U Bosni i Hercegovini zbog onečišćenja zraka godišnje umire više od tri tisuće ljudi

Gotovo svaki deseti smrtni slučaj može se pripisati onečišćenju zraka

Iako je kvaliteta zraka bolja nego prethodnih dana, jučer je u Sarajevu održan prosvjed pod nazivom „Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona“. Prosvjed je pokrenut putem društvenih mreža, a cilj pedesetak prosvjednika bio je izraziti nezadovoljstvo dosadašnjim mjerama za smanjenje onečišćenja zraka, javlja Radio Slobodna Evropa.

U Sarajevu je onečišćenje zraka već danima kritično, a glavni se grad Bosne i Hercegovine često nalazio na prvom mjestu najonečišćenijih gradova svijeta. Vrlo loša kvaliteta zraka u Sarajevu i većini gradova Bosne i Hercegovine, posljednjih dana često označena kategorijama „vrlo nezdravo“ i „opasno za zdravlje“, godišnje uzrokuje preuranjenu smrt više od tri tisuće ljudi, navodi se u najnovijem izvještaju ureda Svjetske banke u Sarajevu.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, u izvještaju „Upravljanje zagađenjem zraka u BiH“ navodi se kako Bosna i Hercegovina godišnje gubi više od milijarde dolara. Zbog posljedica izloženosti onečišćenom zraku u susjednoj zemlji svake godine preuranjeno umire oko 3.300 osoba, dok se skoro svaki deseti smrtni slučaj može pripisati onečišćenju zraka lebdećim česticama PM2.5. Od te brojke, kako se navodi u izvještaju, oko 16 posto smrtnih slučajeva odnosi se samo na osobe koje žive u Sarajevu i Banja Luci.

„Ekonomski troškovi narušavanja zdravlja zbog onečišćenog zraka u BiH, iznose u prosjeku 1,38 milijardi dolara, što je ekvivalent 8,2 % BDP-a iz 2016. godine”, navodi se u izvještaju.

Svjetska banka upozorava da uz velik broj termoelektrana na ugljen i loš životni standard koji stanovništvo tjera da se u zimskim mjesecima grije korištenjem krutih goriva, uzrok loše kvalitete zraka sa smrtonosnim posljedicama je i izostanak bilo kakve politike koja bi imala za cilj smanjiti onečišćenje zraka.

U izvještaju Svjetske banke se napominje da efektivno rješavanje problema onečišćenja zraka zahtijeva strateška, integrirana rješenja prilagođena konkretnom gradu, odnosno regiji.

Neke od preporuka iz studije odnose se i na jačanje zakonskog okvira uz fokus na konkretne instrumente za smanjenje onečišćenja iz prometa, velikih stacionarnih izvora i centralnog grijanja. Također, u Svjetskoj banci smatraju kako je potrebno uspostaviti snažne i djelotvorne okolišne inspekcije za izvore onečišćenja zraka. Preporučeno je i jačanje kapaciteta nadležnih agencija na svim razinama te osiguranje adekvatnog osoblja i financijskih sredstava.

Radio Slobodna Evropa / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beograd drugi najonečišćeniji u Europi, Sarajevo na prvom mjestu

Prema najnovijim podacima indeks kvalitete zraka (AQI) vrlo je loš u Valjevu i Kosjeriću za koje se onečišćenje zraka navodi kao „opasno“, odnosno „vrlo nezdravo“. Beograd je jutros bio osmi najonečišćeniji grad u svijetu te, iza Sarajeva, drugi u Europi. Visok stupanj onečišćenja zraka zabilježen je i u drugim gradovima Srbije – u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu, javlja Energetski portal.

Dejan Lekić: „Gotovo milijun i pol građana Srbije u većim gradovima ne zna kakav zrak udiše“

„Nešto manje od milijun i pol građana ne zna u realnom vremenu kakav zrak udiše. Riječ je o stanovnicima gradova s preko 50 tisuća stanovnika u kojima se onečišćenje zraka i koncentracije lebdećih čestica ne mjere putem senzora za praćenje kvalitete zraka, već se to radi ručno ili nikako”, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) bivši načelnik srpske Agencije za zaštitu okoliša Dejan Lekić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER