Na krovu bečke dvorane Stadthalle uskoro će se proizvoditi čista energija

Najvažniji austrijski event centar dobiva važnu ulogu u bečkoj energetskoj tranziciji

Na krovu bečke dvorane Stadthalle instalirat će se fotonaponski sustav nazivne snage 1.123 kWp. S ukupno 2.956 solarnih modula na površini od oko 5.500 m² godišnje će proizvoditi gotovo 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara potrošnji čak 580 jednočlanih kućanstava u Beču.

Grad Beč nastoji postići klimatsku neutralnost do 2040. godine te s tim ciljem provodi brojne mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Doprinos ostvarenju tog cilja očekuje se i od tvrtke Wiener Stadthalle, koja posluje u sklopu Bečkog holdinga, pa će se na krovu najvažnije dvorane za organizaciju velikih glazbenih i sportskih događanja u Austriji instalirati veliki fotonaponski sustav koji će proizvoditi ekološki prihvatljivu, zelenu električnu energiju.

Planove za izgradnju novog bečkog fotonaponskog sustava u srijedu 15. lipnja predstavili su Peter Hanke, bečki gradski vijećnik zadužen za financije i gospodarstvo, predsjednik Uprave Bečkog holdinga Kurt Gollowitzer i glavni direktor tvrtke Wiener Stadthalle Matthäus Zelenka.

„Prije nešto više od godinu dana, Grad Beč je pokrenuo veliku fotonaponsku 'ofenzivu' – dosad najveći program širenja solarne energije u austrijskom glavnom gradu. Cilj je do 2025. godine pet puta povećati proizvodnju solarne energije čime bi se do 2030. trebalo proizvesti čak 16 puta više električne energije nego 2020. godine. Bečki holding i njegove tvrtke važan su partner u provedbi naše energetske tranzicije, i zato me posebno veseli što Stadthalle sada stavlja na raspolaganje svoj ogroman krov za realizaciju jednog od najvećih fotonaponskih sustava u središtu grada“, kazao je bečki gradski vijećnik za financije i gospodarstvo Peter Hanke.

  • Slijeva nadesno: Kurt Gollowitzer, predsjednik Uprave Bečkog holdinga, Peter Hanke, gradski vijećnik zadužen za financije i gospodarstvo i glavni direktor tvrtke Wiener Stadthalle Matthäus Zelenka. © David Bohmann

„U svim našim tvrtkama imamo odgovornost i obvezu pomoći u postizanju klimatskih ciljeva Grada Beča. Trenutno radimo na četvrtom fotonaponskom sustavu u bečkoj luci, uz pomoć nove toplinske crpke koristimo višak topline iz termalne vode Bečkih termi za opskrbu obližnjih kućanstava grijanjem i toplom vodom, a s fotonaponskim sustavom na krovu Wiener Stadthalle sada činimo sljedeći korak u proizvodnji zelene električne energije. Dvadeset posto proizvedene energije koristit ćemo za potrebe same dvorane, a višak ćemo prenositi u mrežu“, objasnio je predsjednik Uprave Bečkog holdinga Kurt Gollowitzer.

„Održivost je središnji dio korporativne strategije tvrtke Wiener Stadthalle. Kao najvažniji centar za događanja u Austriji uvijek nastojimo odgovorno poslovati te poduzimati konkretne korake prema većoj održivosti. Uvjereni smo da je budući uspjeh moguć samo s takvim načinom razmišljanja, zbog čega smo se u našim ekološkim smjernicama obvezali smanjiti potrošnju energije i otpada, kao i emisije ugljikovog dioksida, te koristiti obnovljive izvore energije i dosljedno optimizirati naše poslovanje“, rekao je Matthäus Zelenka, glavni direktor tvrtke Wiener Stadthalle.

Fotonaponski sustav odgovara površini 21 teniskog terena

Ogroman krov dvorane Stadthalle uzdiže se na visini od 25 metara, a s gotovo 5.500 m² odgovara površini 21 teniskog terena. To su izvrsni preduvjeti za proizvodnju solarne energije, a prema izračunu Austrijske energetske agencije (Österreichische Energieagentur – AEA), emisija ugljikovog dioksida godišnje se može smanjiti za 486 tona. Uz predviđeni vijek trajanja fotonaponskog sustava od 25 godina, riječ je o ukupno 12.161 tona CO2.

Osim toga, s površinom od 5.386 m2 koja će se prekriti solarnim panelima optimizirat će se i temperatura u velikoj dvorani D te tako smanjiti potrošnja energije za potrebe hlađenja i grijanja.

Na krovu će se instalirati ukupno 2.956 fotonaponskih modula. Svaki modul imat će izlaznu snagu od 380 vata (W), a cijeli sustav ukupnu snagu od 1.123 kWp. S ovim kapacitetom godišnje se može proizvesti oko 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara godišnjoj potrošnji čak 580 jednočlanih bečkih kućanstava.

Najvažnija lokacija za velika glazbena i sportska događanja u Austriji

Wiener Stadthalle svake godine organizira više od 300 događanja s oko milijun posjetitelja. Kompleks je izgrađen prema planovima arhitekta Rolanda Rainera i otvoren 1958. godine, a sastoji se od šest dvorana koje se mogu koristiti samostalno ili zajednički s kapacitetom do 16.000 posjetitelja (Dvorana D). Zajedno sa sportskim sadržajima (zatvoreni bazen, klizalište i dvije sportske dvorane) te bogatom gastronomskom ponudom predstavlja jedan od najsuvremenijih i najraznovrsnijih event centara u Europi.

Zahvaljujući multifunkcionalnosti i fleksibilnosti dvorana omogućuje organizaciju velikog broja različitih događanja: od pop i rock koncerata do opernih ili baletnih večeri, od međunarodnih televizijskih emisija do sportskih događaja, od sajmova, poslovnih susreta i prezentacija do B2B događanja.

Bečka Stadthalle je u svibnju 2015. godine ugostila i natjecanje za pjesmu Eurovizije, a od predstojećih velikih glazbenih događanja izdvajaju se koncerti grupe Kiss (26. lipnja) i Pearl Jam (20. srpnja), Harry Styles nastupa 16. srpnja, a Cirque du Soleil sa showom Corteo od 21. do 26. rujna.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER