Online rasprava „Zaštita okoliša i klimatske promjene“

#KavaZaLjudskaPrava

O nizu izazova u zaštiti okoliša i prava na zdrav život u Hrvatskoj govore sve brojnije pritužbe koje Uredu pučke pravobraniteljice šalju građani/ke i okolišne udruge, a najčešće se odnose na održivo gospodarenje otpadom ili unapređenje zaštite voda, zraka i tla.

U organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice u utorak 24. studenog održat će se treća u nizu online rasprava „Kava za ljudska prava“ pod nazivom „Zaštita okoliša i klimatske promjene“. Ova „zelena“ online rasprava održat će se putem aplikacije Zoom u vremenu od 10 do 12 sati. Tijekom rasprave moći ćete čuti iskustva građana/ki, okolišnih udruga, akademske zajednice i nadležnih tijela o problemima iz ovog područja, kao i prijedloge za njihovo rješavanje.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće, a njihove posljedice uključuju i snažan utjecaj na ljudska prava, što je vidljivo i kroz epidemiju koronavirusa. Ujedinjeni narodi proteklih su godina upozoravali na povećani rizik pojava bolesti poput COVID-19 kao posljedice ljudskih aktivnosti – uništavanja staništa brojnih vrsta i narušavanja bioraznolikosti uslijed intenzivnog krčenja šuma i prenamjena zemljišta.

>>> Pročitajte još >>> Krčenje brazilskih šuma može potaknuti nove smrtonosne infekcije >>> U brazilskim šumama obitava ogroman broj životinjskih vrsta - i njihovih patogena!

Kad je u pitanju Hrvatska, o nizu izazova u zaštiti okoliša i prava na zdrav život govore sve brojnije pritužbe koje Uredu pučke pravobraniteljice šalju građani/ke i okolišne udruge, a najčešće se odnose na održivo gospodarenje otpadom ili unapređenje zaštite voda, zraka i tla. Njihove pritužbe temelj su za preporuke u godišnjim izvješćima pučke pravobraniteljice Hrvatskom saboru, čija bi provedba pomogla jačanju prava na zdrav život, zajamčenog Ustavom.

>>> Pročitajte još >>> Prijeti nam nezamisliv gubitak prirodnog života na Zemlji >>> Potreban nam je ambiciozan međunarodni sporazum za zaštitu bioraznolikosti, jer nas izostanak poduzimanja odlučnih akcija može dovesti do kobnih posljedica

Ovo je treća „Kava za ljudska prava“ koju Ured pučke pravobraniteljice organizira na temu zaštite okoliša i sve izraženijih klimatskih promjena, dok su ranije dvije bile posvećene mladima i utjecaju koronavirusa na socijalna prava. Za njezino praćenje potrebno je izvršiti prijavu na ana.tretinjak@ombudsman.hr i to u ponedjeljak 23. studenog do 18 sati. Nakon toga će svi prijavljeni dobiti poveznicu i upute za uključivanje.

Prijenos uživo moći će se pratiti putem YouTube kanala Ureda pučke pravobraniteljice, gdje će ubrzo po svršetku rasprave biti dostupna i njezina cjelovita snimka.

 

ONLINE #KavaZaLjudskaPrava: Zaštita okoliša i klimatske promjene

 • Utorak, 24. studeni 2020., od 10-12 sati

 

10:00 - 10:20 - Uvodna obraćanja:

 • Lora Vidović, pučka pravobraniteljica
 • Višnja Grgasović, načelnica Sektora za klimatsku politiku, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
 • Sandra Benčić, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora

10:20 - 11:00 - Okoliš i klimatske promjene – perspektiva iz RH

 • Davorka Simčić, pritužiteljica
 • Gordana Lalić, direktorica poduzeća grada Poreča Parentium d.o.o.
 • Hana Matović, Fridays for Future
 • Nikola Biliškov, Inicijativa Znanstvenici za klimu
 • Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije
 • Maja Hasanbašić, savjetnica pučke pravobraniteljice

11:00 – 11:50 - Rasprava

11:50 – 12:00 - Završna riječ

 • Lora Vidović, pučka pravobraniteljica

 

VEZANE VIJESTI

Otkriveni detalji pariškog plana sadnje 170.000 stabala do 2026.

Duž ulica, glavnih avenija i prometnih žila kucavica niknut će novi vrtovi i drvoredi, planira se i sadnja pet urbanih šuma, izrada „bioklimatskog“ prostornog plana pariške aglomeracije... Ukratko, Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a plan za sadnju 170.000 stabala do 2026. godine otkiva zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski.

„Smrad se osjeti 6 kilometara, postali smo zatvorenici vlastitih kuća“

Briga za okoliš briga je za zdravlje i toga su građani zbog vlastitog iskustva sve svjesniji, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na online raspravi o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama. Stanje okoliša nas sve treba brinuti i pozitivno je da jačaju ekološka svijest i okolišni aktivizam, što se vidi u sve češćim pritužbama koje na ovu temu šalju građani.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER