U Zagrebu izmjerena povećana koncentracija lebdećih čestica

Na postaji Zagreb 3 (Dugave) danas je zrak vrlo loše kvalitete

Na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama danas je izmjerena je visoka koncentracija onečišćujućih tvari, podaci za mjernu postaju Jakuševec (i dalje) nisu dostupni!

U utorak ujutro objavljeni su najnoviji rezultati mjerenja onečišćenja zraka za grad Zagreb, prema kojima je kvaliteta zraka u Novom Zagrebu (mjerna postaja Zagreb-3) svrstana u kategoriju „vrlo loše“.

U 12 sati na mjernoj postaji Zagreb-3 u zagrebačkom naselju Dugave izmjerena koncentracija lebdećih čestica promjera manjeg od 10μm (PM10) iznosila je 106,10 µg/m3 (mikrograma po metru kubičnom), a umjereno loša kvaliteta zraka zabilježena je i na mjernoj postaji Zagreb-1 (Ul. Grada Vukovara) PM₁₀ 47,77 µg/m3.

Prosječna granična vrijednost, iznad koje kvaliteta zraka postaje nešto lošija, iznosi 50 μg/m3, a prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) posljednja dva dana na postaji Dugave zabilježene su povišene vrijednosti. Međutim, ovakve vrijednosti tijekom sezone grijanja nisu neobične, no uz povećan promet u jutarnjim satima, osjetljive skupine građana ipak bi trebale paziti na svoje zdravlje.

Podsjetimo, najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM2,5 (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm), najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća pa čak i u krvotok. Lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) sastoje se od kompleksne smjese različitih materija, uključujući čađu, sulfatne čestice i metale.

Portal Air Visual (podaci od 24.11.2020. u 12 sati) koji prati podatke o onečišćenju zraka diljem svijeta, danas je Sarajevo s indeksom kvalitete zraka 175 (crvena kategorija – „nezdrav zrak“) i visokom koncentracijom PM2,5 lebdećih čestica (102,8 µg/m³) svrstao na treće mjesto najonečišćenijih velikih gradova svijeta, a slijedi ga Beograd s indeksom kvalitete zraka 174 (PM2,5 99,4 µg/m³) na petom mjestu. Zagreb (PM2,5 45.6 µg/m³) je na ovom popisu najonečišćenijih svjetskih gradova u 12 sati zauzeo visoko 15. mjesto.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Za manje od osam mjeseci čovječanstvo je iscrpilo Zemljine resurse za 2021.

Dan ekološkog duga (eng. Earth Overshoot Day) označava dan na koji je potražnja čovječanstva za prirodnim resursima u određenoj godini premašila ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. Preostali dio godine živimo na ekološki dug i nastavljamo ga povećavati crpeći zalihe Zemljinih resursa te akumulirajući CO2 u atmosferi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER