Danas je u Zagrebu zrak vrlo loše kvalitete, osjetljive skupine građana ne bi trebale biti vani

Na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama izmjerena je visoka koncentracija onečišćujućih tvari, podaci za mjernu postaju Jakuševec nisu dostupni!

U četvrtak ujutro objavljeni su najnoviji rezultati mjerenja onečišćenja zraka za grad Zagreb, prema kojima je zrak u Novom Zagrebu (mjerna postaja Zagreb-3) opasan, a njegova kvaliteta svrstana u kategoriju „vrlo loše“.

Izmjerena koncentracija lebdećih čestica promjera manjeg od 10μm (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 u zagrebačkom naselju Dugave je 112,83 µg/m3, a onečišćenje zraka je izmjereno na još dvije mjerne stanice u Zagrebu.

Tako je na mjernoj stanici Zagreb-1 na Vukovarskoj ulici izmjerena koncentracija onečišćujućih tvari PM₁₀ 80,83 µg/m3, čime je indeks kvalitete zraka u crvenoj kategoriji „loše“.  Umjereno lošu kvalitetu zraka pokazuje i mjerna stanica Zagreb-2 kod okretišta Dubrava, gdje je izmjerena nešto manja koncentracija onečišćujućih tvari i iznosi PM₁₀ 48,45 µg/m3

Kvaliteta zraka u Zagrebu je već danima loša, a najveće onečišćenje mjeri se na mjernoj stanici Zagreb-3 u Dugavama. Izmjereni su podaci na toj stanici danima pokazivali vrlo lošu kvalitetu zraka, a jučer je koncentracija onečišćujućih tvari pala ispod te razine pa je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ tvrdio da je sa zrakom sve u redu te objavio informaciju da podaci ne ukazuju na visoko onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM). 

  • Vrbani u jutarnjim satima / Foto: Ekovjesnik

Upute za građane

Međutim, jutros su ponovno zabilježeni alarmantni podaci, a Ravnateljstvo civilne zaštite je u preventivnu svrhu objavilo preporuku za građane Zagreba, kojom se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice i to za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Također, savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima koje bi u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava trebale potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Nadalje, savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl..

Građanima se savjetuje korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza i izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.

Naposljetku, savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Podatke o kvaliteti zraka u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima možete pratiti na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Zagreb se danas ipak ne nalazi među najonečišćenijim velikim gradovima svijeta, a na portalu AirVisual trenutno je rangiran na 33. mjestu. Situacija u Sarajevu je i dalje kritična pa se glavni grad Bosne i Hercegovine s koncentracijom onečišćujućih tvari PM2.5 248.1 µg/m³ ponovno nalazi na prvom mjestu najonečišćenijih gradova svijeta. Također, kvaliteta zraka je i dalje „nezdrava“ u Beogradu (PM2.5 103 µg/m³), a situacija je kritična u većem dijelu Srbije.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beograd drugi najonečišćeniji u Europi, Sarajevo na prvom mjestu

Prema najnovijim podacima indeks kvalitete zraka (AQI) vrlo je loš u Valjevu i Kosjeriću za koje se onečišćenje zraka navodi kao „opasno“, odnosno „vrlo nezdravo“. Beograd je jutros bio osmi najonečišćeniji grad u svijetu te, iza Sarajeva, drugi u Europi. Visok stupanj onečišćenja zraka zabilježen je i u drugim gradovima Srbije – u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu, javlja Energetski portal.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER