Pučka pravobraniteljica Saboru predala izvješće o pravu na zdrav život

Izvješće o pravu na zdrav život i klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj (2013.-2020.) u kontekstu globalnog pokreta za klimu i pandemije COVID-19

Riječ je o trećem posebnom izvješću iz mandata pučke pravobraniteljice Lore Vidović, nakon što je u prosincu 2014. Hrvatskom saboru podneseno Izvješće pučke pravobraniteljice o ljudskim pravima u katastrofi uzrokovanoj poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u veljači 2015. Izvješće o ljudskim pravima osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama u okviru djelovanja Nacionalnog preventivnog mehanizma u 2014. godini.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predala je Hrvatskom saboru posebno Izvješće „Pravo na zdrav život i klimatske promjene u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020.“ u kojem se pokazuje međusobnu povezanost ljudskih prava - posebice prava na zdrav život i prava na zdravlje zajamčenog Ustavom RH, sa zaštitom okoliša i prirode te klimatskim promjenama. Izvješće je, ističe se u priopćenju Ureda pučke pravobraniteljice, pripremljeno u vremenu globalnog pokreta za klimu i oporavka od pandemije, a njegov krajnji cilj jest učinkovita zaštita i unapređenje prava na zdrav život, kao i sustava zaštite ljudskih prava općenito u RH.

U izvješću su analizirani problemi koji se odnose na zaštitu zraka vode i tla, svjetlosno i onečišćenje bukom, neionizirajuće zračenje tzv. baznih stanica, održivo gospodarenje otpadom te klimatske promjene. Izvješće sadrži i podatke iz postupaka koje je Ured pučke pravobraniteljice vodio na vlastitu inicijativu, primjerice o katastrofalnoj poplavi na području Vukovarsko-srijemske županije iz 2014., pojavi povišenih vrijednosti arsena, željeza i amonija u vodi za ljudsku potrošnju u istočnoj Slavoniji iz 2017., zatim nakon splitskog požara u 2017., požara na odlagalištu otpada Prudinec u Jakuševcu u 2019. i mnogim drugima.

Ova je tema osobito važna zbog nedovoljno razvijene ekološke svijesti institucija, ali i šire javnosti, o važnosti zaštite okoliša, prirode, klime i ljudskog zdravlja, što uzrokuje nedovoljnu razinu ostvarenosti prava na zdrav život, ističe se u priopćenju. Također, ističe se kako je pravo na zdrav život izuzetno važno i u kontekstu klimatskih promjena čije je posljedica Hrvatska već osjetila, tijekom poplava u istočnoj Hrvatskoj 2014. i požarne sezone 2017.

  • Lora Vidović stupila je 1. ožujka 2013. na dužnost pučke pravobraniteljice, nakon što ju je Hrvatski sabor izabrao za novu opunomoćenicu za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda na mandat od osam godina.

Opravdano je, navodi se u priopćenju, i pitanje je li pandemija bolesti COVID-19 neočekivana ili je logičan slijed događanja kojih, nažalost, možemo očekivati sve više. Naime, i Ujedinjeni narodi su proteklih godina ukazivali na povećan rizik od pojave bolesti za koje se smatra da su izravno povezane s uništavanjem staništa mnogih vrsta te narušavanjem bioraznolikosti. Pučka pravobraniteljica navodi kako je upravo pandemija najbolji pokazatelj međusobne povezanosti brige za okoliš i ljudskog zdravlja, kao i ostalih temeljnih prava i sloboda. Dodatno, Europska agencija za okoliš ukazuje na moguću povezanost onečišćenja zraka i siromaštva s većim stopama smrtnosti od COVID-19.

 

Izvješće pučke pravobraniteljice utemeljeno je na pritužbama građana i udruga, postupanjima na vlastitu inicijativu, podacima nadležnih tijela, terenskom radu i sudjelovanju u zakonodavnim aktivnostima. Provedba njegovih preporuka osnažila zaštitu prava na zdrav život, a time i ljudskih prava općenito, kroz poticanje ekološki osviještenog vođenja politika i rada institucija, što bi bilo i u skladu s Europskim zelenim planom, kao temeljem za oporavak Europske unije od pandemije, istaknula je Lora Vidović.

Posebno Izvješće o pravu na zdrav život treće je u mandatu pravobraniteljice Vidović, dok su se prva dva odnosila na stanje ljudskih prava u psihijatrijskim ustanovama te nakon katastrofe uzrokovane poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Cjelovito izvješće može se preuzeti na sljedećoj poveznici, a sadrži i preporuke Hrvatskom saboru, Vladi RH, ministarstvima i Državnom inspektoratu.

Hrvatski sabor uskoro bi trebao izabrati novog pučkog pravobranitelja/pučku pravobraniteljicu, nakon što je 20. siječnja 2021. objavio Javni poziv za predlaganje kandidata za pučkog pravobranitelja. Prijave se upućuju Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora u roku od 30 dana od dana njegove objave. Uvjeti za ispunjavanje kriterija za pučkog pravobranitelja propisani su Zakonom o pučkom pravobranitelju (Narodne novine broj 76/12.) i navedeni su u tekstu Javnoga poziva. Hrvatski sabor na svojim internetskim stranicama javno će objaviti sve podnesene kandidature s priloženim životopisima. Od 1. ožujka 2013. ovu dužnost obnaša Lora Vidović. Više informacija o ovlastima i nadležnostima pučkog pravobranitelja možete pronaći ovdje, a sažetak rada Ureda pučke pravobraniteljice u razdoblju od 2013. do 2021. pronađite ovdje.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Online rasprava „Zaštita okoliša i klimatske promjene“

O nizu izazova u zaštiti okoliša i prava na zdrav život u Hrvatskoj govore sve brojnije pritužbe koje Uredu pučke pravobraniteljice šalju građani/ke i okolišne udruge, a najčešće se odnose na održivo gospodarenje otpadom ili unapređenje zaštite voda, zraka i tla.

„Smrad se osjeti 6 kilometara, postali smo zatvorenici vlastitih kuća“

Briga za okoliš briga je za zdravlje i toga su građani zbog vlastitog iskustva sve svjesniji, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na online raspravi o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama. Stanje okoliša nas sve treba brinuti i pozitivno je da jačaju ekološka svijest i okolišni aktivizam, što se vidi u sve češćim pritužbama koje na ovu temu šalju građani.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER