NZJZ Dr. Andrija Štampar: „Unatoč onečišćenju nema razloga za strah“

Uz priopćenje je objavljena i (prigodna) fotografija cvijećem ukrašenog Kaptola

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je zbog loše kvalitete zraka danas objavio novo priopćenje i preporuke za građane, ali razloga za strah – nema!

Kvaliteta zraka u Zagrebu je već danima loša, a stanovnici Novog Zagreba žale se na otežano disanje i glavobolje. Najveće onečišćenje bilježi se na mjernoj stanici Zagreb-3 u Dugavama gdje je večeras izmjerena koncentracija onečišćujućih tvari PM₁₀ 108,85 µg/m3 („vrlo loša kvaliteta zraka“). Istovremeno je na mjernoj stanici Zagreb-1 na Vukovarskoj ulici izmjerena koncentracija onečišćujućih tvari PM₁₀ 70,95 µg/m3, čime je indeks kvalitete zraka u crvenoj kategoriji („loša kvaliteta zraka“), a „umjereno lošu kvalitetu zraka“ pokazuje i mjerna stanica Zagreb-2 kod okretišta Dubrava, gdje je izmjerena nešto manja koncentracija onečišćujućih tvari i iznosi PM₁₀ 39,48 µg/m3

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izdao je danas preporuke za najosjetljivije skupine građana, no ističe kako „unatoč onečišćenju nema razloga za strah“.

Kako se navodi u priopćenju, pojava smanjene kvalitete zraka je tijekom zimskih mjeseci uobičajena zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl. Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine i ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

  • Prazna Ilica u magli / Foto: Ekovjesnik

No, ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u preventivnu svrhu daje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka te savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Također, preporučuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava. Nadalje, NZJZ savjetuje izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl., preporučuje korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje/smanjivanje grijanja na kruta goriva.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER