Križevački sunčani krovovi - prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju su financirali građani

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je glavni nositelj i idejni začetnik projekta

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci jučer je u pogon puštena prva grupno financirana solarna elektrana. Grad Križevci prvi je grad u Hrvatskoj koji je proveo ovakav projekt financiranja građana u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova.

Voditelj projekta „Križevački sunčani krovovi“ Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge, prilikom puštanja u pogon elektrane osvrnuo se na sam sustav njenog funkcioniranja.

„Svjetlo obasjava fotonaponske ćelije, proizvodi se električna energija i kroz pretvarač se putem brojila troši električna energija na licu mjesta. Cijelo vrijeme se proizvodi električna energija dok postoji potrošnja na ovoj zgradi, ona se troši i time smanjuje račun za električnu energiju na ovoj zgradi. Sav višak koji se ne potroši na licu mjesta se predaje u mrežu i mi imamo ugovor s HEP Opskrbom d.o.o. o otkupu te električne energije“, izjavio je Zoković.

Snaga elektrane je 30 kwh, a procijenjena ušteda je 36.000,00 kuna godišnje

Svoje zadovoljstvo što su građani prepoznali ovaj projekt i u njega se uključili naglasio je gradonačelnik Mario Rajn.

„Projekt na koji smo jako ponosni i gdje smo uključili građane i kao što je bio slogan dali smo energiju građanima u ruke. To je prvi u nizu takvih projekata i nastojimo dodatno osvijestiti važnost obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona, ali isto tako perspektivi nekih drugih vidova obnovljivih izvora energije.“

Križevački sunčani krovovi / Fotografija: Youtube Screenshot

Gradonačelnik Rajn je ujedno najavio nastavak projekta „Križevački sunčani krovovi“ na nekim drugim javnim objektima, a istaknuo je kako je dodatni cilj osvijestiti, kako poduzetnike, tako i građane na korištenje obnovljivih izvora energije.

Podsjetimo, u samo 10 dana prikupljen je potreban iznos od 230.000,00 kuna za gradnju elektrane. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje.

Projekt su podržali Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

Grad Križevci / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Energija u rukama građana

Energija u rukama građana naslov je predavanja kojeg će održati dr.sc. Boris Pavlin u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, u četvrtak, dana 14. lipnja 2018. godine s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Solarni paneli rade i pri oblačnom vremenu

Pojedini kritičari solarne energije tvrde da solarni paneli ne proizvode električnu energiju tijekom oblačnih dana. Međutim, ta je tvrdnja netočna. Solarni paneli i tijekom oblačnih dana mogu proizvoditi 10-25 posto od uobičajene količine električne energije koju proizvode tijekom sunčanih razdoblja. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER