Beograd drugi najonečišćeniji u Europi, Sarajevo na prvom mjestu

U srijedu 15. siječnja ujutro, Beograd je bio drugi najonečišćeniji europski grad, dok je Sarajevo ponovno zauzelo prvo mjesto

Prema najnovijim podacima indeks kvalitete zraka (AQI) vrlo je loš u Valjevu i Kosjeriću za koje se onečišćenje zraka navodi kao „opasno“, odnosno „vrlo nezdravo“. Beograd je jutros bio osmi najonečišćeniji grad u svijetu te, iza Sarajeva, drugi u Europi. Visok stupanj onečišćenja zraka zabilježen je i u drugim gradovima Srbije – u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu, javlja Energetski portal.

Portal Air Visual koji prati podatke o onečišćenju zraka diljem svijeta, ovog je jutra svrstao Beograd na osmo mjesto najonečišćenijih velikih gradova. Na prvom mjestu je Sarajevo, inače već nekoliko dana na prvom mjestu, a slijedilo ga je nekoliko azijskih gradova. Beograd je tako s indeksom kvalitete zraka 178 (crvena kategorija – „nezdrav zrak“) u srijedu ujutro bio drugi najonečišćeniji grad u Europi, pa se građanima ne preporučuje tjelesna aktivnost na otvorenom zraku. Situacija je jutros najkritičnija bila u Valjevu i Kosjeriću s „vrlo nezdravom“, odnosno „opasnom“ kvalitetom zraka.

Kako navodi Energetski portal, slične podatke objavila je i srpska Agencija za zaštitu okoliša prema kojoj je zrak „jako onečišćen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu i Novom Sadu. Kategorija „jako onečišćen“ je, prema mjerenjima Agencije, najviši ili peti stupanj onečišćenja zraka.

Preporuke nadležnih službi

Temeljem visokog stupnja onečišćenja zraka u gradovima Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“ priopćio je da „nema potrebe za panikom“, ali je ukazao na važnu primjenu mjera zaštite u uvjetima onečišćenja zraka. Stoga se preporučuje da osobe osjetljivog zdravlja ograniče svoj boravak i tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku u jutarnjim i večernjim satima.

Najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM2,5 (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm), najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća, pa čak i u krvotok. Lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) sastoje se od kompleksne smjese različitih materija, uključujući čađu, sulfatne čestice i metale.

Lokalni meteorolozi poručuju da će ova situacija potrajati sve dok se ne promjene vremenski uvjeti i ne zapuše jači vjetar koji će „rastjerati“ štetne čestice, navodi Energetski portal.

Kako je u trenutku objave ovog članka objavio Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, podaci o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3 ne ukazuju na trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM), a više informacija o kvaliteti zraka u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima potražite na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Energetski portal / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Dejan Lekić: „Gotovo milijun i pol građana Srbije u većim gradovima ne zna kakav zrak udiše“

„Nešto manje od milijun i pol građana ne zna u realnom vremenu kakav zrak udiše. Riječ je o stanovnicima gradova s preko 50 tisuća stanovnika u kojima se onečišćenje zraka i koncentracije lebdećih čestica ne mjere putem senzora za praćenje kvalitete zraka, već se to radi ručno ili nikako”, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) bivši načelnik srpske Agencije za zaštitu okoliša Dejan Lekić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER