U Zagrebu izmjerena povećana koncentracija lebdećih čestica

Na postaji Zagreb 3 (Dugave) danas je zrak vrlo loše kvalitete

Na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama danas je izmjerena je visoka koncentracija onečišćujućih tvari, podaci za mjernu postaju Jakuševec (i dalje) nisu dostupni!

U utorak ujutro objavljeni su najnoviji rezultati mjerenja onečišćenja zraka za grad Zagreb, prema kojima je kvaliteta zraka u Novom Zagrebu (mjerna postaja Zagreb-3) svrstana u kategoriju „vrlo loše“.

U 12 sati na mjernoj postaji Zagreb-3 u zagrebačkom naselju Dugave izmjerena koncentracija lebdećih čestica promjera manjeg od 10μm (PM10) iznosila je 106,10 µg/m3 (mikrograma po metru kubičnom), a umjereno loša kvaliteta zraka zabilježena je i na mjernoj postaji Zagreb-1 (Ul. Grada Vukovara) PM₁₀ 47,77 µg/m3.

Prosječna granična vrijednost, iznad koje kvaliteta zraka postaje nešto lošija, iznosi 50 μg/m3, a prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) posljednja dva dana na postaji Dugave zabilježene su povišene vrijednosti. Međutim, ovakve vrijednosti tijekom sezone grijanja nisu neobične, no uz povećan promet u jutarnjim satima, osjetljive skupine građana ipak bi trebale paziti na svoje zdravlje.

Podsjetimo, najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM2,5 (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm), najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća pa čak i u krvotok. Lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) sastoje se od kompleksne smjese različitih materija, uključujući čađu, sulfatne čestice i metale.

Portal Air Visual (podaci od 24.11.2020. u 12 sati) koji prati podatke o onečišćenju zraka diljem svijeta, danas je Sarajevo s indeksom kvalitete zraka 175 (crvena kategorija – „nezdrav zrak“) i visokom koncentracijom PM2,5 lebdećih čestica (102,8 µg/m³) svrstao na treće mjesto najonečišćenijih velikih gradova svijeta, a slijedi ga Beograd s indeksom kvalitete zraka 174 (PM2,5 99,4 µg/m³) na petom mjestu. Zagreb (PM2,5 45.6 µg/m³) je na ovom popisu najonečišćenijih svjetskih gradova u 12 sati zauzeo visoko 15. mjesto.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER