NZJZ Dr. Andrija Štampar: „Unatoč onečišćenju nema razloga za strah“

Uz priopćenje je objavljena i (prigodna) fotografija cvijećem ukrašenog Kaptola

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je zbog loše kvalitete zraka danas objavio novo priopćenje i preporuke za građane, ali razloga za strah – nema!

Kvaliteta zraka u Zagrebu je već danima loša, a stanovnici Novog Zagreba žale se na otežano disanje i glavobolje. Najveće onečišćenje bilježi se na mjernoj stanici Zagreb-3 u Dugavama gdje je večeras izmjerena koncentracija onečišćujućih tvari PM₁₀ 108,85 µg/m3 („vrlo loša kvaliteta zraka“). Istovremeno je na mjernoj stanici Zagreb-1 na Vukovarskoj ulici izmjerena koncentracija onečišćujućih tvari PM₁₀ 70,95 µg/m3, čime je indeks kvalitete zraka u crvenoj kategoriji („loša kvaliteta zraka“), a „umjereno lošu kvalitetu zraka“ pokazuje i mjerna stanica Zagreb-2 kod okretišta Dubrava, gdje je izmjerena nešto manja koncentracija onečišćujućih tvari i iznosi PM₁₀ 39,48 µg/m3

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izdao je danas preporuke za najosjetljivije skupine građana, no ističe kako „unatoč onečišćenju nema razloga za strah“.

Kako se navodi u priopćenju, pojava smanjene kvalitete zraka je tijekom zimskih mjeseci uobičajena zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl. Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine i ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

  • Prazna Ilica u magli / Foto: Ekovjesnik

No, ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u preventivnu svrhu daje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka te savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Također, preporučuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava. Nadalje, NZJZ savjetuje izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl., preporučuje korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje/smanjivanje grijanja na kruta goriva.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bloombergova zaklada i Grad Pariz zajedno protiv ultrafinih čestica

Stanovnici regije Île-de-France izloženi su koncentracijama ozona i lebdećih čestica PM2,5 koje prelaze ograničenja određena novim smjernicama WHO-a. Čak devet od 10 stanovnika središnje francuske regije izloženo je štetnim koncentracijama dušikovog dioksida, a tri od četiri ugroženo je lebdećim česticama PM10. Unatoč napretku koji je postignut tijekom proteklih 20 godina, navedene činjenice ilustriraju važnost još bržeg rješavanja problema onečišćenja zraka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER