Nema razloga za paniku, možemo biti mirni

„Satne su vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dozvoljenih granica.“

„Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti“, navodi se u današnjem priopćenju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren zbog onečišćenja i protekla dva dana provodili sustavna terenska mjerenja i kemijske analize sljedećih parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida. Istovremeno su izuzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. Rezultati analiza pokazali su prisutnost ravnolančanih i razgranatih  aldehida i ketona te razgranatih ugljikovodika u malim količinama koji su i inače prisutni u zraku, navodi se u novom priopćenju te se naglašava kako je riječ o koncentracijama koje ne predstavljaju toksikološki značajne vrijednosti, odnosno ugrozu za ljudsko zdravlje.

Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 prosječna dnevna vrijednost dana 25. srpnja iznosila je 73,926 µg/m3, kao posljedica požara te je došlo do prekoračenja granične dnevne vrijednosti od 50 µg/m3. Najveća zabilježena vrijednost ovog parametra u 2019. godini iznosila je 118 µg/m3, u zimskim mjesecima, odnosno sezoni grijanja. Napominje se kako je godišnje dozvoljeno tj. prihvatljivo 35 prekoračenja granične vrijednosti ovog parametra.

Satne su vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dozvoljenih granica, navodi se u priopćenju dva dana nakon požara na Jakuševcu po čijem se izbijanju od početka tvrdilo da „nije doveo do zagađenja zraka“.

Osim toga, u Zavodu navode kako građanke i građani Zagreba sve pravovremene informacije o stanju kvalitete zraka, vode i tla mogu provjeriti na internetskim stranicama NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, u sklopu projekta Ekološka karta Grada Zagreba. Kako se navodi, ovaj projekt je pokrenut u suradnji s Gradom Zagrebom „s ciljem podizanja svijesti, zaštite zdravlja građana, očuvanja okoliša i održivog razvoja.“

Navedeni cilj gradske uprave, a posebno zaštita zdravlja građana, potvrdio se i po izbijanju požara na Jakuševcu čija se sanacija najavljuje već dugi niz godina, iako je jasno da se po tom pitanju ništa ne poduzima. Podsjećamo kako je Ured za upravljanje u hitnim situacijama tijekom noći sa srijede na četvrtak objavio samo jednu obavijest o požaru po čijem se izbijanju odmah utvrdilo da nije doveo do zagađenja zraka, unatoč brojnim pritužbama građana i užarenim društvenim mrežama.

Stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ nam poručuju da možemo nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja. Pitanje je možemo li im vjerovati?

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka“

Lokaliziran je požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu koji je prema dojavama građana buknuo u srijedu nešto iza 19 sati, a iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako zrak nije onečišćen.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER