Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

Križevci - energetski neovisan grad do 2030. godine

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Tom prilikom održano je događanje „Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja „Križevačkih sunčanih krovova”, te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Tijekom nove kampanje „Križevački sunčani krovovi” na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković” u Križevcima bit će instalirana sunčana elektrana koja će se financirati od strane građana po modelu mikro-zajmova, svaka fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama. 

Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj - ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Uložiti se može putem ove poveznice.  

Ukupno 53 građana ulagača odlučilo je uložiti u prvu sunčanu elektranu u kratkom roku od 10 dana, a ZEZ dodaje da je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos.

„Sam naziv projekta „Križevački sunčani krovovi“ ukazuje da nismo mislili stati na jednoj elektrani već nam je cilj imati više projekata sunčanih elektrana u rukama građana, te osobito želimo staviti naglasak na Križevčane kojima će elektrana ostati kao nasljedstvo za buduće generacije”, naglašava voditeljica kampanje grupnog ulaganja Hajdana Rukavina.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000,00 kn i postaviti je na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3 % godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

„Ulaganjem u obnovljive izvore energije pomažemo razvoju naše lokalne zajednice, čime pozitivno utječemo na cijelo društvo i kvalitetu života”, dodaje Hajdana Rukavina.

Sunčana elektrana snage 30 kW u vrijednosti od 170.000,00 kn postavit će se na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković” u Križevcima.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

„Križevci kao energetski neovisan grad do 2030. je strateška odrednica grada Križevaca. Sva naša nastojanja i usmjeravanje idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi.”- istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku Grada Križevci.

Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zezinvest.community.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Križevci: Građani u dva dana prikupili novac za sunčanu knjižnicu!

U drugoj kampanji  „Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od dva dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. Građani su ponovno iskazali iznimno velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice. 

Kvartovi budućnosti

Zelena energetska zadruga u suradnji s Razvojnim centrom i tehnološkim parkom te Gradom Križevcima dana 13. ožujka 2019. organizira predstavljanje projekta Compile financiranog sredstvima EU iz programa Obzor2020 i nove kampanje grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER