U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

KLIKnite s Križevčanima!

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

„Energetska zadruga osnovana u Križevcima je mjesto za sva energetska pitanja građana kao i stručnu pomoć u prijavi građana na natječaje Fonda, podrška Gradu u pisanju i prijavi projekata, mapiranju i projektiranju sunčanih elektrana te za sva pitanja vezana uz energiju, klimu, kvalitetu života, transparentnost i uključenost građana“, ističe predsjednica Skupštine Ivana Dubravec.

Energetska zadruga KLIK osnovana je kako bi pridonijela razvoju energetski neovisnog grada i u tranziciji prema klimatski neutralnom gradu.  Podršku će joj u tome pružiti Zelena energetska zadruga kroz projekt Compile iz programa Obzor2020 kojim će se Križevački sunčani krovovi povezati u mikro mrežu baziranu na blockchain tehnologiji, što je samo jedan od primjera rada kojim će se baviti zadruga.

Lokalna energetska zadruga važna je kako bi i Križevci mogli biti aktivan sudionik u promjenama na tržištu energije. Energetsko tržište Europe prolazi kroz temeljnu tranziciju s centraliziranog načina rada na kojem dominiraju velike tvrtke temeljene na fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji, prema decentraliziranom tržištu koje se temelji u potpunosti na obnovljivim izvorima energije, s milijunima aktivnih energetskih građana, tzv. „prosumera“. Osnaživanje građana za proizvodnju i potrošnju vlastite energije znači demokratizaciju energetskog sustava.

Takva energetska tranzicija zahtijeva ulaganja od strane građana, bilo kao potrošača, poreznih obveznika ili kao štediša. Stoga bi građani trebali biti u samom središtu ove energetske tranzicije. Oni bi trebali imati kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i opskrbom energijom. Također, građani trebaju priliku da svoju ušteđevinu ulažu u lokalne energetske objekte koji i donose prihod i proizvode čistu energiju, umjesto da čuvaju novac u banci.

Upravo zato je Zelena energetska zadruga pokrenula inicijativu s građanima koji su uložili u Križevačke sunčane krovove. S građanima koji žele biti primjer drugima i pokretač promjena u svojoj zajednici kroz djelovanje nove lokalne energetske zadruge KLIK.

„Osnivamo križevačku zadrugu da dalje radimo na tome lokalno i osnažimo lokalne građane da sami razvijaju i provode projekte“, istaknuo je Boris Pavlin, voditelj projekata u ZEZ-u.

Križevačka zadruga nije sama. Energetske zadruge davno su prepoznate u Europi. To su pravne osobe u kojoj se građani, mala i srednja poduzeća i lokalne vlasti okupljaju kao krajnji korisnici energije kako bi surađivali u proizvodnji, distribuciji i potrošnji energije iz obnovljivih izvora ili ponudili energetsku učinkovitost/ potražnju usluge upravljanja. Energetske zadruge doprinose socijalnim inovacijama i ciljevima regionalnog razvoja kroz brigu o zajednici, otvoreno i dobrovoljno sudjelovanje, demokratsko upravljanje, neovisnost i nezavisnost.

I zato -  zadrugari vam poručuju - KLIKnite s nama!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grčka kućanstva zajedno grade solarne elektrane snage 100 MW

Poljoprivredna zadruga Agrinio objavila je vijest o izvođenju radova na izgradnji fotonaponskih sustava lokalne energetske zadruge. Pet stotina kućanstava u prefekturi Etolija-Akarnija u zapadnom dijelu Grčke zajedno podižu solarne elektrane ukupne snage 100 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Kvartovi budućnosti

Zelena energetska zadruga u suradnji s Razvojnim centrom i tehnološkim parkom te Gradom Križevcima dana 13. ožujka 2019. organizira predstavljanje projekta Compile financiranog sredstvima EU iz programa Obzor2020 i nove kampanje grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu.

Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Križevci: Građani u dva dana prikupili novac za sunčanu knjižnicu!

U drugoj kampanji  „Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od dva dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. Građani su ponovno iskazali iznimno velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER