U Nizozemskoj se dovršava novi projekt vertikalne šume

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Stanovnici nizozemskog grada Eindhovena uskoro će moći unajmiti stan u novom tornju Trudo Vertical Forest. Riječ je o još jednom fantastičnom projektu vertikalne šume talijanskog arhitekta Stefana Boerija. Bujno zelenilo ovog tornja predstavljat će pravi ekosustav koji će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

Nakon uspješne realizacije prve vertikalne šume u Milanu i skorog dovršetka novih projekata u kineskim gradovima Huanggangu i Nanjingu, kao i onih u Parizu i Tirani, pri kraju je i projekt vertikalnog pošumljavanja u nizozemskom gradu Eindhovenu. No, ovaj se projekt arhitekta Stefana Boerija ipak razlikuje od prethodnih jer je namijenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih obitelji i to ponajprije mladih parova koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Naručitelj ovog projekta nazvanog Trudo Vertical Forest je tvrtka Sint Trudo, a toranj će sa svojih 19 katova i 75 metara visine  raspolagati sa 125 stanova za iznajmljivanje. „Novi toranj u Eindhovenu potvrđuje kako je moguće spojiti napore na ublažavanju djelovanja klimatskih promjena s problemom stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih obitelji“, izjavio je arhitekt Stefano Boeri. „Vertikalno pošumljavanje nije samo nužnost poboljšanja okoliša svjetskih gradova, već i prilika za poboljšanje životnih uvjeta siromašnijih građana“, dodao je Boeri.

Korištenjem novih tehnika gradnje i racionalizacijom fasadnih rješenja tako se realizira prvi projekt vertikalne šume namijenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih obitelji. Svaka od 125 stambenih jedinica imat će površinu manju od 50 kvadratnih metara i terasu od 4 kvadrata, na kojoj će se posaditi po jedno stablo i dvadesetak različitih vrsta grmova i trajnica. Na tornju se planira sadnja 135 stabala i nekoliko tisuća grmova i trajnica što će pridonijeti povećanju gradskog zelenila, regeneraciji okoliša i urbanoj biološkoj raznolikosti. Vertikalna šuma Trudo predstavljat će pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

  • Trudo Vertical Forest: prvo stablo posađeno je početkom prosinca 2020. / Desno: The Big Picture (Instagram: @bigpicturevisual) - Lijevo: Sint Trudo

Vlažnost tla mjerit će se senzorima

Prvo od 135 stabala posađeno je početkom prosinca ove godine, a očekuje se kako će sadnja biti dovršena istovremeno sa završetkom gradnje tornja do svibnja sljedeće godine. Odabir stabala i ostalog bilja povjeren je Lauri Gatti, koja je već radila na projektu vertikalne šume u Milanu i drugim projektima tvrtke Stefano Boeri Architetti, a u Eindhovenu je blisko surađivala ​​s tvrkama DuPré Groenprojecten iz Helmonda i Van den Berk iz Sint-Oedenrodea. Sint Trudo će biti odgovoran za održavanje tornja.

Drveće je posljednjih godina uzgajano na zemljištu tvrtke Van den Berk u blizini Eindhovena, a botaničarka Laura Gatti pažljivo je kombinirala autohtono drveće i izradila cijeli plan sadnje, prema kojem će na tornju tijekom svih godišnjih doba dominirati crvena boja - u proljeće zbog cvjetanja bilja i ujesen zbog krošnji stabala.

Stabla se sade u žardinjerama ispunjenima zemljom i granulama lave, vlažnost će se nadgledati pomoću senzora, dok će se ishrana i zalijevanje bilja osigurati automatiziranim sustavom HB Water Technology. Planirano je da drveće zbog ograničenog prostora u žardinjerama dosegne maksimalnu visinu do 9 metara, a ručno će se orezivati ​​jednom ili dva puta godišnje. Zapravo se radi o 135 velikih stabala bonsaija, o kojima će brinuti vrtlari za koje je tvrtka DuPré organizirala posebnu obuku, po uzoru na prvi projekt Bosco Verticale u Milanu.

Sam toranj trenutno je izgrađen do 18. kata, konačan završetak gradnje očekuje se u siječnju, dok će stanovi biti useljivi od sredine 2021. godine. Toranj Trudo će u svom prizemlju imati i komercijalne sadržaje te razne prostore za skladištenje, između ostalog i za pohranu bicikala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otkriveni detalji pariškog plana sadnje 170.000 stabala do 2026.

Duž ulica, glavnih avenija i prometnih žila kucavica niknut će novi vrtovi i drvoredi, planira se i sadnja pet urbanih šuma, izrada „bioklimatskog“ prostornog plana pariške aglomeracije... Ukratko, Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a plan za sadnju 170.000 stabala do 2026. godine otkiva zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Boerijeva vertikalna šuma gradit će se i u Tirani

Tirana je veliko gradilište u kojem se trenutno realizira nekoliko velikih projekata poznatih svjetskih arhitekata – novu zgradu kazališta gradi danski arhitekt Bjarke Ingels, dok nizozemski arhitekt Winy Maas piramidalni spomenik iz doba komunizma pretvara u zanimljiv spoj prošlosti i budućnosti. Nakon izgradnje poslovne zgrade i tri škole, talijanski arhitekt Stefano Boeri će u albanskoj prijestolnici graditi i svoj najnoviji projekt vertikalne šume.

Dvije vertikalne šume Stefana Boerija puštaju korijene u Kini

Osim što su utjecali na povećanje biološke raznolikosti te stvorili novi urbani vegetacijski sustav raznolikih biljnih vrsta, Boerijevi tornjevi Bosco verticale (Vertikalna šuma) u Milanu predstavljaju ujedno novi simbol i poboljšanje vizure grada. Stefano Boeri dovršava dva nova projekta vertikalnih šuma u Kini, čijoj će ljepoti i atraktivnosti u različitim godišnjim dobima pridonijeti autohtone kineske biljne vrste.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER