U Nizozemskoj se dovršava novi projekt vertikalne šume

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Stanovnici nizozemskog grada Eindhovena uskoro će moći unajmiti stan u novom tornju Trudo Vertical Forest. Riječ je o još jednom fantastičnom projektu vertikalne šume talijanskog arhitekta Stefana Boerija. Bujno zelenilo ovog tornja predstavljat će pravi ekosustav koji će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

Nakon uspješne realizacije prve vertikalne šume u Milanu i skorog dovršetka novih projekata u kineskim gradovima Huanggangu i Nanjingu, kao i onih u Parizu i Tirani, pri kraju je i projekt vertikalnog pošumljavanja u nizozemskom gradu Eindhovenu. No, ovaj se projekt arhitekta Stefana Boerija ipak razlikuje od prethodnih jer je namijenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih obitelji i to ponajprije mladih parova koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Naručitelj ovog projekta nazvanog Trudo Vertical Forest je tvrtka Sint Trudo, a toranj će sa svojih 19 katova i 75 metara visine  raspolagati sa 125 stanova za iznajmljivanje. „Novi toranj u Eindhovenu potvrđuje kako je moguće spojiti napore na ublažavanju djelovanja klimatskih promjena s problemom stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih obitelji“, izjavio je arhitekt Stefano Boeri. „Vertikalno pošumljavanje nije samo nužnost poboljšanja okoliša svjetskih gradova, već i prilika za poboljšanje životnih uvjeta siromašnijih građana“, dodao je Boeri.

Korištenjem novih tehnika gradnje i racionalizacijom fasadnih rješenja tako se realizira prvi projekt vertikalne šume namijenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih obitelji. Svaka od 125 stambenih jedinica imat će površinu manju od 50 kvadratnih metara i terasu od 4 kvadrata, na kojoj će se posaditi po jedno stablo i dvadesetak različitih vrsta grmova i trajnica. Na tornju se planira sadnja 135 stabala i nekoliko tisuća grmova i trajnica što će pridonijeti povećanju gradskog zelenila, regeneraciji okoliša i urbanoj biološkoj raznolikosti. Vertikalna šuma Trudo predstavljat će pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

  • Trudo Vertical Forest: prvo stablo posađeno je početkom prosinca 2020. / Desno: The Big Picture (Instagram: @bigpicturevisual) - Lijevo: Sint Trudo

Vlažnost tla mjerit će se senzorima

Prvo od 135 stabala posađeno je početkom prosinca ove godine, a očekuje se kako će sadnja biti dovršena istovremeno sa završetkom gradnje tornja do svibnja sljedeće godine. Odabir stabala i ostalog bilja povjeren je Lauri Gatti, koja je već radila na projektu vertikalne šume u Milanu i drugim projektima tvrtke Stefano Boeri Architetti, a u Eindhovenu je blisko surađivala ​​s tvrkama DuPré Groenprojecten iz Helmonda i Van den Berk iz Sint-Oedenrodea. Sint Trudo će biti odgovoran za održavanje tornja.

Drveće je posljednjih godina uzgajano na zemljištu tvrtke Van den Berk u blizini Eindhovena, a botaničarka Laura Gatti pažljivo je kombinirala autohtono drveće i izradila cijeli plan sadnje, prema kojem će na tornju tijekom svih godišnjih doba dominirati crvena boja - u proljeće zbog cvjetanja bilja i ujesen zbog krošnji stabala.

Stabla se sade u žardinjerama ispunjenima zemljom i granulama lave, vlažnost će se nadgledati pomoću senzora, dok će se ishrana i zalijevanje bilja osigurati automatiziranim sustavom HB Water Technology. Planirano je da drveće zbog ograničenog prostora u žardinjerama dosegne maksimalnu visinu do 9 metara, a ručno će se orezivati ​​jednom ili dva puta godišnje. Zapravo se radi o 135 velikih stabala bonsaija, o kojima će brinuti vrtlari za koje je tvrtka DuPré organizirala posebnu obuku, po uzoru na prvi projekt Bosco Verticale u Milanu.

Sam toranj trenutno je izgrađen do 18. kata, konačan završetak gradnje očekuje se u siječnju, dok će stanovi biti useljivi od sredine 2021. godine. Toranj Trudo će u svom prizemlju imati i komercijalne sadržaje te razne prostore za skladištenje, između ostalog i za pohranu bicikala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Milanska četvrt Porta Nuova dobiva još jednu vertikalnu šumu

U neposrednoj blizini već slavnih tornjeva Bosco Verticale uskoro će „narasti“ još jedna vertikalna šuma. Arhitekti Boeri i Diller pobijedili su na natječaju za preuređenje tornja Pirelli 39 te izgradnju novog stambenog „Botaničkog tornja“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER