La Seine à Vélo: Biciklistička ruta koja Pariz povezuje s Deauvilleom!

Biciklistička ruta duga 430 kilometara

Ideja o kojoj se maštalo nekoliko godina, ove godine postala je stvarnost! Francuska metropola je s Deauvilleom i regijom Normandijom sad povezana gotovo 430 kilometara dugom biciklističkom rutom.

Projekt „La Seine à Vélo“ pokrenut je na inicijativu udruženja Axe Seine još 2015. godine te je omogućio izgradnju gotovo 430 km duge biciklističke rute dolinom rijeke Seine – od Pariza do gradova Le Havre, Honfleur i Deauville u Normandiji. Nova biciklistička ruta prikladna je za sve ljubitelje prirode i biciklizma te glavni grad Francuske povezuje s velikim brojem lijepih izletišta.

Novom se biciklističkom rutom biciklisti osim do romantičnog Honfleura i mondenog Deauvillea mogu zaputiti na izlet u dvorac Château de La Roche-Guyon, posjetiti prelijepu crkvu Saint-Maclou u Rouenu ili bajkovitu kuću i vrt čuvenog francuskog slikara Claudea Moneta u Givernyju. Ruta pruža bezbroj izletničkih mogućnosti i oduševit će Parižan(k)e kojima je potreban bijeg u prirodu, kao i turiste koji dolaze otkrivati blaga Francuske.

Francuska je drugo svjetsko odredište za biciklistički turizam iza Njemačke, no ima ambiciju postati prvo u roku od pet godina. Projekt „La Seine à Vélo“ predstavlja dio buduće mreže biciklističkih staza i ruta kojom će se prekriti ova lijepa i velika zemlja, a nastao je upravo zbog želje za biciklističkim povezivanjem glavnog grada i regije Île-de-France s Normandijom i morem te pružanja jedinstvenih turističkih doživljaja dolinom rijeke Seine.

Pokrenut 2015. godine, projekt „La Seine à Vélo“ predviđa razvoj biciklističke rute V33 kao dijela plana razvoja gospodarstva, posebice održivog turizma u dolini Seine. Prateći meandar ove velike francuske rijeke, „La Seine à Vélo“ povezuje čak osam francuskih departmana: Pariz, Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Yvelines, Val-d'Oise, Eure, Seine-Maritime i Calvados. Osim kulturne, povijesne i industrijske baštine, projekt nudi beskrajan broj mogućnosti (ponovnog) otkrivanja doline rijeke na posve drukčiji način.

U listopadu 2017. usvojen je akcijski plan za razdoblje od 2018.-2022. godine. Plan je „težak“ 670.000 eura i njime će se tijekom petogodišnjeg razdoblja realizirati više aktivnosti: od razvijanja sveobuhvatne i visokokvalitetne turističke ponude, pozicioniranja „La Seine à Vélo“ kao glavne biciklističko-turističke rute do mjerenja gospodarskih koristi i koordiniranja mreže partnera.

Više infomacija o projektu dostupno je i u brošuri koju možete preuzeti ovdje.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bicikliraj za prirodu kroz pet zemalja duž Mure, Drave i Dunava

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program „Bicikliraj za prirodu“. Glavni cilj programa je direktno ulaganje dijela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode diljem regije.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

U Parizu gotovo izjednačeno prometovanje biciklima i automobilima

Na velik porast korištenja bicikala u francuskom glavnom gradu posljednjih je tjedana svakako utjecao kaos u prometu i javnom prijevozu uzrokovan prosvjedima protiv mirovinske reforme, no ogroman porast biciklista u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je i zahvaljujući velikim ulaganjima u novu biciklističku infrastrukturu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER