Bicikliraj za prirodu kroz pet zemalja duž Mure, Drave i Dunava

AMAZON OF EUROPE BIKE TRAIL #AoEbiketrail

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program „Bicikliraj za prirodu“. Glavni cilj programa je direktno ulaganje dijela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode diljem regije.

Međunarodna biciklistička ruta Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail), duga preko 1.250 kilometara, prati riječni krajolik Mure, Drave, Dunava te pruža jedinstvenu priliku za biciklistički odmor. Rezervirajući svoj odmor putem Centra za usluge i rezervacije direktno podržavate zaštitu prirode budućeg UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

U sklopu projekta Amazon of Europe Bike Trail, koji povezuje 15 projektnih i 11 pridruženih partnera, razvio se model održive mobilnosti i jedinstveni turistički proizvod na području budućeg UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Amazon of Europe Bike Trail povezuje Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju s 1.250 kilometara biciklističkih staza s obje strane rijeka, kroz 27 etapa.

 • Kopački rit © Mario Romulić

„Iako smo planirali testnu fazu biciklističke staze ove godine, nažalost, kao i brojni drugi, morali smo većinu aktivnosti odgoditi. No unatoč tome nastavili smo razvoj proizvoda, zahvaljujući suradnji s turističkim zajednicama, pružateljima usluga, općinama, županijama i zaštićenim područjima, a sve s ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica. Nadamo se da će se situacija ubrzo popraviti te da će svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu na proljeće moći uživati u bicikliranju duž Biciklističke staze Europska Amazona“, istaknula je voditeljica projekta Amazon of Europe Bike Trail Urška Dolinar.

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program „Bicikliraj za prirodu“. Glavni cilj programa je direktno ulaganje dijela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode diljem regije.

„Područje budućeg UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav poznato je po biološkoj raznolikosti. Poplavne šume, mrtvice, pješčani i šljunčani sprudovi, dom su brojnih rijetkih i ugroženih vrsta, koje moramo očuvati za sve buduće generacije. Svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu koji odaberu Amazon of Europe Bike Trail za idući odmor, direktno će doprinijeti zaštiti prirode kroz naš program „Bicikliraj za prirodu“ i pomoći nam da očuvamo ovu jedinstvenu regiju“, rekao je voditelj projekta Darko Bizjak iz WWF Adrije.

Više o Amazon of Europe Bike Trail možete otkriti na stranici www.aoebiketrail.com.

Amazon of Europe Bike Trail u brojkama:

 • Duljina staze: preko 1.250 km
 • Biciklirajte područjem budućeg UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava, Dunav
 • 2 staze: Sjeverna staza (550 km) i  Južna staza (700 km)
 • 3 rijeke: Mura, Drava i Dunav, jedne od najočuvanijih rijeka središnje Europe
 • 5 zemalja: Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija
 • 27 etapa, 11 na Sjevernoj stazi i 16 na Južnoj stazi
 • Početna točka: Mureck, Austrija (blizina Graza)
 • Završna točka: Mohač, Mađarska (blizina Pečuha)

Za udobnu i sigurnu biciklističku avanturu, Amazon of Europe Bike Trail razvio je Centar za usluge i rezervacije putem kojeg svi mogu rezervirati biciklistički odmor po mjeri. Neke od usluga su:

 • savjeti iskusnog tima,
 • individualni plan puta kojeg možete rezervirati online,
 • smještaj u najbolje ocijenjenim hotelima i pansionima,
 • polu-pansion
 • usluga prijevoza prtljage, prijevoza do željenog odredišta
 • posjet lokalnim znamenitostima, sajmovima i drugim događajima
 • Sigurnosno jamstvo: sve ponude za putovanja su u skladu s EU Direktivom o putovanjima 90/314/EEZ.

 

Amazon of Europe Bike Trail sufinanciran je sredstvima iz Dunavskog transnacionalnog programa Europske unije (fondovi ERDF i IPA). Projekt je počeo 1. lipnja 2018. godine te će trajati do 31. svibnja 2021. godine. Ukupni je proračun projekta 3.176.000,00 eura raspodijeljenih među 15 partnera na projektu.

 

Za više informacija posjetite web stranice projekta i proizvoda AoE Bike Trail, a aktivnosti možete pratiti i putem Facebooka (#AoEbiketrail) ili YouTube kanala.

 • WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF Adria: Europska Amazona – zalog za zelenu budućnost

Europska Amazona, kako se naziva područje budućeg 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, iznimno je područje bioraznolikosti i kulturne baštine koje je nažalost stalno ugroženo zbog loših praksa poput iskapanja sedimenta

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER