„Otvoreni zrak“ omogućuje cjelovit uvid u kvalitetu zraka u Zagrebu

Praćenje kvalitete zraka, odnosno mjerenje vrijednosti svih onečišćujućih tvari koje se emitiraju u zrak, od velike je važnosti za zdravlje građana koji o njima moraju biti pravodobno i potpuno informirani

Danas je predstavljena web aplikacija „Otvoreni zrak“ koja je pokrenuta s ciljem informiranja građana i građanki o kvaliteti zraka

  • Aplikacija daje uvid u podatke o kvaliteti zraka prikupljene na 23 mjerne stanice u Zagrebu / Izvor: Otvoreni zrak

Platforma Možemo! je u ponedjeljak građanima i građankama Zagreba omogućila besplatnu uslugu informiranja o kvaliteti zraka, a web aplikaciju „Otvoreni zrak“ volonterski su izradili njeni članovi. Aplikacija također nudi podatke o kvaliteti zraka na nekoliko mjernih stanica na području gradova Rijeke (Brajda, Trsat i Viškovo) i Splita (Lovret, Visoka i Žnjan).

„U proteklih 20 godina gradska vlast nije bila sposobna osigurati pouzdane i lako dostupne informacije o kvaliteti zraka u gradu Zagrebu. Ovim predstavljanjem uređaja i web aplikacije želimo praktički i simbolički pokazati kako će stvari izgledati nakon što preuzmemo upravljanje Gradom“, objavljeno je na Facebook stranici zeleno-lijeve koalicije Možemo! „Uspostavili smo vlastitu mrežu od 10 mjernih stanica, a podatke s naših mjernih stanica objedinili smo s podacima najveće mreže mjernih stanica u Zagrebu kako bi građani dobili što potpunije informacije o kakvoći zraka koji udišu. „Otvoreni zrak” primjer je javnog servisa koji se temelji na rješenjima otvorenog koda, transparentnosti i pristupačnosti!“.

  • Aplikacija prikazuje podatke i za mjernu stanicu na Jakuševcu / Izvor: Otvoreni zrak

Objedinjeni podaci o kvaliteti zraka

„Otvoreni zrak“ nastao je na inicijativu članova platforme Možemo! s ciljem da građanima/kama Zagreba pruži jasan uvid u trenutnu kvalitetu zraka kako bi mogli adekvatno reagirati i zaštiti svoje zdravlje. U Zagrebu postoje četiri različite mreže za praćenje kvalitete zraka, no podatke o njima nemoguće je pronaći na jednom mjestu. Zbog toga je pokrenut servis „Otvoreni zrak“ koji u stvarnom vremenu na karti grada prikazuje mjerenja koncentracije lebdećih čestica kao najvažnijeg onečišćivača zraka. Ono što je najvažnije, tako se građanima i građankama omogućuju cjeloviti, lako razumljivi i ažurni podaci o kvaliteti zraka u Zagrebu.

Kako se navodi na stranicama aplikacije, „Otvoreni zrak“ objedinjuje podatke s najveće zagrebačke mreže mjernih stanica, mreže Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i nadopunjuje ih vlastitom mrežom mjernih uređaja na lokacijama na kojima se dosad nisu vršila mjerenja. Također, planira se da servis „Otvoreni zrak“ u budućnosti obuhvati sve mjerne stanice za kvalitetu zraka u Zagrebu.

Zelene ciglice

Mjerne stanice za mjerenje lebdećih čestica izrađene su na temelju postojećih rješenja otvorenog koda te su integrirane u softverski sustav koji je javno dostupan u obliku otvorenog koda. Mjerne stanice zelene su boje, veličine su ciglica kave, a postavljene su na prozorima i balkonima članova platforme Možemo!

Projekt „Otvoreni zrak“ financiran je iz vijećničkih naknada i volonterskim radom članova platforme Možemo! što potvrđuje da tehnologija digitalnog grada može biti pristupačna te oblikovana u službi građana.

Podsjetimo, zbog požara koji je dana 24. srpnja 2019. izbio u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu, otvorena su vrlo važna pitanja praćenja kvalitete zraka, gospodarenja otpadom, ali i zaštite javnog zdravlja, odnosno prava na zdrav život. Tadašnja pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokrenula je ispitni postupak te zatražila očitovanje nadležnih, a također su zatraženi podaci o stanju, održavanju i ispravnosti mjernih postaja na području Grada Zagreba.

Naime, Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama tada je objavio samo jednu obavijest o požaru po čijem se izbijanju odmah i nimalo uvjerljivo utvrdilo da nije doveo do zagađenja zraka, unatoč brojnim pritužbama građana i užarenim društvenim mrežama. Gradske vlasti, ali i stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, građanima su poručili da mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja. Dugo smo se pitali možemo li im vjerovati, navedeni požar na Jakuševcu nas je razuvjerio, a definitivan negativan odgovor uslijedio je 22. ožujka 2020.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER