Pravobraniteljica ispituje stanje okoliša i provedbu mjera zaštite javnog zdravlja povodom požara na Jakuševcu

„Izbijanjem ovog požara, otvara se i pitanje zaštite okoliša, odnosno praćenja kvalitete zraka, gospodarenja otpadom, ali i zaštite javnog zdravlja, odnosno prava na zdrav život."

Zbog požara koji je na Jakuševcu izbio 24. srpnja 2019., pučka pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak te je od svih nadležnih službi zatražila očitovanje.

Zbog požara koji je izbio na Jakuševcu 24. srpnja 2019., pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokrenula je ispitni postupak te je od Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda, zatražila očitovanja o njegovim uzrocima, okolnostima i posljedicama.

Naime, izbijanjem ovog požara, otvara se i pitanje zaštite okoliša, odnosno praćenja kvalitete zraka, gospodarenja otpadom, ali i zaštite javnog zdravlja, odnosno prava na zdrav život pa je radi toga zatražila podatke o stanju, održavanju i ispravnosti postaja na području Grada Zagreba koje se nalaze u Državnoj mreži za praćenje kvalitete zraka: Zagreb 1, 2 i 3, kao i u lokalnim mrežama na području Grada Zagreba, a posebice Mreži za praćenje kvalitete zraka Zagrebački holding d.o.o., ZGOS i pripadajućoj postaji Jakuševec.

„Važno je znati podatke o evidentiranim vrijednostima svih onečišćujućih tvari koje su emitirane u zrak, posebice lebdećih čestica od trenutka izbijanja požara pa sve do vremena njegovog konačnog gašenja, ali i perioda nakon koji može predstavljati opasnost za zdravlje, a o čemu građani moraju biti pravodobno i potpuno informirani. Također, važno je znati i koje se sve mjere poduzimaju u svrhu zaštite i provjere stanja vode i tla, obzirom na posljedice požara.“ – navodi se u priopćenju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Također, u priopćenju se podsjeća kako su tijekom velikog požara koji je prije dvije godine zahvatio odlagalište otpada Karepovac u Splitu, mjerne postaje Karepovac, Split, Kaštela i Solin evidentirale višestruko povećane vrijednosti lebdećih čestica i sumporovodika, o kojima građani nisu bili odgovarajuće informirani.

„Svjetska zdravstvena organizacija zadnjih godina posebno upozorava na povezanost onečišćenja zraka s preuranjenom smrti od srčanih i moždanih udara, plućnih bolesti te raka, a i kratkoročna, kao i dugoročna izloženost onečišćenju zraka kod djece i odraslih može dovesti do smanjenja funkcije pluća, respiratornih infekcija i astme te drugih zdravstvenih poteškoća, pri čemu su najopasnije lebdeće čestice, dušikov dioksid i prizemni ozon.“ – ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja od 2013. godine izvještava Hrvatski sabor o zaštiti okoliša i pravu na zdrav život, o čemu se više može pronaći u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2018. godinu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

„Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka“

Lokaliziran je požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu koji je prema dojavama građana buknuo u srijedu nešto iza 19 sati, a iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako zrak nije onečišćen.

Nema razloga za paniku, možemo biti mirni

„Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti“, navodi se u današnjem priopćenju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER