investicija vrijedna je jedan milijun eura. Izravno uključivanje građana u energetsku tranziciju primarna je zadaća ove francuske udruge u kojoj ističu kako će nekoliko stotina stanovnika pariške regije krajem 2019. godine postati članovi energetske zadruge, a na dugi rok očekuje ih se i nekoliko tisuća. Naime, kako bi se prikupila sredstva za financiranje elektrana, EnerCit'IF građanima nudi sudjelovanje u projektu i to ulaganjem dijela štednje, čime će steći pravo sudjelovanja u odlučivanju po načelu 1 osoba - 1 glas. Cilj je prikupiti 100.000 eura do 30. lipnja!

Ovaj projekt je samo dio od 500 mjera koje se provode u sklopu novog klimatskog plana Grada Pariza, izglasanog 22. ožujka 2018. godine. Pariška gradska uprava se zalaže za povećanje udjela obnovljivih izvora energije, a navedenim planom predviđa se i 100-postotno korištenje obnovljive energije do 2050. godine. Već do 2030. godine 45 % potrošene energije morat će biti iz obnovljivih izvora, od čega će se 10 % proizvoditi lokalno. Projekt uključuje ugradnju 3.000 m² solarnih panela, koji će u konačnici namiriti potrebu 170 kućanstava u Parizu.

„Lokalna proizvodnja obnovljive energije snažan je poticaj za energetski model koji želimo promicati. Parižani su zainteresirani za energetsku tranziciju, a mi im moramo pomoći i osigurati njihovo široko sudjelovanje“, objašnjava Célia Blauel, zamjenica gradonačelnice Pariza zadužena za ekološku tranziciju, klimu i zaštitu okoliša. Prve elektrane bit će instalirane do jeseni ove godine i planira se kako će na krovovima pariških javnih zgrada ostati 20 godina.

Članovi udruge EnerCit'IF aktivno sudjeluju u aktivnostima informiranja građana i podizanja svijesti o važnosti energetske tranzicije, a posebno među učenicima, studentima i njihovim nastavnicima u školskim institucijama na čijim će se krovovima uskoro prikupljati solarna energija.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Kvartovi budućnosti

Zelena energetska zadruga u suradnji s Razvojnim centrom i tehnološkim parkom te Gradom Križevcima dana 13. ožujka 2019. organizira predstavljanje projekta Compile financiranog sredstvima EU iz programa Obzor2020 i nove kampanje grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER