Križevački sunčani krovovi - prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju su financirali građani

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je glavni nositelj i idejni začetnik projekta

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci jučer je u pogon puštena prva grupno financirana solarna elektrana. Grad Križevci prvi je grad u Hrvatskoj koji je proveo ovakav projekt financiranja građana u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova.

Voditelj projekta „Križevački sunčani krovovi“ Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge, prilikom puštanja u pogon elektrane osvrnuo se na sam sustav njenog funkcioniranja.

„Svjetlo obasjava fotonaponske ćelije, proizvodi se električna energija i kroz pretvarač se putem brojila troši električna energija na licu mjesta. Cijelo vrijeme se proizvodi električna energija dok postoji potrošnja na ovoj zgradi, ona se troši i time smanjuje račun za električnu energiju na ovoj zgradi. Sav višak koji se ne potroši na licu mjesta se predaje u mrežu i mi imamo ugovor s HEP Opskrbom d.o.o. o otkupu te električne energije“, izjavio je Zoković.

Snaga elektrane je 30 kwh, a procijenjena ušteda je 36.000,00 kuna godišnje

Svoje zadovoljstvo što su građani prepoznali ovaj projekt i u njega se uključili naglasio je gradonačelnik Mario Rajn.

„Projekt na koji smo jako ponosni i gdje smo uključili građane i kao što je bio slogan dali smo energiju građanima u ruke. To je prvi u nizu takvih projekata i nastojimo dodatno osvijestiti važnost obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona, ali isto tako perspektivi nekih drugih vidova obnovljivih izvora energije.“

Križevački sunčani krovovi / Fotografija: Youtube Screenshot

Gradonačelnik Rajn je ujedno najavio nastavak projekta „Križevački sunčani krovovi“ na nekim drugim javnim objektima, a istaknuo je kako je dodatni cilj osvijestiti, kako poduzetnike, tako i građane na korištenje obnovljivih izvora energije.

Podsjetimo, u samo 10 dana prikupljen je potreban iznos od 230.000,00 kuna za gradnju elektrane. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje.

Projekt su podržali Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

Grad Križevci / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Kvartovi budućnosti

Zelena energetska zadruga u suradnji s Razvojnim centrom i tehnološkim parkom te Gradom Križevcima dana 13. ožujka 2019. organizira predstavljanje projekta Compile financiranog sredstvima EU iz programa Obzor2020 i nove kampanje grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu.

Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Križevci: Građani u dva dana prikupili novac za sunčanu knjižnicu!

U drugoj kampanji  „Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od dva dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. Građani su ponovno iskazali iznimno velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER