Možemo! i Zagreb je NAŠ! predstavili program Digitalnog grada

Digitalna transformacija omogućuje transparentnost poslovanja

Glavni fokus primjene digitalnih tehnologija bit će na transparentnosti rada gradske uprave i proračuna Grada Zagreba

Program su predstavili kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević te članovi radne grupe za Digitalni grad – Nikola Plejić, Sarah Baron-Brljević i Tomislav Medak.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je digitalna transformacija gradske uprave te njenih poduzeća i ustanova neophodna kako bi građani i privatne tvrtke dobili što bolje i kvalitetnije usluge. Tomašević je također podsjetio na nedavno predstavljanje web aplikacija „Otvoreni zrak“ koja je pokrenuta s ciljem što potpunijeg informiranja građana i građanki Zagreba o kvaliteti zraka kako bi mogli adekvatno reagirati i zaštiti svoje zdravlje, a projekt je financiran iz vijećničkih naknada i volonterskim radom članova platforme Možemo! Aplikacija u stvarnom vremenu na karti grada prikazuje mjerenja koncentracije lebdećih čestica kao najvažnijeg onečišćivača zraka, a u međuvremenu je proširena i na gradove Split, Rijeku i Pulu. Kako je istaknuto, ova aplikacija potvrđuje da tehnologija digitalnog grada može biti pristupačna te oblikovana u službi građana, a njome se na simboličan način htjelo pokazati kako platforma Možemo! namjerava voditi grad.

„Do sada je korištenje digitalnih tehnologija bilo vrlo loše ili gotovo nikakvo. Mi smatramo da nije slučajno što Grad Zagreb na području korištenja digitalne tehnologije nije hvatao korak s ostalim europskim metropolama, već je to bilo namjerno jer su se na taj način od građana mogle lakše sakrivati informacije o poslovanju. Digitalne tehnologije itekako omogućuju puno veću transparentnost rada gradske uprave, proračuna, indikatora kvalitete života i postizanja ciljeva gradske uprave. Digitalne tehnologije namjeravamo koristiti ne samo radi povećanja transparentnosti rada gradske uprave, već i za optimizaciju mrežnih sustava u Gradu Zagrebu, posebice mreže vodoopskrbe iz koje curi 50 posto vode, kao i za unapređenje prometne mreže i signalizacije“, kazao je Tomašević.

Nikola Plejić podsjetio je na projekt iz 2014. godine kada je skupina studenata sa FER-a kreirala mobilnu aplikaciju ZETcheck za snalaženje u zagrebačkom javnom prijevozu koja je prikazivala točno vrijeme dolaska autobusa i tramvaja. Zahvaljujući tome, građani/ke Zagreba su u realnom vremenu mogli promatrati lokaciju javnog prijevoza, no tvrtka koja održava ZET-ov sustav onemogućila je pristup podacima čime je aplikacija postala neupotrebljiva. „Zagreb je, dakle, još 2014. mogao biti avangarda u Europi po tom pitanju, da bi danas vjerojatno bio na začelju”, rekao je Plejić.

Plejić je istaknuo kako su akti gradonačelnika prezentirani i arhivirani na internetskim stranicama Grada Zagreba, no svatko tko ih je pokušao koristiti mogao se uvjeriti u nepristupačnost i nepreglednost arhive koja ne nudi mogućnost pretraživanja.

„Sustavno i plansko korištenje digitalnih tehnologija ključno je za transparentnu javnu upravu”, istaknuo je Plejić te dodao kako su to prošle godine dokazali članovi platforme kada su predstavili projekt „Otvoreni akti“ i ponudili alternativno, jednostavno i unaprijeđeno sučelje.

Predstavljanje je dostupno na sljedećoj poveznici, a više o samom programu Digitalni grad pročitajte ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ: Plamene zore, zagađenje zraka i španjolski vulkan

Jutros su se mnogi Zagrepčani probudili uz predivno crveno nebo, a snimke neba preplavile su društvene mreže. Tijekom dana oglasio se Državni hidrometeorološki zavod te u svom priopćenju objasnio zašto je nebo bilo obojeno nijansama crvene boje.

„Možemo!“ predstavio zeleno lijevi program za Zagreb

Program zelene ljevice za Zagreb od petka je dostupan na internetskim stranicama političke platforme Možemo!, a osim što je detaljno razrađen u 18 tematskih poglavlja i to za sve gradske četvrti, predstavljeni su i ljudi najrazličitijih znanja i iskustava koji su na njemu radili.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER