Beč u samo dvije godine udvostručio kapacitet solarnih sustava

Bečki cilj je prestanak ovisnosti o energiji iz fosilnih izvora poput nafte i plina te postizanje klimatske neutralnosti do 2040.

Glavni grad Austrije želi povećati ukupnu snagu fotonaponskih postrojenja sa sadašnjih 100 MWp na 800 MWp do 2030. godine.

Beč vidi velik potencijal u korištenju obnovljivih izvora energije, stoga je još prošle godine pokrenuo dosad najveću inicijativu kojom želi povećati proizvodnju sunčeve energije. Do 2030. godine želi dosegnuti ukupnu snagu fotonaponskih postrojenja od 800 MWp, što je čak 16 puta više od početka inicijative.

Postrojenja bi trebala proizvoditi 800 GWh električne energije godišnje, što bi bilo dovoljno da preko 300.000 električnih automobila prijeđe udaljenost od po 12.000 kilometara. Kako bi grad mogao ostvariti taj cilj, godišnje se trebaju instalirati novi solarni sustavi čija ukupna površina odgovara onoj stotinu nogometnih igrališta. Austrijska prijestolnica na dobrom je putu da ostvari zadane ciljeve. U protekle dvije godine kapacitet solarnih sustava udvostručio se s 50 MWp na 100 MWp.

Veliko fotonaponsko postrojenje na bečkoj dvorani Stadthalle © David Bohmann

Trenutačno u Beču postoji više od 4.200 solarnih postrojenja. I sam Grad služi kao uzor svojim građanima ulaganjima u postavljanje novih fotonaponskih postrojenja na školama i zgradama u vlasništvu Grada. Prema aktualnim podacima otprilike polovica bečkih krovova mogla bi se koristiti za proizvodnju solarne energije. Sve zainteresirane privatne osobe kao i poduzetnici mogu jednim klikom miša provjeriti potencijal vlastitog objekta za ugradnju solarnih panela na posebnoj online platformi. Kako bi potaknuli građane da počnu koristiti sunčevu energiju, i privatne osobe i poduzeća mogu zatražiti poticaje za postavljanje panela, a Grad Beč pokriva do 30 posto troškova. Zahvaljujući poticajima dosad je postavljeno 314 postrojenja ukupne snage 27,6 MWp, u što je uloženo 4,9 milijuna eura poticaja. Austrijska prijestolnica također raspolaže centrom u kojem se besplatno može dobiti više informacija o postupku prelaska na obnovljive izvore energije.

Kurt Gollowitzer, predsjednik Uprave Bečkog holdinga i glavni direktor tvrtke Wiener Stadthalle Matthäus Zelenka na krovu bečke dvorane Stadthalle. © David Bohmann

„Beč je grad Sunca, barem kad je u pitanju korištenje solarne energije. Naš je cilj postići klimatsku neutralnost do 2040. i prestati ovisiti o energiji iz fosilnih izvora poput nafte i plina. Uz geotermalnu energiju solarna energija predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika koji će nas dovesti do tih ciljeva”, ističe član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na krovu bečke dvorane Stadthalle uskoro će se proizvoditi čista energija

Na krovu bečke dvorane Stadthalle instalirat će se fotonaponski sustav nazivne snage 1.123 kWp. S ukupno 2.956 solarnih modula na površini od oko 5.500 m² godišnje će proizvoditi gotovo 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara potrošnji čak 580 jednočlanih kućanstava u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER