Beč gradi solarnu elektranu na glavnom gradskom groblju

Već ovog proljeća čistom energijom napajat će oko 570 bečkih kućanstava

Glavni grad Austrije ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana, a ovog proljeća trebalo bi se otvoriti još jedno takvo postrojenje na novoj i zanimljivoj lokaciji – gradskom groblju.

Prije deset godina bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Građani sudjeluju u njezinom financiranju kupovinom udjela u obliku vaučera, a sve funkcionira po principu prodaje uz povratni najam – zainteresirani tako mogu kupiti solarne panele, a poduzeće ih potom od njih unajmljuje te im za to uplaćuje profit na godišnjoj bazi. Na području Beča i Donje Austrije danas postoji 28 takvih elektrana, a ove godine u glavnom gradu Austrije trebala bi biti otvorena još jedna koja će biti postavljena na glavnom gradskom groblju (Wiener Zentralfriedhof).

  • Wiener Zentralfriedhof / Pixabay

Snaga novog fotonaponskog postrojenja iznosit će 1,4 MW, a bit će to treće po veličini postrojenje bečkog gradskog energetskog poduzeća. Trebalo bi proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu oko 570 kućanstava, a bit će pušteno u rad ovog proljeća.

>>> Pročitajte još >>> 28 bečkih solarnih elektrana u vlasništvu su građana

  • Direktorica Bečkih gradskih groblja Renate Niklas (lijevo) i direktor poduzeća Wien Energie Karl Gruber (desno) povodom početka radova na novom postrojenju © Friedhöfe Wien / Harald Lachner

Postoji velik interes za kupovinu panela u ovakvim elektranama koji se najčešće rasprodaju vrlo brzo nakon puštanja u prodaju. Rekord i dalje drži prvo takvo postrojenje otvoreno 2012. s 2100 panela koji su rasprodani za svega 26 sati. Dosad je više od 10.000 građana na ovaj način sudjelovalo u financiranju elektrana, a pritom su uložili preko 38 milijuna eura.

Ukupna snaga 28 fotonaponskih postrojenja u vlasništvu građana iznosi 20,5 MW, a električnom energijom mogu opskrbiti oko 8.400 kućanstava. Puštanjem u pogon novog postrojenja na groblju te će se brojke povećati. Građani, koji nisu u mogućnosti postaviti vlastite solarne panele, zahvaljujući ovakvom modelu mogu dati svoj doprinos širenju obnovljivih izvora energije u glavnom gradu Austrije.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Balkoni općinskih stambenih zgrada postaju mini solarne elektrane

Inovativne tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije i visoka energetska učinkovitost već su standard u subvencioniranom stanovanju u Beču. Stanari u općinskim zgradama koji potrošnju električne energije žele pokriti vlastitom solarnom energijom sada imaju novu priliku.

Na krovu bečke dvorane Stadthalle uskoro će se proizvoditi čista energija

Na krovu bečke dvorane Stadthalle instalirat će se fotonaponski sustav nazivne snage 1.123 kWp. S ukupno 2.956 solarnih modula na površini od oko 5.500 m² godišnje će proizvoditi gotovo 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara potrošnji čak 580 jednočlanih kućanstava u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER