Križevci: Građani u dva dana prikupili novac za sunčanu knjižnicu!

Veliki uspjeh kampanje Križevački sunčani krovovi

U drugoj kampanji „Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od dva dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. Građani su ponovno iskazali iznimno velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice. Zelena energetska zadruga (ZEZ) smatra da su do sada provedene kampanje primjeri za druge gradove koji se mogu aktivno uključiti u energetsku i ekološku tranziciju svojih sredina.

Na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković” u Križevcima uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama od 3 % godišnje.

„Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima.“ - izjavila je voditeljica kampanje „Križevački sunčani krovovi” Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge.

Ukupno četrdesetak osoba podržalo je sunčanu elektranu, a ZEZ dodaje da je ZEZinvest platforma omogućila još brže i transparentnije grupno ulaganje u obnovljive izvore energije. Ovom prilikom, voditelj projekta Gregor Mihaljević, naglašava kako je navedena platforma alat koji omogućava građanima aktivno ulaganje u projekte s pozitivnim i okolišnim učinkom te poziva građane da se registriraju na platformu jer su u pripremi novi projekti.

Križevci kao energetski neovisan grad do 2030. je strateška odrednica grada Križevaca / Foto: Zelena energetska zadruga

Nakon instalacije elektrane, Gradska knjižnica „Franjo Marković” postaje prva hrvatska sunčana knjižnica, čime se pozicionira na europskoj mapi energetski samoodrživih knjižnica poput u svijetu poznate Dokk1 javne knjižnice u danskom Aarhusu.

„Drago nam je da Gradska knjižnica „F. Marković“ postaje dio samoodrživog energetskog kvarta budućnosti i zahvaljujemo svima koji su to omogućili”, istaknula je knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Upravo ovaj projekt pokazuje da gradovi koji svoju viziju temelje na strateškom planiranju uz potporu građana poput Križevaca – već danas vide rezultate takvih djelovanja. 

Svoje zadovoljstvo ovom još jednom iznimno uspješnom kampanjom istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn: „Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni podstreh da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte.“

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz podršku Grada Križevaca.

Sve potrebne informacije o sunčanoj elektrani možete pronaći na www.zezinvest.community.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Kvartovi budućnosti

Zelena energetska zadruga u suradnji s Razvojnim centrom i tehnološkim parkom te Gradom Križevcima dana 13. ožujka 2019. organizira predstavljanje projekta Compile financiranog sredstvima EU iz programa Obzor2020 i nove kampanje grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu.

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER