„Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka“

Miris paljevine ipak se osjeća(o) u cijelom Zagrebu

Lokaliziran je požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu koji je prema dojavama građana buknuo u srijedu nešto iza 19 sati, a iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako zrak nije onečišćen.

Na Jakuševcu je gorio odbačeni namještaj i srećom nije bilo ozlijeđenih osoba, a oko 22:40 objavljena je informacija da je požar pod kontrolom i uglavnom bez otvorenog plamena. Požar je prema priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice gasilo 158 vatrogasaca i 53 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Zagreba. Visine i do 10 metara, požar je zahvatio 100 m2 odbačenog namještaja. Na intervenciji je sudjelovalo 28 postrojbi, a u 2:30 sati vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava vraćena su u baze. Na Jakuševcu se dežuralo tijekom cijele noći, a otvoreni plamen se povremeno pojavljivao zbog prekopavanja požarišta strojevima te se odmah gasio.

Da požar nije doveo do zagađenja zraka u Zagrebu priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Naime, prema mjerenjima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, čiji su djelatnici izvršili mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i u naselju Mičevec, u Zagrebu nema zagađenja zraka. Vjetar je prema priopćenju skrenuo dim te umjesto prema Utrinama krenuo prema naselju Mičevec te prema preliminarnim rezultatima nisu pronađene štetne čestice  u zraku.

Sličnu informaciju objavio je kasno sinoć i Ured za upravljanje u hitnim situacijama, prema kojem „požar ne predstavlja ugrozu za stanovništo, a potpuno gašenje očekuje se tijekom jutarnjih sati“. Navedimo kako je to jedina obavijest ovog ureda, dok na stranicama Zagreb sada o ovom događaju i kvaliteti zraka uopće nema ni spomena. Nema razloga za paniku, možemo biti mirni, poručuju iz Grada Zagreba!

No, prema današnjoj obavijesti o indeksu kvalitete zraka za jugoistočni dio Zagreba koju je u 7 sati objavio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, „osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe trebale bi smanjiti ili odgoditi zahtjevne aktivnosti na otvorenom. Preporučuje se smanjen boravak djece i starijih osoba na otvorenom, a stanovništvo bi u slučaju simptoma kao što su kašalj i iritacija grla trebalo razmisliti o smanjenju ili odgodi zahtjevnih aktivnosti na otvorenom.“

Kako je na svojoj Facebook stranici objavio Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini, riječ je o rezultatima s mjerne postaje Dugave. „Grad Zagreb ne mjeri kvalitetu zraka u Novom Zagrebu, na što smo već upozoravali. Od devet mjernih postaja, niti jedna nije smještena u Novom Zagrebu. Kako prigodno!“, komentrirao je Petek.

 

Ured za upravljanje u hitnim situacijama danas je objavio najnovije informacije  o gašenju požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec u kojem se navodi kako su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u večernjim satima odmah izašle na mjesto događaja. „Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, SO2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24,00 – 6,00 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala.“ Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta, a građani se pozivaju da drže zatvorene prozore te izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost. Provode se daljnja mjerenja, a javnost će se pravovremeno obavijestiti o njihovim rezultatima rezultatima. Nadamo se da će to uistinu i biti tako.

 

Požar u Reciklažnom dvorištu na Jakuševcu – NZZJZ dr. Andrija Štampar: Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti

U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u četvrtak, 24. srpnja, u večernjim je satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku. Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja. Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala. U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. 

Kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Nema razloga za paniku, možemo biti mirni

„Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti“, navodi se u današnjem priopćenju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER